Rekordra tör a BL-győztes Milan

GYENGE BALÁZS, MISUR TAMÁSGYENGE BALÁZS, MISUR TAMÁS
Vágólapra másolva!
2003.12.13. 22:11
Címkék
"Károlykám, aztán a kupával jöjjenek nekem haza!Silvio Berlusconi, a Milan elnöke és Olaszország miniszterelnöke nem tudott kedvenc csapatával tartani Jokohamába, de Carletto Ancelotti (azaz Károlyka) szinte még le sem szállt az őket Japánba szállító repülőről, amikor a "főnök jelentkezett, és ezzel a mondattal igyekezett motiválni a piros-feketéket.
Támadók egymás közt: Kaká (balra) talán, Sevcsenko biztosan kezdô lesz Japánban
Támadók egymás közt: Kaká (balra) talán, Sevcsenko biztosan kezdô lesz Japánban
Támadók egymás közt: Kaká (balra) talán, Sevcsenko biztosan kezdô lesz Japánban
Támadók egymás közt: Kaká (balra) talán, Sevcsenko biztosan kezdô lesz Japánban
Támadók egymás közt: Kaká (balra) talán, Sevcsenko biztosan kezdô lesz Japánban
Támadók egymás közt: Kaká (balra) talán, Sevcsenko biztosan kezdô lesz Japánban
Nem mintha a Milant különösebben motiválni kellene, hiszen a játékosok alig várják, hogy megküzdjenek a Boca Juniorsszal.
"Biztos vagyok benne, hogy az argentinok átengedik majd nekünk a terepet, hogy kontrákkal küldjenek padlóra. De mi felkészültünk, hiszen általában ilyen csapatok ellen játszunk. Én majd lerombolom a védelmi falukat, a csatáraink pedig gondoskodnak a gólokról” – nyilatkozta például Gennaro Gattuso, a Milan egyik romboló középpályása.
Az "építő” játékosok egyike, a brazil Kaká viszont így fogalmazott: "Nehéz meccs lesz, mert a Boca szereti, ha nála van a kezdeményezés, és ezért a kemény eszközöktől sem riad vissza. Nem mondom, hogy szándékosan durvulnak majd, de biztosan kemény csata vár ránk.” Kaká egyébként nem tekinti argentin–brazil különmeccsnek a Vk-találkozót: "A Milanban valóban sok a brazil, de ez akkor sem a brazil válogatott.”
A Milan számára a szombat egy jó és egy rossz hírt tartogatott. A rossz az, hogy az utolsó átmozgató edzésen kiderült: Nesta semmiképpen sem léphet pályára Jokohamában. "Sajnos Alessandro bal térde nagyon fáj, rá sem tud lépni a lábára – jelentette ki Ancelotti. – Valószínűleg Costacurta játszik majd a helyén, és nagyon remélem, hogy a BL és az Európai Szuperkupa után sikerül vele megnyernünk a harmadik fontos trófeát is. Erős az ellenfél, de mi nagyszerű formában vagyunk.”
A jó hír az, hogy a szervezőbizottság döntése értelmében a piros-feketék tiszta fehérben játsszák a meccset. Ez azért volt fontos számukra, mert a Milan hagyományosan jobban szerepel ebben a szerelésben, mint a piros-feketében: a gárda a hat BEK-sikere közül ötször fehérben játszott, míg a három elveszített finálét rendre piros-feketében vívta meg.
A Milan egyébként mindenféle rekordot állított és állíthat még fel vasárnap: a piros-feketék hetedik Vk-párharcukat vívják, és ezzel egyedül vezetik majd az örökranglistát a hat ilyen csatában részt vevő Independiente előtt. Ennél is fontosabb, hogy ha a Milan nyer, akkor a 16. nemzetközi trófeáját gyűjti be (jelenleg 6 BEK-serlege, 4 Európai Szuperkupája, 2 KEK-trófeája és 3 Vk-elsősége van), ezzel megelőzné a szombaton még vele együtt 15-ön álló Real Madridot és Independientét.

A korábbi döntőket A Világkupa (klub-világbajnokság) döntői című összeállításunkban találja.
A Boca Juniorsnál két ember áll a középpontban, az egyik az edző Carlos Bianchi, a másik Carlos Tévez, a gárda mindössze 19 éves zsenije. Előbbi azért került fókuszba, mert ha tanítványai legyűrik a Milant, ő lesz az első szakvezető, aki dél-amerikai alakulat élén háromszor is elhódítja a Világkupát. Az 54 esztendős szakember először 1994-ben, a szintén argentin Vélez Sarsfieldot vezetve emelhette magasba a nemes trófeát – a 2–0-s siker érdekessége, hogy akkor is a Milan volt a Bianchi-csapat ellenfele –, majd hat évvel később, a Boca szakvezetőjeként a Real Madrid elverésével (2–1) lett kétszeres Világkupa-győztes. "A Milan egyértelműen tekintélyt parancsoló alakulat, de nekünk nincs okunk félni tőle” – nyilatkozta Bianchi, aki a második periódusát tölti a Buenos Aires-i klubnál – Öt hónapon át készültünk erre a mérkőzésre, természetes, hogy bízunk a saját sikerünkben.” Mellesleg az is Bianchi és immár 20-szoros argentin bajnok csapata mellett szólhat, hogy négy év alatt ez lesz a harmadik fellépésük a Világkupáért vívott mérkőzésen. "Kétezer-egyben kikaptunk a Bayern Münchentől, fájdalmas vereség volt, de az ilyenekből lehet a leginkább tanulni.”
Ami Tévezt illeti! A fiatal tehetség, akit sokan Maradona utódának tartanak hazájában, kisebb vihart kavart, amikor inkább klubcsapatát és a Japánban rendezendő találkozót választotta az U20-as válogatott helyett, amely most az U20-as világbajnokságon Brazília ellen készülhet az elődöntőre. Éppen ezért a mélyen vallásos Argentínában (a "válogatott pártiak” közül) sokan égi jelnek vélték, hogy Tévez sérülten érkezett a Milan elleni mérkőzés színhelyére – igaz, nem mostanság sérült meg, már több mint egy hónapja nem szerepelt hivatalos mérkőzésen –, és most az az egyik legfontosabb kérdés, játszhat-e egyáltalán. "Ha én volnék Bianchi, nem tenném be magamat a csapatba, és nem feltétlenül azért, mert a sérülés megakadályozna a játékban, hanem mert jelenleg Iarley és Guillermo Barros Schelotto sokkal jobban megoldja azokat a feladatokat, amelyekből nekem is részt kellene vállalnom” – fogalmazott leplezetlen őszinteséggel a térdproblémákkal küzdő Tévez. Bianchi ugyanakkor nagy taktikusként kevert még egyet a paklin a mérkőzést megelőző utolsó sajtótájékoztatón: "Tévez bevethető állapotban van, és én a legfrissebb játékosaimat küldöm majd harcba. Azt ne kérdezzék, kik alkotják a kezdő tizenegyet, mert csak másfél órával a kezdés előtt árulom el.”

Milan (olasz)–Boca Juniors (argentin)
Jokohama, 11.15
V: Ivanov (orosz)
A várható kezdőcsapatok:
MILAN: Dida – Cafú, Costacurta, Maldini, Pancaro (Kaladze) – Gattuso, Pirlo, Seedorf – Rui Costa (Kaká) – Sevcsenko, F. Inzaghi
BOCA: Abbondanzieri – Perea, Schiavi, Burdisso, Rodríguez – Donnet, Battaglia, Cascini, Cagna – Iarley, Gui. Barros Schelotto
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik