Lengyel nyert Miskolcon

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.08.01. 22:05
Címkék
Nagyot változtak a körülmények, az első két szakaszon még esős, hideg időben tekertek a harmincadik Tour de Hongrie indulói, pénteken viszont ragyogó napsütésben kelt útra a karaván.
Lengyel Tamás az utolsó emelkedôn nyerte meg a körverseny harmadik szakaszát
Lengyel Tamás az utolsó emelkedôn nyerte meg a körverseny harmadik szakaszát
Lengyel Tamás az utolsó emelkedôn nyerte meg a körverseny harmadik szakaszát
Lengyel Tamás az utolsó emelkedôn nyerte meg a körverseny harmadik szakaszát
Lengyel Tamás az utolsó emelkedôn nyerte meg a körverseny harmadik szakaszát
Lengyel Tamás az utolsó emelkedôn nyerte meg a körverseny harmadik szakaszát
A mezőny autóval utazott Békéscsabáról a harmadik szakasz rajtjának helyszínére, Füzesgyarmatra. A Magyar körverseny negyedik napján 172 kilométeres, csaknem végig teljesen sík etap várt a versenyzőkre.
A szakasz nem kezdődött nagy iramban, de a heves szél így is többször szétszakította a mezőnyt, s néhányan már nem is tudtak visszazárkózni, feladták a versenyt. Az élen az összetett első helyén álló, sárga trikóban versenyző Remák Zoltán pozícióját védő P Nívó-Betonexpressz–FTC diktálta a tempót, így kevés lehetőség volt a szökésre.
A legjobb sprintert megillető piros trikóért viszont óriási csata zajlott, az első részhajránál, Bucsán az ukrán Zagorodnij csípte el az első helyet a piros mezes cseh Klasa és a pontverseny második helyén álló lengyel Gawlik előtt. A következő sprintnél a lett Polakovs nyert Klasa és Zagorodnij előtt.
Aztán sokáig csend…
A mezőny közepes tempóban haladt, a szökési kísérleteket az FTC sora rendre megakadályozta.
Érdemes volt viszont a városokra figyelni, Karcagon például aki csak él és mozog, az út szélén tapsolt a versenyzőknek. Utóbb kiderült, az alföldi településen készültek erre a napra, mi több, van a mezőnyben egy kerekes, akinek sikeréért nagyon szorítanak: a sárga trikós Remák Zoltán ugyanis Karcag testvérvárosában, a szlovákiai Szepsiben született, őt is, családját is jól ismerik errefelé.
Majdnem 140 kilométernyi tekerés után a karaván Hejőpapi felé letért a kijelölt útról – a felvezetők a kereszteződésnél elvétették az irányt –, így nyolc kilométerrel hosszabb lett a szakasz. Mivel együtt volt a mezőny, a kitérő nem befolyásolta a versenyt, s az izgalmakra tovább kellett várni. Az ónodi részhajránál újra Polakovs, Klasa és Gawlik versengett, a lett nyert, de Klasa örült a legjobban, hiszen tovább növelte előnyét a pontversenyben.
Miskolcon aztán véget ért a sík terep, s az emelkedőkön elkezdődött az igazi harc. Először Bebtó Zoltán és Garamszegi László kísérletezett, aztán az utolsó öt kilométeren már a magyar bajnoki trikós Arany Gábor tekert az élen. Nem sokkal később Lengyel Tamás is felzárkózott klubtársa mellé, s az utolsó emelkedőn nagy hajrát kivágva megnyerte a harmadik szakaszt. A negyedik helyen ért célba Remák nagy riválisa, a szlovák Jurco, de a sárga trikós is kitett magáért, hatodik lett, s ezzel megvédte összetettbeli első helyét.
"Azt hiszem, még egyetlen győzelmemnek sem örültem ennyire! Nagyon jól sikerült a hajrá, a pulzusom pontosan kétszázra ment fel, ilyen sem fordult még elő velem, főleg nem egy hatnapos verseny harmadik napján. Köszönöm a srácoknak is, mert ma rengeteget dolgoztak!” – mondta boldogan Lengyel Tamás.
Remák Zoltán is elégedett volt, hiszen a sárga trikóban folytathatja a versenyt: "Tényleg sokat dolgozott a csapat, olyan tempót diktáltunk, hogy az ellenfelek ne tudjanak elszökni, de így is nagyon sok próbálkozás volt. Egy kritikus időszakban defektet kaptam, a csapat megállt, hogy fel tudjak zárkózni a mezőnyre, de a legnagyobb riválisaink, a szlovákok is segítettek, lefékezték a mezőnyt, mondván, ilyen helyzetben nem illik a sárga trikóst megtámadni. Nagyon szép gesztus volt tőlük. Örülök, hogy meg tudtuk védeni az összetett első helyet, de tudom, hogy a neheze csak ezután jön…”
Szombaton következik a királyetap, a 30. Tour de Hongrie legnehezebb szakasza, amelynek során előbb egy 800 méteres csúcsot kell megmászni, majd a befutó hazánk legmagasabb pontjának közelében, a Kékestetőn lesz. Délután még egy erőpróba vár majd a mezőnyre, a 3.4 kilométeres hegyi időfutam is átrendezheti az összetett állását.

30. Tour de Hongrie
3. szakasz, Füzesgyarmat–Miskolc (180 km): 1. Lengyel Tamás (P Nívó-Betonexpressz–FTC) 4:51:52, 2. Gazdova (szlovén, Perutnina Ptuj) 2 mp h., 3. Kranjec (szlovén, Kamen) azonos idővel, 4. Jurco (Szlovákia) 4 mp h., 5. Kvasina (horvát, Kamen) a. i., 6. Remák (szlovákiai, P Nívó-Betonexpressz– FTC) a. i.
Összetett verseny a DHL Nagydíjért: 1. (sárga trikóban) Remák Zoltán 13:23:39, 2. Jurco 1:31 p h., 3. Sowinski (lengyel, Joko Velamos) 1:43 p h.
Gyorsasági pontverseny a Toyota Nagydíjért: 1. (piros trikóban) Petr Klasa (cseh, Joko Velamos) 24, 2. Gawlik (lengyel, Weltour) 17, 3. Sowinski 14
Hegyi pontverseny a Michelin Nagydíjért: 1. (kék trikóban) Remák Zoltán 25, 2. Arany Gábor (P Nívó-Betonexpressz–FTC I.) 14, 3. Klasa 10
Következik: 4a. szakasz, Miskolc–Kékestető (127.3 km). 4b. szakasz, hegyi időfutam, Mátraháza–Kékestető (3.4 km). Tv: Sport1, 21.00–22.00 (összefoglaló). Internet: www.tourdehongrie.hu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik