Manzano kitálalt

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.03.25. 22:57
Címkék
Újabb doppingügy borzolja a kedélyeket a profikerékpársportban: ezúttal a spanyol Jesus Manzano a főszereplő, a Kelme korábbi versenyzője az AS című spanyol napilapnak tálalt ki csapatáról, amelyben szerinte szisztematikus doppingolás folyik.
Manzanótól bizonyítékokat is várnak
Manzanótól bizonyítékokat is várnak
Manzanótól bizonyítékokat is várnak
Manzanótól bizonyítékokat is várnak
Manzanótól bizonyítékokat is várnak
Manzanótól bizonyítékokat is várnak
Manzano 2000 és 2003 között tekert a Kelmében, de a tavalyi Vuelta során kizárták a csapatból, mert a verseny egyik éjszakáján egy hölgyet találtak a szobájában.
A cikkben Manzano elmondja, a tavalyi Tour de France előtt a csapat tagjai fejenként 3000 eurót dobtak be a közös kasszába, amelyből a jobb teljesítményhez szükséges orvosi kezelést fedezték, ám a Francia körversenyen nyert pénzdíjaik végül nem fedezték a kiadásaikat. A kerekes elárulta, a Tour első hetében tiszták voltak, de a hetedik napon minden megváltozott: "Ez volt az első hegyi szakasz, és aznap olyan szert kaptunk, amilyet korábban még soha. Vénába adott injekcióval kaptuk a készítményt, amelyről annyit tudtunk, hogy a haematokritot a megengedett szinten tartja, ugyanakkor a haemoglobint növeli. Ötven millilitert kaptam a rajt előtt, még mondtam is a barátnőmnek telefonon, hogy készülj, ma nagyon jól fogok menni!"
Aznap Manzano az első hegyen Virenque társaságában megszökött, és megpróbálta befogni a Bettini, Aldag, Clain, Poilvet négyest. Három kilométernyi hegymászás után "óriási forróság tört rám, s közben kivert a hideg veríték, a júliusi hőségben reszketni kezdtem a hidegtől. Virenque rám nézett, aztán támadott. Még mentem ötszáz métert, de már nem tudtam egyenesen haladni. A mentőben úgy éreztem, hatalmasra dagadt a nyelvem, megköszöntem volna, ha vágnak egy nyílást a torkomba…" – emlékezett vissza Manzano, aki a Tour után depresszióval küszködött, rettegett a megméretésektől, ám az egyik este a csapatfőnök közölte vele, részt kell vennie a Portugál körversenyen. "Nem hiszem, hogy képes lennék rá, mondtam, mire ő így válaszolt: ha most nem tudsz versenyezni, jövőre már nem is fogsz" – idézte fel a történteket. A spanyol kerekes elmondta, több alkalommal vértransz- fúzióra kötelezték őket, ám a levett vért nem megfelelően tárolták, előfordult, hogy rossz vért próbáltak visszajuttatni a szervezetébe, ami majdnem az életébe került. A Kelme együttese közleményében határozottan visszautasította Manzano állításait, s jogi útra tereli az ügyet. A Spanyol Kerékpáros-szövetség vizsgálatot indít az ügyben, s egyben felszólította Manzanót, hogy állításait bizonyítsa. A Giro d’Italia és a Tour de France szervezői bejelentették, a vizsgálat eredményétől teszik függővé a Kelme részvételét versenyükön.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik