Pérez világcsúccsal nyert

MÁTAY ANDREA jelenti PárizsbólMÁTAY ANDREA jelenti Párizsból
Vágólapra másolva!
2003.08.23. 23:22
Címkék
Úgy t
Jefferson Pérez sokadszor bizonyította, hogy akkor képes a legjobb teljesítményre, amikor arra a legnagyobb szükség van
Jefferson Pérez sokadszor bizonyította, hogy akkor képes a legjobb teljesítményre, amikor arra a legnagyobb szükség van
Jefferson Pérez sokadszor bizonyította, hogy akkor képes a legjobb teljesítményre, amikor arra a legnagyobb szükség van
Jefferson Pérez sokadszor bizonyította, hogy akkor képes a legjobb teljesítményre, amikor arra a legnagyobb szükség van
Jefferson Pérez sokadszor bizonyította, hogy akkor képes a legjobb teljesítményre, amikor arra a legnagyobb szükség van
Jefferson Pérez sokadszor bizonyította, hogy akkor képes a legjobb teljesítményre, amikor arra a legnagyobb szükség van
Még javában dolgoztak, amikor a versenyek kezdete előtt egy órával, fél nyolckor, megindult a sárga trikós csoportok áradata a stadion felé. A svédek érkeztek biztatni kedvencüket a hétpróbát újra az érdeklődés középpontjába emelő Carolina Klüftöt.
A párizsi vb egyik legérdekesebb számának a többpróbázónők vetélkedése ígérkezik. A rendkívül tehetséges, 20 éves, de már Európa-bajnok svéd atlétanő Sevilla bajnokával, a francia Eunice Barberrel méri össze az erejét. A házigazdák természetesen kedvencüktől várják a sikert, márcsak azért is, mert Barber három év óta először sérülésmentes. Az idei világranglistát is ő vezeti (6694), igaz csupán két ponttal előzi meg a svédet.
Természetesen a francia szurkolók is egyre nagyobb számban érkeztek a helyszínre, az atléták azonban ekkor még a szomszédos melegítőpályán készülődtek. Már akik. A férfi súlylökőket, köztük a mi Bíber Zsoltunkat, alaposan megtréfálták a szervezők. Először egy távolabbi pályára vitték őket, ám alig pakoltak le, s kezdtek el mozogni, a hatalmas embereket visszaparancsolták a buszba és őket is a stadion mellé szállították. Pár perc múlva jelezték is nekik, hogy ideje bevonulniuk a versenyre. Mit tehettek volna, kínjukban csak nevettek.
Ezután késve, s teljes titoktartás mellett kezdődött meg az A-csoport selejtezője, amelyben Bíber is indult. Az ok: elromlott a pályához tartozó eredményjelző. A hiba csupán átmeneti volt, s éppen amikor a mi versenyzőnk túljutott az első kísérletén, újra megjelent a felirat: 18.96. Teljesítményére a harmadik sorozatban Bíber még három centit rátett, ám ez is kevés volt a döntőbe jutáshoz. A fináléhoz 20.06 centiméter kellett volna, ami nagyobb, mint Bíber idei legjobbja (19.87). Óriási meglepetésre kiesett a britek éremesélyese, az idei világranglistán 21.92 méterrel második Carl Myerscough (19.51), valamint a hetedik és nyolcadik helyezett, Jurij Bjelov (19.32), illetve Manuel Martínez (19.38).

A fehérorosz Andrej Mihnevics élete legjobbját dobva lett a súlylökés aranyérmese
A fehérorosz Andrej Mihnevics élete legjobbját dobva lett a súlylökés aranyérmese
A fehérorosz Andrej Mihnevics élete legjobbját dobva lett a súlylökés aranyérmese
A súlylökők selejtezőjével egy időben a világbajnokság első döntőjének résztvevői sorakoztak fel a rajtnál. A férfi 20 kilométeres gyaloglás esélyesének a világcsúcstartó (1:17:22) spanyol Francisco Javier Fernándezt tartották, de ez cseppet sem zavarta az ecuadori Jefferson Pérezt. Hiába vezetett a táv háromnegyedénél még 16 másodperccel Fernández, 17 kilométernél Pérez újított, és elment ellenfele mellett. Az ecuadori atléta, aki Atlantában minden idők lefiatalabb (22 éves) gyalogló olimpiai bajnoka lett, a világbajnoki cím mellé a világrekordot is megszerezte, egyetlen (!) másodpercet javítva rajta. Teljesítménye értékét növeli, hogy a versenyt nagyon nehéz pályán rendezték, a levegő páratartalma pedig 94 százalékos volt.
,,Fel sem tudom fogni, hogy világbajnok vagyok – mondta a célba érés után boldogan Pérez. – Az elmúlt időszakban több mint ötezer kilométert gyalogoltam, nagyon boldog vagyok, hogy győztem. Ecuadorban az emberek nagyon várták a sikeremet, s mivel mi szegények vagyunk, a sport számunkra rendkívül fontos.”
Bár a hatalmas stadionnak ebben a korai időpontban még a legalsó karéja sem telt meg, a hétpróbázónők szurkolói forró hangulatot teremtettek. Az első számban, a 100 méteres gátfutásban Klüft a négyes pályán, Barber a hatoson indult. A bemutatásnál üdvrivalgás fogadta a riválisokat, s még amikor a versenyzők letérdeltek a rajtgépbe, akkor is sokan skandálták: "Barber! Barber!”
Jackie Joyner-Kersee, a szám világcsúcstartónője (7291) korábban úgy vélekedett, az arany sorsát a jól pontozott magasugrás döntheti el. Csakhogy a gátfutáson is sok múlhatott, hiszen Barber eddigi legjobbja 12.78 másodperc, Klüfté 13.22 volt.
A két atlétanő szinte teljesen egyszerre rajtolt, ám a francia már az első gátnál vezetett. A célba azonban a vártnál kisebb előnnyel érkezett. 13.05 másodperccel győzött, Klüft egyéni csúccsal, 13.18 másodperccel lett második. Harmadikként az olimpia bajnok Denise Lewis (13.37) végzett. A brit atlétanőnek tavaly kislánya született, s ő is reménykedett a sikeres visszatérésben. Nem sokáig, ugyanis magasugrásban csupán 164 centimétert teljesített, a két nagy rivális viszont remekelt. Barber ugyan egyszer javított 182 centiméteren, de 194 centiméterig többet nem hibázott. Ez viszont már túl magas volt neki. Klüft ezt a magasságot is elsőre teljesítette, s ha valaki eddig nem ismerte volna, most biztosan szívébe zárta. A svéd lány ugyanis változatlanul tinédzserként viselkedik, számára a verseny csupán játék. Önfeledten, de kedvesen ünnepli magát egy-egy jó kísérlet után, s kitûnő színészként játssza el, hogy milyen bánatos, ha nem sikerül neki valami. De mindig sugárzik róla a boldogság. Csoda-e, ha a közönség itt is a szívébe zárta? Két szám után 39 ponttal ő vezetett.

Adere világbajnoki csúccsal gyôzött
Adere világbajnoki csúccsal gyôzött
Adere világbajnoki csúccsal gyôzött
Klüft 197-es kísérleteire mi már csak fél szemmel figyeltünk, hiszen Annus Adrián a kalapácsvetés selejtezőjében bármikor sorra kerülhetett. A korábbi csoportban lépett pályára Botfa Péter, akit utolért sok, a világversenyen debütáló atléta sorsa. A bemelegítésnél még jól mozgott, "élesben” azonban 74.75 méterig jutott, így nem lehet a döntő résztvevője.
,,Fogalmam sincs, hogy miért maradtam el ennyire a tudásomtól – mondta. – Nem fájt semmim, nem is izgultam túlzottan, csak annyira, mint bármelyik másik versenyen. A melegítésnél még úgy éreztem, jó leszek, aztán mégsem szállt messzire a kalapácsom. Talán lassú voltam. Remélem, az universiadén jobban szerepelek.”
Annus Európa-bajnokhoz méltón, az első sorozatban túldobta (78.20) a selejtezőszintet jelző szalagot, és máris távozhatott. ,,Azért ez nem volt ilyen egyszerû – válaszolta néhány perccel később kérdésünkre. – A 78 méteres szint nagyon csalóka, úgy tûnik, ezt egy 84 méteres dobónak játék elérnie. Pedig ezért az eredményért már össze kell szednem magam. A kelleténél kicsit jobban izgultam, technikai hibát követtem el, s csaknem szektoron kívüli dobással kezdtem. De nem ezért folyik rólam a víz. Iszonyú párás a levegő, nehéz volt versenyezni. A körülmények azonban nem érdekelnek, hiszen minden ellenfelemnek ugyanazokkal a nehézségekkel kell megküzdenie. Az, hogy ma ki mit produkált, lényegtelen, hétfőn új verseny lesz.”
A döntőből hiányzik majd a tavalyi világranglista-vezető orosz Alekszej Zagornij és az idén 81.81 métert elérő szlovák Libor Charfreitag.
Délután Carolina Klüft ott folytatta, ahol délelőtt abbahagyta. Súlylökésben is az eddigi legjobbját dobta, így már a harmadik számban javított egyéni rekordot. De mennyivel! Eddig 13.27 méter állt a neve mellett, mostantól 14.19 métert írnak oda, és már 101 ponttal vezetett.
A 200 méter alatt szembesült igazán a francia közönség azzal, hogy ezen a világbajnokságon megverik kedvencüket. A hetes pályán rajtoló Klüft pillanatok alatt befogta Barbert, s a döbbenettől elcsendesedő nézők udvarias tapsa mellett jelentős fölénnyel nyert. Természetesen egyéni csúccsal, 22.98 másodperccel. Előnye 194 pontra nőtt.
Mi, magyarok annak örülhettünk, hogy 800 méteren Varga Judit (2:01.47) okos versenyzéssel továbbjutott. Országos csúcstartónőnk szokásához híven visszafogottan kezdett, megvárta, amíg ellenfelei lökdösődve elosztják egymás között a helyeket, s csak a táv végén hajrázott úgy, hogy harmadikként célba érve az elődöntő biztos résztvevője legyen.
,,Túl vagyok az első lépésen – sóhajtotta megkönnyebbülten –, remélem, a feszültség most már feloldódik bennem. Nagyon jól éreztem magam miközben melegítettem, de a szokásosnál is rosszabbul tûrtem az ezt követő 45 perces várkozást. A futás nem esett jól, a táv elején nagyon merev voltam, ráadásul féltem, mert az egyes pályát kaptam. Attól tartottam, hogy mivel én lassabban kezdek, az ellenfeleim a bevágás után beszorítanak. Bosszantott az is, hogy megint az első futamba kerültem, most viszont már örülök, hiszen nem kell izgulnom amiatt, hogy utánam a többiek mit futnak.”
A szám éremesélyesei közül sérülés miatt nem állt rajthoz a szlovén Jolanda Ceplak. A tavalyi Európa-bajnokságon 400 méteren ötödik Szeglet Zsolt nem volt, nem lehetett Vargához hasonlóan elégedett. Pedig féltávnál még úgy tûnt, vele is minden rendben lesz. A mögötte az egyes pályán rajtoló amerikai Calvin Harrison a felső kanyarban fogta be őt, s úgy tûnt, a magyar fiú tartja a lépést a későbbi győztessel. Nem így lett. Kétszer is azt érezte, hogy görcsbe rándult a lába, s 46.14 másodperccel ötödikként ért célba, és kiesett. ,,Pedig még ma délelőtt is azt hittem, hogy országos csúcsot futok” – sóhajtotta Szeglet.
A rúdugró Szabó Zsuzsanna számára ugyancsak befejeződött a verseny. A Sevillában negyedik helyen végző atlétanő ezúttal bizonytalanul ugrott, és 415 centimétert ért el.
A női 10 000 méter döntőjében Kálovics Anikó képviselte színeinket. Az idén országos csúcsot javító futónő merészen kezdett, négy körön keresztül erős iramban vezette a mezőnyt, ám ezzel saját magát is kifárasztotta. Az ötödik körben a kínai Szun Jing-csie átvette tőle a vezetést, s nyomában az etiópokkal, szétrázta a mezőnyt. Kálovics egy ideig tartotta a maga választotta iramot, de nem volt szerencséje, légüres térben egyedül futott, s mint ahogyan várható volt, ez visszaütött. Igaz, féltávnál még "csúcsra állt”, de az erős kezdés sokat kivett belőle.
Hatezernél a hollanddá lett Lornah Kiplagat állt az élre, s vezette a négytagúra apadó élbolyt. Ebben nem volt benne Derartu Tulu, aki feladta a versenyt. Hétszázzal a cél előtt a kínai nyitotta meg a hajrát, ám Berhane Adere kontrázni tudott. A cél előtt háromszáz méterrel elrobogott ellenfeleitől, és 30.04.18 perccel, új világbajnoki csúccsal nyert. A második helyet nagy küzdelemben Werknesh Kidane szerezte meg, Kálovics 32:15.96-tal huszadik lett.
A férfi súlylökés döntőjében a fehérorosz Andrej Mihnevics a második sorozatban eldöntötte a versenyt. 21.69 métert lökött, amit az amerikai Adam Nelson csak megközelíteni tudott (21.26). Az idei listavezető, Kevin Toth lemaradt a dobogóról, nagy meglepetésre John Godina nem jutott be a nyolcas döntőbe.

9. világbajnokság, Párizs

Döntők

Férfiak. Súly. Világbajnok:
Andrej Mihnevics (Fehéroroszország) 21.69, 2. Adam Nelson (Egyesült Államok) 21.26, 3. Jurij Bilonog (Ukrajna) 21.10, 4. K. Toth (Egyesült Államok) 20.89, 5. J. Anlezark (Ausztrália) 20.61, 6. R. Bartels (Németország) 20.50, …Bíber Zsolt (Magyarország) 18.99 – a selejtezőben kiesett. 20 km gyaloglás. Vb: Jefferson Pérez (Ecuador) 1:17:21 (a világ legjobb eredménye, régi: 1:17:22, Francisco Javier Fernández, Spanyolország, 2002, Turku), 2. Francisco Javier Fernández (Spanyolország) 1:18:00, 3. Roman Rasszkazov (Oroszország) 1:18:07, 4. N. Hernández (Mexikó) 1:18:14, 5. L. Adams (Ausztrália) 1:19:35, 6. I. Trockij (Fehéroroszország) 1:19:40

Nők

10 000 m. Vb:
Berhane Adere (Etiópia) 30:04.18 (világbajnoki csúcs, régi: Gete Wami, Etiópia, 30:24.56, Sevilla, 1999), 2. Werknesh Kidane (Etiópia) 30:07.15, 3. Szun Jing-csie (Kína) 30:07.20, 4. L. Kiplagat (Hollandia) 30:12.53, 5. A. Zsiljajeva (Oroszország) 30:23.07, 6. G. Bogomolova (Oroszország) 30:26.20, …20. Kálovics Anikó (Magyarország) 32:15.96. Hétpróba (az állás 4 szám után): 1. Klüft (svéd) 4143 pont (13.18, 194, 14.19, 22.98), 2. Barber (francia) 3949 (13.05, 191, 12.97, 23.92), 3. Szazanovics (fehérorosz) 3894 (13.67, 176, 16.81, 24.25), 4. Prohorova (orosz) 3733 (13.87, 182, 13.36, 23.99), 5, Klavina (lett) 3673 (13.92, 176, 14.24, 24.37), 6. Kesselschläger (német) 3673 (13.34, 176, 13.77, 24.94)

Előfutamok, középfutamok, selejtezők

Férfiak

400 m.
1. előfutam: 1. Blackwood (jamaicai) 45.13, 2. Milazar (mauritiusi) 45.15, 3. Moncur (bahamai) 45.40, 4. Oliviera dos Santos (brazil) 45.62. 2. ef.: 1. C. Harrison (amerikai) 45.43, 2. G. López (kubai) 45.62, 3. Labidi (tunéziai) 46.07, …5. Szeglet Zsolt (magyar) 46.14. 3. ef.: 1. Kikaya (kongói demokratikus köztársaságbeli) 45.45, 2. Van Branteghem (belga) 45.69, 3. C. Santa (dominikai) 45.89. 4. ef.: 1. T. Washington (amerikai) 45.30, 2. D. Caines (brit) 45.35, 3. Djhone (francia) 45.48, 4. I. Schultz (német) 45.55. 5. ef.: 1. Raquil (francia) 45.49, 2. B. Simpson (jamaicai) 45.60, 3. Niemi (kanadai) 45.83. 6. ef.: 1. J. Young (amerikai) 45.28, 2. el-Bisi (szaúdi) 45.42, 3. D. Canal (spanyol) 45.86. 7. ef.: 1. C. Brown (bahamai) 45.35, 2. el-Sammari (kuvaiti) 45.41, 3. Francique (grenadai) 45.62, 4. C. Hill (ausztrál) 45.64. 1500 m. 1. ef.: 1. Blincoe (új-zélandi) 3:47.26, 2. Baala (francia) 3:47.26, 3. Estévez (spanyol) 3:47.56, 4. Lunn (amerikai) 3:47.62, 5. Liefers (holland) 3:47.81, 6. Bukensza (algériai) 3:47.88, 7. Abdi (ausztrál) 3:48.65, 8. Piszarev (kirgiz) 3:50.89. 2. ef.: 1. el-Guerrouj (marokkói) 3:42.24, 2. Santos de Souza (brazil) 3:42.51, 3. P. Korir (kenyai) 3:42.55, 4. Hesko (ukrán) 3:42.96, 5. Obrist (olasz) 3:43.01, 6. Higuero (spanyol) 3:43.01, 7. K. Sullivan (kanadai) 3:43.27, 8. Sneberger (cseh) 3:43.27. 3. ef.: 1. R. Silva (portugál) 3:41.35, 2. I. Songok (kenyai) 3:41.55, 3. Parra (spanyol) 3:41.57, 4. M. East (brit) 3:41.61, 5. Sabunyin (orosz) 3:41.63, 6. Chouki (francia) 3:41.67, 7. Turnbull (ír) 3:41.84, 8. Leenaerts (belga) 3:42.71. 3000 m akadály. 1. ef.: 1. E. Kemboi (kenyai) 8:18.09, 2. Vroemen (holland) 8:18.24, 3. Blanco (spanyol) 8:18.76, 4. Ivamizu (japán) 8:18.93, 5. Szajfeldin (katari) 8:19.64, 6. Ezzin (marokkói) 8:20.10, 7. Wale (etióp) 8:21.30. 2. ef.: 1. Sahin (katari) 8:22.20, 2. Keskisalo (finn) 8:22.41, 3. E. Martín (spanyol) 8:22.54, 4. A. Cherono (kenyai) 8:22.67. 3. ef.: 1. L. M. Martín (spanyol) 8:19.09, 2. Tahri (francia) 8:19.44, 3. Haslaf (marokkói) 8:19.49, 4. R. Kosgei (kenyai) 8:20.63. Magas. Selejtező. A-csoport: 1. Cvetkov (orosz) 229, 2. Holm (svéd) 229, 3. Nieto (amerikai) 229, 4. Boswell (kanadai) 227, 5. Ribakov (orosz) 227, 6. Walerianczyk (lengyel) 227. B-csoport: 1. Szokolovszkij (ukrán) 229, 2. Bába (cseh) 229, 3. Freitag (dél-afrikai) 229, 4. Mason (jamaicai) 229, 5. Sposób (lengyel) 229, 6. Fricke (német) 227, 7. Hemingway (amerikai) 227. Hármas, selejtező, A-csoport: 1. Giralt (kubai) 17.31 (–0.2), 2. Edwards (brit) 16.94 (–0.1), 3. Owusu (ghánai) 16.88 (+0.5), 4. Gregório (brazil) 16.82 (+0.9), 5. Sands (bahamai) 16.78 (+0.3), 6. Ruszenov (bolgár) 16.71 (+0.4), 7. Glavackij (fehérorosz) 16.71 (+0.7). B-csoport: 1. Olsson (svéd) 17.56 (–0.2), 2. Betanzos (kubai) 17.03 (+0.4), 3. Quesada (kubai) 16.97 (+1.2), 4. Bell (amerikai) 16.95 (+1.1), 5. Meteloglu (görög) 16.80 (+0.7). Kalapács, selejtező, A-csoport: 1. Asztapkovics (fehérorosz) 79.66, 2. Murofusi (japán) 79.45, 3. Konovalov (orosz) 78.45, 4. Kozmus (szlovén) 78.10, 5. Papadimitriu (görög) 77.53, 6. Figere (francia) 76.79, …11. Botfa Péter (magyar) 74.75.
B-csoport: 1. Tyihon (fehérorosz) 79.64, 2. Szkvaruk (ukrán) 78.50, 3. Annus Adrián (magyar) 78.20, 4. Gyevjatovszkij (fehérorosz) 78.12, 5. Konopka (szlovák) 76.58, 6. Rendell (ausztrál) 76.56

Nők

100 m.
1. középfutam (0.0): 1. Sturrup (bahamai) 10.98, 2. Devers (amerikai) 11.16, 3. Gevaert (belga) 11.23, 4. Kiszlova (orosz) 11.26. 2. kf. (–0.1): 1. Block (ukrán) 11.08, 2. Arron (francia) 11.08, 3. Ottey (szlovén) 11.31, 4. Perepelova (üzbég) 11.35. 3. kf.: 1. K. White (amerikai) 10.96, 2. Tanu (görög) 11.11, 3. Ferguson (bahamai) 11.26, 4. Onyali (nigériai) 11.31. 4. kf. (0.0): 1. T. Edwards (amerikai) 11.08, 2. A. Bailey (jamaicai) 11.16, 3. Tabakova (orosz) 11.25, 4. Maduaka (brit) 11.29. 800 m. 1. ef.: 1. Jevdokimova (orosz) 2:01.05, 2. A. Ait-Hammu (marokkói) 2:01.10, 3. Varga Judit (magyar) 2:01.47, 4. J. Toomey (amerikai) 2:01.75, 5. H. Jensen (dán) 2:02.01. 2. ef.: 1. Mutola (mozambiki) 2:00.81, 2. Gessell (német) 2:01.06, 3. Klocová (szlovák) 2:01.14, 4. J. Fenn (brit) 2:01.27, 5. Macharia (kenyai) 2:01.36, 6. Samaria (namíbiai) 2:01.51, 7. Langerholc (szlovén) 2:01.55. 3. ef.: 1. Hruscseljova (orosz) 2:03.74, 2. K. Holmes (brit) 2:03.75, 3. Cioncan (román) 2:03.90. 4. ef.: 1. Graf (osztrák) 2:03.39, 2. Kljuka (orosz) 2:03.68, 3. S. Ait-Hammu (marokkói) 3:04.01. 5. ef.: 1. Paulino (mozambiki) 2:01.06, 2. Brägger (svájci) 2:01.09, 3. Serwaa (ghánai) 2:01.17, 4. Cummins (kanadai) 2:01.20, 5. Vriesde (suriname-i) 2:01.24, 6. T. Lewis (ausztrál) 2:01.24. Rúd. Selejtező, A-csoport: 1. Feofanova (orosz) 440, 2. Buschbaum (német) 440, 3. Pyrek (lengyel) 440, 4. Elísdóttir (izlandi) 435, 5. Sauer (amerikai) 435. B-csoport: 1. Iszinbajeva (orosz) 440, 2. Becker (német) 440, 3. Dragila (amerikai) 440, 4. Beljakova (orosz) 440, 5. Kao Su-jing (kínai) 435, 6. Poissonnier (francia) 435, 7. Rogowska (lengyel) 425, …11. Szabó Zsuzsanna (magyar) 415. Diszkosz. Selejtező, A-csoport: 1. Szong Aj-min (kínai) 62.20, 2. Antonova (ukrán) 62.14, 3. Pospísilová (cseh) 60.64, 4. Robert-Michon (francia) 60.47. B-csoport: 1. Szadova (orosz) 63.47, 2. Voggoli (görög) 63.13, 3. Faumuina (új-zélandi) 63.12, 4. S. Powell (amerikai) 61.83, 5. Jatcsenko (fehérorosz) 61.79, 7. Singh (indiai) 60.33, 8. Machado (portugál) 59.87
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik