Egyszerre ismert lett

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.11.17. 20:45
Címkék
Az elmúlt hétvége legnagyobb feltűnést keltő eredményéből egyenesen következett, hogy annak előidézőjét illendő lesz a víkend legjobbjának kikiáltanunk. Lettország Eb-pótselejtezőn aratott 10-s győzelme Törökország fölött, illetve Maris Verpakovskis sorsdöntő gólja elhomályosította még azt is, hogy a francia válogatott csatára, David Trezeguet duplázással járult hozzá a Nationalelf Németföldön történő kioktatásához. Utóvégre egy igazi tétmeccs más kategória, mint egy mégoly nagy presztízsű barátságos.
Maris Verpakovskis (középen) góljai nélkül nem tartana itt a lett válogatott
Maris Verpakovskis (középen) góljai nélkül nem tartana itt a lett válogatott
Maris Verpakovskis (középen) góljai nélkül nem tartana itt a lett válogatott
Maris Verpakovskis (középen) góljai nélkül nem tartana itt a lett válogatott
Maris Verpakovskis (középen) góljai nélkül nem tartana itt a lett válogatott
Maris Verpakovskis (középen) góljai nélkül nem tartana itt a lett válogatott
Maris Verpakovskis mostani nagyszerű találata mellett azt se hagyjuk szó nélkül, hogy a 24 éves lett bizony hetek óta pazar formában van. Mi tudjuk ezt a legjobban, hiszen a válogatottbeli – egyelőre nem túl hosszú, de annál nagyobb jelentőségű – góllövősorozata ellenünk kezdődött, a rigai mérkőzésen. "Nem hiszem, hogy a Magyarország elleni találkozó életem legjobb kilencven perce volt, de feltétlenül a legszerencsésebb. Szerencse nélkül senki sem lő két gólt egy összecsapáson” – mondta szerényen, amikor arról kérdezték, mennyire váratlan a kiugrása. "Sokan dicsérik a magyarok elleni első gólomat, ami azért érdekes, mert a megmozdulásom inkább volt spontán, mint tudatos. Amikor a labda a hálóba került, arra gondoltam: vajon tényleg vezetést szereztem?” – emlékezett vissza a (számára) felejthetetlen pillanatra.
Aztán azon a meccsen ugye még egyszer eredményes volt ellenünk, majd egyszer mattolta a svédeket is, méghozzá Stockholmban – ennek köszönhetik a baltiak, hogy egyáltalán ott lehetnek a selejtezősorozat ráadásában. És most már nem biztos, hogy megállnak itt, bár természetesen továbbra sem számítanak esélyesnek.

Tekintse meg képgalériánkat:
Ettől függetlenül Verpakovskis neve, kacifántos volta ellenére, immár Európa-szerte ismert. A nyáron is volt próbajátékon az angol élvonalba frissen feljutott Wolverhampton Wanderersnél, ám akkor nem jött össze a szerződése. Úgy hírlik, a Wolvesnál ismét foglalkoznak a gondolattal, hogy megszerzik, de egész biztos, ha sikerül is, rosszabbul fognak járni. Az ára ugyanis jócskán felment az utóbbi időben. "Nagyon sokan érdeklődnek Maris iránt. Pillanatnyilag persze mindenki a pótselejtezőkre koncentrál, de utána valószínűleg hamar eldől a sorsa. A Wolverhamptonnak megvolt az esélye, amit elszalasztott, most már nem biztos, hogy Maris ott fog kikötni. Egyéb angol, de még spanyol egyesületek is jelentkeztek, csak rajta múlik, melyiket választja” – magyarázta Gary Johnson, aki jelenleg a Skonto Riga szaktanácsadójaként dolgozik. "Szentül hiszem, hogy megállnám a helyem a Premiershipben” – jelentette ki a felvetésre az érintett.

Névjegy

MARIS VERPAKOVSKIS
Született: 1979. október 15., Riga
Állampolgársága: lett
Posztja: csatár
Magassága/testúlya: 175 cm/68 kg
Válogatott meccseinek/góljainak száma: 27/9
Eddigi klubjai: Metalurgs Liepajas (1996–2000), Skonto Riga (2001–2003)
Legnagyobb sikerei: 3x lett bajnok (2001, 2002, 2003), 2x Lett Kupa-gyôztes (2001, 2002)
Lám, ide vezet, ha valaki néhány fontos mérkőzésen megzörgeti a hálót. Pedig ha az egészen idáig legismertebb lett futballista, Marian Pahars nem sérül meg súlyosan, Verpakovskis aligha válogatna ma angol első osztályú klubok között. A Southampton támadóját kellett helyettesítenie mint a válogatott első számú góllövője, ő mégsem roppant össze a teher alatt, hanem a lehető legjobban kihasználta a ritkán adódó lehetőséget.
Persze nem mostanában hívták be először a nemzeti tizenegybe. Három évvel ezelőtt még a Metalurgs Liepajasban játszott, amikor az akkori szövetségi kapitány, a grúz Revaz Dzodzuasvili felfigyelt rá, mire debütálásakor góllal vette ki a részét a görögök elleni bravúros, idegenbeli diadalból. Később sokáig mégis csak epizódszerepeket kapott, aztán egy ideig még azt sem. A mostani szakvezető, Aleksandrs Starkovs alatt lett újra kerettag. Starkovs jól ismerte őt a Skontóból, amellyel együtt nyertek bajnoki címeket, s most a válogatottban is mindketten eltökéltek egy újabb sikerre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik