Remák Zoltán remek napja

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.07.30. 21:03
Címkék
Borongós, hűvös időben, permetező esőben rajtolt a Magyar körverseny első szakasza Siófokról. A kerekesek nem sokat pepecseltek, már az első kilométereken igen élénk tempót diktáltak. Hamarosan egy kisebb csapatnak sikerült is ellépnie a mezőnytől, a szökevények között volt a szlovén Bostjan Kreus és Gregor Zajc, a cseh Petr Klasa, a szlovák Marian Hecl, a lengyel Adam Gawlik és két magyar, az országúti bajnok Arany Gábor, valamint klubtársa, az 1997-es Tour de Hongrie összetett győztese, Bebtó Zoltán.
Remák Zoltán másfél perces elônnyel nyerte meg a Siófok és Pécs közötti szakaszt (fotó: Laufer László)
Remák Zoltán másfél perces elônnyel nyerte meg a Siófok és Pécs közötti szakaszt (fotó: Laufer László)
Remák Zoltán másfél perces elônnyel nyerte meg a Siófok és Pécs közötti szakaszt (fotó: Laufer László)
Remák Zoltán másfél perces elônnyel nyerte meg a Siófok és Pécs közötti szakaszt (fotó: Laufer László)
Remák Zoltán másfél perces elônnyel nyerte meg a Siófok és Pécs közötti szakaszt (fotó: Laufer László)
Remák Zoltán másfél perces elônnyel nyerte meg a Siófok és Pécs közötti szakaszt (fotó: Laufer László)
Közülük Klasa állt a legjobban az összetett versenyben, a veszprémi prológ során mindössze nyolc másodperccel maradt le a sárga trikós szlovák Jurcótól. Éppen ezért nem volt meglepő, hogy a cseh versenyző a két gyorsasági részhajránál nagyon igyekezett, s mindkétszer el is vitte az első helyért járó bónuszmásodperceket. Az első hajránál, Tamásiban még Bebtó is jó erőben volt, elcsípte a második helyet, ám a baranyai domboknál már nem tudta tartani a lépést a többiekkel.
A szökevények előnye 100 kilométer után már meghaladta a négy percet is, s időközben az üldöző sor is több darabra szakadt. A P Nívó-Betonexpressz–FTC szlovákiai légiósa, Remák Zoltán a Postás fiataljával, Vörös Benedekkel az oldalán egyre jobban megközelítette Aranyékat.
Az első hegyihajrát Magyarhertelendnél a szlovák Hecl gyűjtötte be, a második helyért Arany is kapott pontokat, eközben Remák fantasztikus munkát végzett, az emelkedőkön egyedül fogta be az öt szökevényt! Hirtelen felgyorsultak az események, Arany defektet kapott, míg Remák szinte ugyanazzal a lendülettel, ahogyan utolérte, el is hagyta riválisait, s megnyerte a hátralévő három hegyihajrát…
Pécsett a Széchenyi téren volt a befutó, ahová Remák Zoltán több mint egyperces előnnyel érkezett, mögötte két jól hajrázó szlovák bringás, az akkor még sárga trikós – 19 esztendősen már a De Nardi proficsapatával előszerződést kötő – Matej Jurco és a rutinos Jan Valach ért célba. A mezőny tagjai ezután kisebb csoportokban, vizesen, sárosan, fáradtan értek célba, a Mecsek emelkedői és a csapadékos időjárás már a körverseny első szakaszán megkínozták az indulókat.
,,Már kora tavasszal megbeszéltük az edzőmmel, hogy a Magyar körversenyre érem majd el a csúcsformámat, s hónapokon át így is készültem, mert számomra ez az esztendő legfontosabb viadala. Ráadásul az elmúlt években többnyire ebben az időszakban szerepeltem a legjobban. A mai szakasz nem kezdődött igazán jól, még az elején kaptam egy defektet, de megvártak a csapattársaim, és sikerült hamar felzárkóznunk. Száz kilométer után egy lett versenyzővel szöktem meg, ő nem sokáig tudott velem maradni, aztán utolértem Vörös Benedeket, de ő is lemaradt. A hosszú emelkedőn értem utol a szökevényeket, aztán ötszáz méter után egyedül mentem tovább. Nagyon boldog vagyok, hogy így sikerült nyernem” – mondta Remák Zoltán, aki az eredményhirdetésnél mindhárom megkülönböztető mezt – a legjobb sprinternek járó pirosat, a legjobb hegyimenőt illető kéket és az összetett legjobbját kiemelő sárgát – felhúzhatta.
,,Zoli néhány hét múlva részt vesz a GP Capodarcón, ez az olasz verseny ugyanis nagyban hasonlít az athéni olimpia pályájára. Évek óta célozgatok rá, milyen jó lenne, ha magyar színekben versenyezne, a válogatott egyik alapembere lehetne. Tudom, hogy rajta nem múlna” – vetette közbe a zöld-fehérek edző-menedzsere, Stubán Ferenc, aki duplán örülhetett: a győzelem mellett egy megtisztelő meghívást is kapott, a ferencvárosiak nemzetközi sikereinek köszönhetően csapatával részt vehet a 2.3-as kategóriájú Szlovák körversenyen.
Csütörtök reggel újabb autózás vár a karavánra, a résztvevők Pécsről Szegedre utaznak, 11.45-kor a Tisza partjáról rajtol majd a 2. szakasz. A 183.5 kilométeres, teljesen sík etap során három gyorsasági hajrára kerül sor, de a versenyzők dolgát a szél is alaposan megnehezítheti.

30. Tour de Hongrie
1. szakasz, Siófok–Pécs (166 km):
1. Remák Zoltán (szlovákiai, P Nívó-Betonexpressz–FTC I.) 4:03:33, 2. Jurco (szlovák) 1:34 p h., 3. Valach (szlovák) 1:41 mp h., 4. Sowinski (lengyel, Joko Velamos) azonos idővel, 5. Sever (horvát, Kamen) 3:19 p h., 6. Nagy Róbert (szlovákiai, P Nívó-Betonexpressz–FTC I.) 4:40 p h.
Összetett verseny a DHL Nagydíjért: 1. (sárga trikóban) Remák Zoltán 4:08:14, 2. Jurco 1:31 p h., 3. Sowinski 1:46 p h.
Gyorsasági pontverseny a Toyota Nagydíjért: 1. (piros trikóban) Remák Zoltán 12 pont, 2. Klasa (cseh, Joko Velamos) 10, 3. Jurco 9
Hegyi pontverseny a Michelin Nagydíjért: 1. (kék trikóban) Remák Zoltán 25, 2. Arany Gábor (P Nívó-Betonexpressz– FTC I.) 14, 3. Klasa 10
Következik: 2. szakasz, Szeged–Békéscsaba (183.5 km). Tv: Sport1, 21.00–22.00 (összefoglaló). Internet: www.tourdehongrie.hu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik