A továbbjutásért harcolnak

GYENGE BALÁZS, MISUR TAMÁS, MONCZ ATTILAGYENGE BALÁZS, MISUR TAMÁS, MONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.09.04. 20:54
Címkék
Extrém esetben mind a tíz csoportban eldőlhet az automatikus Európa-bajnoki részvételt érő első hely sorsa a szombaton, illetve szerdán sorra kerülő selejtezőket követően. Persze óriási lenne a meglepetés, ha a két játéknapon rendezendő negyven mérkőzést követően minden kvintettben már csak a pótselejtezőt érő második helyért kellene küzdeni október 11-én, de azért ezt a lehetőséget sem szabad elvetni. Sokkal inkább valószínű, hogy néhány csoportban (például az 1., 3. és 5. csoportban) győztest köszönthetünk, a többiben viszont még az utolsó körre is maradnak izgalmak. A magyar válogatott a továbbjutással kecsegtető első két hely egyikét biztosan nem szerezheti meg véglegesen szerda estére, sőt, a legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy végképp le kell tennie a portugáliai kontinensbajnokságról. (Nem árt tudni, hogy pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények rangsorolnak, és csak ezt követően számít a gólkülönbség). Alábbi összeállításunkban igyekszünk képet adni arról, melyik csapat milyen módon kvalifikálhatja magát már szerdán a 2004-es tornára.
Henry (középen) és csapattársai akár már szombaton is az Eb-részvételt ünnepelhetik
Henry (középen) és csapattársai akár már szombaton is az Eb-részvételt ünnepelhetik
Henry (középen) és csapattársai akár már szombaton is az Eb-részvételt ünnepelhetik
Henry (középen) és csapattársai akár már szombaton is az Eb-részvételt ünnepelhetik
Henry (középen) és csapattársai akár már szombaton is az Eb-részvételt ünnepelhetik
Henry (középen) és csapattársai akár már szombaton is az Eb-részvételt ünnepelhetik
Vitathatatlan, hogy a legkönnyebb helyzetben a mezőnyben egyedüliként százszázalékos teljesítménnyel álló Franciaország (1. csoport) van. A címvédő már szombaton szállás után nézhet Portugáliában, ha legyőzi Ciprust, miközben Szlovénia legfeljebb egy ponttal gazdagodik Izrael ellen. Ha a franciák és a szlovénok egyforma eredményt érnek el, netán utóbbiak megközelítik az éllovast, akkor csak szerdán dől el Jacques Santini szövetségi kapitány együttesének sorsa, amikor Ljubljanában vizitál. Az ottani győzelem mindenképpen Eb-részvételt ér az alakulatnak, a döntetlen pedig akkor, ha a szlovénok előtte nem verik meg Izraelt.
Németország (5. csoport) is mindennemű ha és akkor nélkül kijuthat az Európa-bajnokságra, ehhez csak le kell győznie a pillanatnyilag a kvintett élén álló Izlandot, majd szerdán a német szövetségi kapitány, Berti Vogts által dirigált Skóciát. Furcsa módon ebből a csoportból Izland (!) is továbbléphet szerdán, igaz, ehhez több összetevőre is szüksége van. Először is, az északiaknak meg kell verniük a Nationalelfet, közben szorítaniuk kell, hogy Feröer legyőzze Skóciát. Ha a szombati ténykedésnek eredménye lesz (erre azért ne vegyünk mérget…), jöhet az újabb drukkolás, méghozzá azért, hogy szerdán Skócia nyerjen az eleddig veretlen Németország otthonában.
Önerőből lehet Eb-induló Wales (9. csoport), amelynek Olaszországot, majd Finnországot kell megvernie. Ha a két meccsen csak négy pontot gyűjtenek Giggsék, akkor is továbbmehetnek, feltéve, ha a squadra azzurra legfeljebb két ponttal gazdagodik szerda estig. Még egy győzelem is elég lehet a walesieknek, ha ezt Milánóban érik el, majd szerdán kikapnak a finnektől, de közben Szerbia-Montenegró minimum egy pontot elrabol Olaszországtól. A 2000-es Eb ezüstérmese is célba érhet, de csak akkor, ha kettőt nyer, Wales pedig kettőt bukik, vagy legalább két góllal kikap Milánóban és csak ikszel a finnekkel.
A 3. csoportból Csehország vagy Hollandia foglalhatja el a helyét a főtáblán, hogy melyiküknek sikerül, elsősorban a szerdai derbijük függvénye. Ha szombaton egyforma eredményt érnek el, akkor a prágai csatájuk győztese utazhat. Ha szombaton a két nagy egyike több pontot szerez, mint vetélytársa, akkor szerdai győzelmével szintén résztvevő, ha pedig az egyikük kikap szombaton, a másik pedig nyer, akkor a vesztőnek úgy marad nagyobb esélye az első helyre, ha nyer a cseh fővárosban.
Ugyancsak páros versennyé szelídült a harc a 7. csoportban, ahol Anglia és Törökország egymás között osztja el a két legelőkelőbb helyet. Mindkettő továbbjuthat, a török gárda már szombaton is, feltéve, ha nyer Liechtensteinben, Anglia pedig legfeljebb egy ponttal gazdagodik Macedóniában. Angol és török győzelem esetén szerdára tolódhat át a döntés, akkor a vb-bronzérmesnek abban kell bíznia, hogy a "háromoroszlánosok” nem verik meg Liechtensteint. Az angolok akkor lesznek biztos csoportelsők, ha kettőt nyernek, miközben a törökök kikapnak az eddig egy döntetlent összehozó Liechtensteintől. Minden más esetben az októberi Törökország–Anglia mérkőzés lesz a sorsdöntő. Az a meccs eleve nem tűnik békés játszadozásnak, és ha még tétje is lesz az ütközetnek…
A 6. csoportból csak a görögök válthatják meg a belépőjüket, ehhez nyerniük kell Örményországban, és bízniuk kell abban, hogy a spanyolok szerdán nem verik meg Ukrajnát, továbbá a keleti gárda nem nyeri meg mindkét mérkőzését. Ugyancsak egy csapatra, a svájcira érdemes továbbjutási szempontból figyelni a 10. csoportban. Ha szombaton az Írország–Oroszország mérkőzésen nem hazai győzelem születik, akkor a helvétek szerdán moszkvai győzelmükkel eldönthetik az első hely sorsát.
A legkuszább kép a 2. és a 8. csoportban fogadja a szurkolókat, hiszen mindegyik kvintettben még hárman vetélkednek az első helyért, közülük azonban csak ketten-ketten érhetik el a céljukat szerda estére. A 2. csoportban Dánia helyzete az egyszerűbb, a "dinamitoknak” előbb ki kell szurkolniuk a bosnyákok Norvégia elleni pontszerzését, majd meg kell verniük Romániát, és máris "övék a világ”. Románia ennél sokkal nehezebb helyzetben van, egyrészt neki is szüksége van a norvég botlásra (ez "benne van a pakliban”), emellett kétszer nyernie kell (még ez sem megoldhatatlan feladat), de a dániai győzelemnek legalább négy gól különbségűnek, esetleg 6–3, 7–4 vagy ennél is több találattal elért háromgólos diadalnak kell lennie.
A 8. csoportban Bulgáriának a két győzelem (ekkor a horvátoknak a következő két meccsükből csak az egyiket szabad megnyerniük) vagy a négy pont (ekkor a horvátok és a belgák legfeljebb egy-egy ponttal gazdagodhatnak szerda estig), Horvátországnak pedig a két győzelem (és a bolgárok maximum egy szerzett pontja) érhet repülőjegyet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik