Remekelt a szlovák bajnok

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.07.29. 22:05
Címkék
Varázslatos környezetben, Veszprém történelmi belvárosában rendezték meg a jubileumi Magyar kerékpároskörverseny prológját. A rövidke egyéni időfutam az Óváros térről rajtolt, s a Várban ért véget, a 3.5 kilométer során a publikum megismerkedhetett a tizenkét országból érkezett, 95 tagú mezőny valamennyi versenyzőjével.
A szlovák bajnok Jurco Matej Veszprémben mindenkit maga mögé utasított (fotó: Meggyesi Bálint)
A szlovák bajnok Jurco Matej Veszprémben mindenkit maga mögé utasított (fotó: Meggyesi Bálint)
A szlovák bajnok Jurco Matej Veszprémben mindenkit maga mögé utasított (fotó: Meggyesi Bálint)
A szlovák bajnok Jurco Matej Veszprémben mindenkit maga mögé utasított (fotó: Meggyesi Bálint)
A szlovák bajnok Jurco Matej Veszprémben mindenkit maga mögé utasított (fotó: Meggyesi Bálint)
A szlovák bajnok Jurco Matej Veszprémben mindenkit maga mögé utasított (fotó: Meggyesi Bálint)
Az indulók közül hiányzott a címvédő. Vanik Zoltán már a civil életben igyekszik helytállni, de aligha hagyott volna fel a kerekezéssel, ha nem kerül ilyen nehéz helyzetbe a csapata, a Postás-Matáv SE. Ismert, hogy a zuglói klub a versenysportra már nem kapott központi támogatást, így az ország egyik legerősebb kerékpáros-szakosztálya a megszűnés szélére sodródott. Persze Dömötör Sándor tanítványai közül néhányan így is vállalták, hogy részt vesznek a Tour de Hongrie-n, de már a felkészülést is – úgymond – "társadalmi munkában” végezték. Vanik távollétében egyébként Szórádi Balázs viseli az 1-es rajtszámot.
Az már a nyitány előtt sejthető volt, hogy egy másik magyar csapat, a P Nívó-Betonexpressz–FTC menőire különösen érdemes lesz figyelni, a zöld-fehérek első sora nemzetközi szinten is ütőképes, a Remák Zoltán, Szekeres Csaba, Lengyel Tamás, Árvai Attila, Arany Gábor, Nagy Róbert hatosból valamennyi kerekes harcban lehet az összetett győzelemért. Stubán Ferenc edző-menedzser is ezt várja fiaitól – s tegyük hozzá gyorsan: ez a siker igazi bravúrnak számítana. Elég, ha végignézzük, hogy az elmúlt tíz esztendőben hány magyar versenyzőnek sikerült megnyernie a Magyar körversenyt: Vaniké mellett csupán egy nevet találunk, Bebtó Zoltánét, aki 1997-ben lett összetett győztes. A statisztikán kívül a vendégek listája is rontja a mieink esélyeit, az alig három tucat magyar induló mellett több mint hetven külföldi is rajthoz állt, köztük három TT3-as proficsapat alkalmazottja. A prológ természetesen még nem alkalmas arra, hogy valós képet nyújtson az erőviszonyokról, ám az megállapítható, hogy roppant erős mezőny vesz részt a jubileumi nemzeti körversenyen.
Nem kezdődött biztatóan – ha csak az időjárásra gondolunk. Az elmúlt hetek napsütéses, forró napjai után kedd reggelre hatalmas felhők takarták el az eget, s kitartóan potyogott az eső. Ilyen körülmények között nő a bukások veszélye, és a kerékpárosok hangulata sem a legjobb – nem véletlen, hogy többen is napsütésért fohászkodtak.
A rajt időpontjára, délután öt órára szerencsére nyoma sem volt a búnak, a ragyogó napsütésben legfeljebb a viharos szél okozhatott némi nehézséget az indulóknak. A rövid távot a szlovák Jurco Matej teljesítette a leggyorsabban – a mindössze 19 esztendős fiatalt északi szomszédunk legnagyobb reménységének tartják, edzője örömmel újságolta, hogy a juniorok között elért sikerek után (világbajnoki 5. hely, Világkupa-győzelem) Matej már nyert szakaszt a Cseh körversenyen is, no és ő győzött a szlovák időfutam-bajnokságon. ,,Vagyis ő a szlovákok Bodrogija…” – jegyezte meg találóan egy hozzáértő néző a fentieket hallván.
Matej viselheti tehát a sárga trikót az első etapon, s mivel egyszerre három mezt nem húzhat fel, a másik két dobogós is "színesben” kezdhet szerdán. A prológ második helyezettje a ferencvárosi Árvai Attila lett, aki a pályások B-világbajnokságán szerzett aranyérem után igen elszántan érkezett a Magyar körversenyre. A hatszoros hegyibajnok jutalma a legjobb sprinternek járó piros trikó lett, de nem lenne meglepő, ha a következő eredményhirdetésnél már a legjobb hegyimenőnek járó kéket húzhatná fel. Addig ez mindenképpen a nyitány harmadik helyezettjén, a cseh Joko Velamos nevű proficsapat menőjén, a lengyel Kacper Sowinskin feszül majd. Érdemes megemlíteni, hogy a prológ során kitett magáért az FTC első sora, a legjobb hat közé Árvain kívül a szlovákiai Nagy Róbert és Lengyel Tamás is be tudott kerülni.
Szerdán kezdődhet az "igazi” verseny, a karaván reggel átautózik a Balaton déli partjára, az első szakasz rajtjának helyszínére, Siófokra, a mezőny innen 166 kilométert tesz meg a pécsi befutóig, két kör és négy hegyi hajrá erejéig útba ejtve a Mecsek kaptatóit is. A befutó háromnegyed négy környékén várható a pécsi Széchenyi téren.

30. Tour de Hongrie

Prológ, egyéni időfutam, Veszprém (3.5 km):
1. Jurco Matej (Szlovákia) 4:44.56, 2. Árvai Attila (P Nívó-Betonexpressz–FTC) 4:46.09, 3. Sowinski (lengyel, Joko Velamos) 4:46.86, 4. Nagy Róbert (szlovákiai, P Nívó-Betonexpressz–FTC) 4:48.27, 5. Melens (Lettország) 4:48.56, 6. Lengyel Tamás (P Nívó-Betonexpressz–FTC) 4:49.25

Következik: 1. szakasz, Siófok–Pécs (166 km). Tv: Sport1, 21.00–22.00 (öszszefoglaló). Internet: www.tourdehongrie.hu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik