Roberto is megdicsérte

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.11.10. 21:22
Címkék
Kár volna tagadni, ezúttal egyetlen mozdulat szépsége babonázott meg minket. Fittyet hányva a hideg számokra és a józan érvekre  amelyek alapján nyugodt szívvel voksolhattunk volna a Liverpool elleni rangadót két találattal eldöntő MU-játékosra, Ryan Giggsre  a Roma középpályását, Mancinit választottuk a hét vége legjobbjának. A Laziónak csodás gólt sarkazó brazil a képzeletbeli versenyfutásban megelőzte a Juve ugyancsak duplázó csodacseréjét, Marco Di Vaiót és a Freiburgban hármat vágó grúzt, Alekszandr Iasvilit is.
Mancini pályafutása elsô olasz élvonalbeli gólja rögvest szépségdíjas volt
Mancini pályafutása elsô olasz élvonalbeli gólja rögvest szépségdíjas volt
Mancini pályafutása elsô olasz élvonalbeli gólja rögvest szépségdíjas volt
Mancini pályafutása elsô olasz élvonalbeli gólja rögvest szépségdíjas volt
Mancini pályafutása elsô olasz élvonalbeli gólja rögvest szépségdíjas volt
Mancini pályafutása elsô olasz élvonalbeli gólja rögvest szépségdíjas volt
Mielőtt belevágnánk, idézzük fel a mérkőzés 81. percéhez fűződő, parádés mozzanatot (tovább fájdítva azok szívét, akik esetleg lemaradtak róla)! Cassano a jobb szélről, az oldalvonal közeléből végzett el szabadrúgást, de meglepetésre nem fejre ívelte, hanem betekerte a Lazio tizenhatosán összesereglett "tömegbe”. A labda nagyjából combmagasságban repült a tizenegyespont tájékán várakozó Mancini felé, aki felugrott, és a jobb sarka belső felével, saját lábai között terelte a kapu hosszú sarkába. Hasonló mozdulatot láthattunk már Del Pierótól az 1997-es BL-döntőn, meg aztán Ronaldótól, még a PSV-ben, de egyiküknek sem kellett ilyen magasra emelkednie.
Azt persze senki se higgye, hogy a 23 éves brazil ezzel az egy mozdulattal vétette magát észre a kilencven perc folyamán. Hogy mást ne mondjunk, néhány perccel a fent vázolt varázslatot követően tőle indult az az átadás, amely után honfitársa, Emerson a hálóba ágyúzta a második hazai találatot. Élete első római derbijének sorsát egy góllal és egy assziszttal jóformán egymaga eldöntötte – nem csoda, hogy a Gazzetta dello Sport című lap 7.5-ös osztályzattal jutalmazta.

Névjegy

ALESSANDRO FAIOLHE AMANTIN MANCINI
Született: 1980. augusztus 1., Belo Horizonte
Állampolgársága: brazil
Posztja: középpályás
Magassága/testsúlya: 182 cm/78 kg
Eddigi klubjai: Atlético MG (1998–2000), Portuguesa (2001), Atlético MG (2002), Vicenza (2002–2003), Roma (2003)
Legnagyobb sikere: U23-as válogatott
Emberünk Belo Horizontéban nőtt föl, s az ottani két nagy klub közül az Atlético MG futballistája lett. Húszévesen már ugyanennyi találkozón lépett pályára egy idény alatt, majd kölcsönadták a Portuguesának, ahol rögtön stabil csapattaggá vált. Anyaegyesülete visszavitte, s a következő évadban középpályás létére 36 összecsapáson 15-ször volt eredményes. Teljesítményének híre természetesen Brazílián kívülre is eljutott, s ahogyan ez lenni szokott, az Atlético azonnal eladta, amikor módos (értsd: európai) kérője akadt.
A másodosztályú Vicenza vitte el Mancinit, s bár együttese a Serie B-ben csak nyolcadik lett, ő mutatott annyit, hogy Fabio Capello a nyáron többek között vele egészítette ki a "farkasfalkát”. Augusztusban az első bajnokin, Udinében tüstént bedobta a mély vízbe, és a bordó-sárga közönség új kedvencét – aki időközben a macedón Vardar Szokpje ellen az UEFA-kupában is betalált egyszer – azóta ki sem hagyta a kezdőből.
"Roppantul örülök ennek a gólnak. Már odahaza is mindig szerencsém volt az ilyen nagy derbikkel, de azért meg kell jegyeznem, elsősorban a csapaté az érdem. Köszönet minden társamnak, hogy lehetővé tették, ami történt. Óriási győzni akarással játszottunk, mert tudtuk, hogy a második helyre kerülhetünk” – mondta a vasárnapi meccs hőse a lefújás után. – Amikor Rómába érkeztem, folyt némi vita arról, hogy megütöm-e a Serie A szintjét. Azt hiszem, most a pályán megadtam a választ a kérdésre. A mai gólom jutalom azért a kemény munkáért, amit elvégeztem az idény kezdete óta” – váltott a szerény hangszínről kissé öntudatosabbra, teljes joggal.
A sajtótájékoztatón egyébként újabb jutalomban részesült, nem más dicsérte meg ugyanis, mint híres névrokona, Roberto Mancini. "Gratulálok a fiúnak, fantasztikus gól volt. Más kérdés, hogy a döntetlen sokkal igazságosabb eredmény lett volna” – summázott a hajdani gólzsák, aki manapság a Laziót irányítja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik