Feltámadt a Leeds

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.11.29. 21:38
Címkék
A jövő heti BL-szünetnek köszönhetően a nagycsapatok fújhattak még egyet, szombaton kevés kivétellel a táblázat hátsó fertályának képviselői léptek pályára.
Milner (jobbra) góljának hála, csaknem két hónap után nyert a Leeds
Milner (jobbra) góljának hála, csaknem két hónap után nyert a Leeds
Milner (jobbra) góljának hála, csaknem két hónap után nyert a Leeds
Milner (jobbra) góljának hála, csaknem két hónap után nyert a Leeds
Milner (jobbra) góljának hála, csaknem két hónap után nyert a Leeds
Milner (jobbra) góljának hála, csaknem két hónap után nyert a Leeds
Az egyik kakukktojás a Newcastle United volt, amely gyászos idénykezdetét követően immár az üldözőbolyban trappol, így elvileg joggal bízhatott benne, hogy a kiesőjelölt Wolverhamptonnal idegenben is elbánik.
Ámbár, ha a "szarkák” emlékeztek a két csapat előző évadbeli FA-kupa-találkozójára, akkor mégsem számíthattak könnyű 90 percre. Az akkor még másodosztályú Wolves ugyebár emlékezetesen nagy mérkőzésen 3–2-re győzött, s most is sikerült szert tennie az első gól jelentette előnyre. Pár perccel korábban Alan Shearer csodaszép mozdulattal megdöngette már a kapufát, ami talán elbizakodottá tette Jonathan Woodgate-et – igaz, nehéz lenne eldönteni, hogy az ügyefogyottan viselkedő egykori leedsi védő, vagy a kapujából fölöslegesen kivágtató Shay Given követett-e el nagyobb hibát. Nathan Blake mindenesetre mindkettőjüket faképnél hagyta, és az üres kapuba gurított.
A vendégek mindössze négy perc alatt válaszoltak, Lomana Lua Lua labdájával Shearer kilépett, és kilőtte a hosszú sarkot, szezonbeli 12. találatát jegyezve. A félidő vége megint a hazaiaké volt, a bíró nem adott büntetőt, amikor Blake-et gyanús határozottsággal szerelték, Gudjonsson viszont csakis magát hibáztathatta, amiért százszázalékos gólhelyzetben méterrel mellé csavart. A második játékrészt eleinte inkább a Newcastle uralta, mégis a rivális jutott el kapufáig, kétszer is. A hajrához közeledve bizony látszott, hogy Sir Bobby Robson társulata kevesebb, mint 48 órával korábban még UEFA-kupa-meccset vívott a Basellel. Nem hiába mondta Dave Jones, a Wolves szakvezetője a lefújás után: "Nagyon bosszús vagyok, mert a kiváló ellenféllel minden tekintetben felvettük a versenyt, és ha csak kis szerencsénk lett volna, miénk a három pont”. A találkozó krónikájához tartozik, hogy a kezdés előtti tűzijáték során megsérült egy néző, akit kórházba szállítottak.
A két pozícióval a Newcastle előtt nyomuló Charlton teljességgel váratlan vereséget szenvedett a sokak által már eltemetett Leedstől. Az evertonos Wayne Rooney által úgy egy éve elindított "tinédzseroffenzíva” egyik legtehetségesebb zászlóvivője, James Milner szerzett megérdemelt vezetést, Mark Viduka passzát értékesítve korát meghazudtoló higgadtsággal. A Charlton játékosai felettébb későn, az utolsó negyedórában ocsúdtak fel a sokkból – addig a látogatók sokkal jobbak voltak –, de ekkor már késő volt. A Leeds október 4. óta először nyert a Premiershipben!
Amilyen jól ment Milnernek, olyan csapnivalóan a már említett Rooneynak. Az Everton válogatott csodagyereke hasonlóan siralmas teljesítményt nyújtott, mint csapata, amely idegenben továbbra is képtelen győzni. A Bolton otthonában persze egy pontért is sokat odaadtak volna David Moyes tanítványai, tekintve, hogy a házigazdák akár négyet-ötöt is rúghattak volna nekik. Per Frandsen és Youri Djorkaeff megállt kettőnél, de kérdés, vajon az Everton megáll-e a 18. helynél, vagy még lejjebb sülylyed.
Nem áll sokkal jobban egy másik egykori nagycsapat, a Tottenham sem, amely ugyan kétségkívül roppant balszerencsés, megpattanó lövésből születő góllal maradt alul a Blackburnnel szemben, de ettől függetlenül van oka a szégyenkezésre. Hogy mást ne mondjunk, az idényben eddig még sosem fordult elő, hogy a Rovers kapott gól nélkül úszott meg egy összecsapást.
Az Aston Villa elnökének, Doug Ellisnek a lemondását egyre harsányabban követelő birminghami szurkolók kicsit megkönnyebbülhettek, mert együttesük a Southampton elleni diadallal elkerült a kiesőzónából. Ugyancsak sikeresen menekül a Leicester, ezúttal Portsmouthból hozta el a három pontot.

Tv: a Sport1 vasárnap 17 órától élőben közvetíti a Chelsea–Manchester United rangadót

Premier League
14. forduló:
Wolverhampton Wanderers–Newcastle United 1–1 (Blake 27., ill. Shearer 31.), Aston Villa–Southampton 1–0 (Dublin 45.), Blackburn Rovers–Tottenham Hotspur 1–0 (Gresko 78.), Bolton Wanderers–Everton 2–0 (Frandsen 26., Djorkaeff 46.), Charlton Athletic–Leeds United 0–1 (Milner 9.), Portsmouth–Leicester City 0–2 (L. Ferdinand 31., Bent 59.). Az Arsenal–Fulham, a Liverpool–Birmingham City, a Manchester City–Middlesbrough és a Chelsea–Manchester United mérkőzést vasárnap játsszák.

Division I
20. forduló:
Cardiff City–Ipswich Town 2–3, Crystal Palace–Coventry City 1–1, Derby County–Wimbledon 3–1, Gillingham–Stoke City 3–1, Norwich City–Crewe Alexandra 1–0, Nottingham Forest–West Bromwich Albion 0–3, Reading–Watford 2–1, Rotherham United–Walsall 2–0, Sheffield United–Preston North End 2–0, Sunderland–Burnley 1–1, West Ham United–Wigan Athletic 4–0, Bradford City–Millwall 3–2
Az élcsoport: 1. West Bromwich 40 pont, 2. Norwich 39, 3. Sheffield United 37, 4. Ipswich 34 (40–30), 5. Wigan 34 (28–20), 6. Reading 34 (27–23)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik