Armstrong: megvan az ötödik!

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.07.27. 21:07
Címkék
Jean-Patrick Nazon révén francia etapgyőzelemmel ért véget a centenáriumi Tour de France, de öt kilométerrel a befutó előtt még Bodrogi Lászlóék szökését nézte a világ. Az összetett versenyben az amerikai Armstrong a finisben veszített 15 másodpercet, de a legendás viadalt  sorozatban ötödször  így is megnyerte.
Az ötödik ötszörös győztes... Lance Armstrong!
Az ötödik ötszörös győztes... Lance Armstrong!
Az ötödik ötszörös győztes... Lance Armstrong!
Az ötödik ötszörös győztes... Lance Armstrong!
Az ötödik ötszörös győztes... Lance Armstrong!
Az ötödik ötszörös győztes... Lance Armstrong!
Jó néhány kérdés maradt a százesztendős Tour de France utolsó napjára, s a sor sajnos egy újabbal gyarapodott: vajon ki az a kerékpáros, akinek pozitív eredményt hozott az EPO-tesztje. Jean-Marie Leblanc, a Tour igazgatója szombat este jelentette be, hogy egy kerekes fennakadt az ellenőrzés során, ám a B-próba eredményééig nem hozzák nyilvánosságra a nevét. Ilyen ügyben persze szinte lehetetlen titkot tartani, nem sokkal később az AFP már azt közölte, hogy a meg nem nevezett versenyző nem nyert szakaszt az idei Francia körversenyen, s az összetettben sem játszott meghatározó szerepet.
Ahogyan azt már megszokhattuk, a legendás viadal utolsó szakasza ünnepélyes tempóban, pezsgőzéssel kezdődött, s még a nap egyetlen hegyi hajrájánál sem élénkült meg az iram. Csak a francia Moreau és a spanyol Mercado csatázott, előbbi nyert, s így egyetlen pontocskával meg is előzte riválisát a hegyi pontversenyben – Richard Virenque hatodik pöttyös trikója persze így sem forgott veszélyben…
Egy nagy kupacban érkezett a karaván Párizsba, a versenyzők megkezdhették a szokásos köreiket a Champs-Élysées-n. Mindjárt az első kanyarban részhajrá várt a zöld mezért harcolókra. A sprintet az ausztrál Cooke nyerte meg, aki így átvette a vezetést a pontversenyben honfitársa, McEwen előtt.
Aztán elkezdődtek a támadások.
Előbb Chavanel és Rogers próbálkozott, majd Bodrogi László akciózott hat vállalkozó kedvű kerekessel együtt, de a US Postal vezette mezőny nem adta ki kezéből az irányítást. A Tour de France első magyar indulója rendkívül nagy kedvvel versenyzett, a szökés után is az élbolyban tanyázott, s leste a következő alkalmat. Kilencvenöt kilométer után következett az újabb részhajrá – amelyben McEwen visszavágott Cooke-nak –, s elérkezett az alkalom…
Bodrogi újra támadásba lendült, s hét bringással együtt el is lépett az elmélázó mezőnytől. A bolyban a Quick Step magyar légiósán kívül Blaudzun, Garcia Acosta, De Groot, Latasa, Hinault, Astarloza és Hary követelt magának helyet, Bodrogi megszervezte a munkát, s a kis csapat hamar 45 másodpercesre növelte előnyét. Ekkor úgy látszott, a mezőnyt nem bántja a szökés, máskor talán útjára is engedték volna, de nem a párizsi befutónál! A sprinterek csapatai – elsősorban a Cofidis, az fdjeux.com és a Telekom – élre küldték menőiket, akik hatalmas tempót diktáltak az üldözőknek. A szökevényeket sem kellett félteni, Bodrogiék szívósan őrizték egyre csökkenő előnyüket, egészen az utolsó körig. Alig öt kilométer volt már csak hátra, amikor egyesült a mezőny, s megkezdődött a felkészülés a sprintbefutóra.
A hajrát Jean-Patrick Nazon nyerte meg, aki könnyedén kikerülte a kizárólag egymással foglalkozó Cooke, McEwen párost. Az ausztrál közelharcból végül Cooke jött ki győztesen, megszerezte a második helyet, s ezzel együtt a zöld trikót is. Honfitársuk, Stuart O’Grady ugyan ebbe a csatába nem tudott beleszólni, ám jó helyezésével megnyerte a centenáriumi pontversenyt – s ezért a győzelemért jóval többet tehetett zsebre, mint a gyorsasági pontverseny legjobbja.

Új taggal, Lance Armstronggal bővült az eddigi "Négyes Klub": Hinault (balra fent), Anquetil (jobbra fent), Merckx (balra lent), Indurain (jobbra lent)
Új taggal, Lance Armstronggal bővült az eddigi "Négyes Klub": Hinault (balra fent), Anquetil (jobbra fent), Merckx (balra lent), Indurain (jobbra lent)
Új taggal, Lance Armstronggal bővült az eddigi "Négyes Klub": Hinault (balra fent), Anquetil (jobbra fent), Merckx (balra lent), Indurain (jobbra lent)
Egyszerre ért be a mezőny, de a célnál megszakadt a sor, ez pedig azt jelentette, hogy néhányan "új időt” kaptak, többek között Bodrogi és a sárga trikós Lance Armstrong is 15 másodperces hátrányba került – ez persze már nem változtatott semmit az összetett végeredményen. Bodrogi László másodszor is teljesítette a Tour de France távját, ebben az évben is sikerült jó eredményt elérnie (a szombati időfutamon egy másodperccel Jan Ullrich mögött az ötödik helyen zárt), az összesítésben a 108. helyet szerezte meg.
Armstrong pedig sorozatban ötödször is megnyerte a Francia körversenyt (az idei volt minden idők leggyorsabb Tourja), s ezzel csatlakozott az "ötösök klubjához” – a Touron korábban a francia Jacques Anquetil és Bernard Hinault, a belga Eddy Merckx, valamint a spanyol Miguel Indurain tudott ötször is diadalmaskodni, ötnél többször még senkinek sem sikerült. Lance Armstrong a befutó után bejelentette: jövőre újra harcba indul.
A hatodikért…

Minden, amit a Tourról tudni kell

Az elmúlt száz év története

Így látta Bodrogi László

90. Tour de France

20. szakasz, Ville d’Avray–Párizs, Champs-Elysées (152 km):
1. Jean-Patrick Nazon (francia, Delatour) 3:38:49, 2. Cooke (ausztrál, fdjeux.com) azonos idővel, 3. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) a. i., 4. Paolini (olasz, Quick Step-Davitamon) a. i., 5. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) a. i., 6. O’Grady (ausztrál, Crédit Agricole) a. i., 7. Zabel (német, Telekom) a. i., 8. Vainsteins (lett, Vini Caldirola) a. i., 9. Glomser (osztrák, Saeco) a. i., 10. D. Nazon (francia, Bricohes) a. i., …59. Ullrich (német, Bianchi) a. i., …99. Bodrogi László (magyar, Quick Step-Davitamon) 15 mp h., …112. Armstrong (amerikai, US Postal) a. i.

Az összetett végeredmény: 1. (sárga trikóban) Lance Armstrong 83:41:12 (átlag: 40.909 km/ó), 2. Ullrich 1:01 p h., 3. Vinokurov (kazah, Telekom) 4:14 p h., 4. Hamilton (amerikai, CSC) 6:17 p h., 5. Zubeldia (spanyol, Euskaltel) 6:51 p h., 6. Mayo (spanyol, Euskaltel) 7:06 p h., 7. Basso (olasz, Fassa Bortolo) 10:12 p h., 8. Moreau (francia, Crédit Agricole) 12:28 p h., 9. Sastre (spanyol, CSC) 18:49 p h., 10. Mancebo (spanyol, iBanesto.com) 19:15 p h., 11. Mencsov (orosz, iBanesto.com) 19:44 p h., 12. Totschnig (osztrák, Gerolsteiner) 21:32 p h., 13. Lüttenberger (osztrák, CSC) 22:16 p h., 14. Beltran (spanyol, US Postal) 23:03 p h., 15. Lelli (olasz, Cofidis) 24:00 p h., 16. Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 25:31 p h., 17. Jaksche (német, ONCE) 27:22 p h., 18. Laiseka (spanyol, Euskaltel) 29:15 p h., 19. Rubiera (spanyol, US Postal) 29:37 p h., 20. Rous (francia, Brioches) 30:14 p h., …108. Bodrogi László 3:12:20 ó h.

Cooke a leggyorsabb

Az ausztrál Baden Cooke nyerte meg a sprinterek különviadalát. Ez a csata is rengeteg izgalmat hozott, s a győztes személye csak a párizsi befutónál dőlt el…

A pontverseny végeredménye:
1. Baden Cooke (ausztrál, fdjeux.com) 216
2. Robbie McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 214
3. Erik Zabel (német, Telekom) 188
4. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 173
5. Luca Paolini (olasz, Quick Step) 156
6. Jean-Patrick Nazon (francia, Delatour) 154
...56. Bodrogi László (magyar, Quick Step) 24

Virenque a hegyimenő

Richard Virenque befogta a csúcstartókat, a spanyol Bahamontes és a belga Van Impe után ő is hatszor lett a Tour de France-on a hegyek királya…

A hegyi pontverseny végeredménye:
1. Richard Virenque (francia, Quick Step) 324
2. Laurent Dufaux (svájci, Alessio) 187
3. Lance Armstrong (amerikai, US Postal) 168
4. Christophe Moreau (francia, Crédit Agricole) 137
5. Miguel Mercado (spanyol, iBanesto.com) 136
6. Iban Mayo (spanyol, Euskaltel) 130
...70. Bodrogi László (magyar, Quick Step) 4

Mencsov lendületben

Az orosz Gyenyisz Mencsov fölényesen győzött a 25 évnél fiatalabbak különversenyében, így az iBanesto.com hegyimenője vihette haza Párizsból a fehér trikót.

Az U25 végeredménye:
1. Gyenyisz Mencsov (orosz, iBanesto) 84:00:56
2. Mikel Astarloza (spanyol, AG2R) 42:29 p h.
3. Miguel Mercado (spanyol, iBanesto) 1:02:48 ó h.
4. Sylvain Chavanel (francia, Brioches) 1:05:17 ó h.
5. Andy Flickinger (francia, AG2R) 1:09:09 ó h.
6. Michael Rogers (ausztrál, Quick Step) 1:17:44 ó h.

Hamilton segített

Bjärne Riis együttese, a dán CSC nyerte a csapatversenyt – elsősorban a kulcscsonttöréssel is remeklő amerikai Tyler Hamilton teljesítményének köszönhetően.

A csapatverseny végeredménye:
1. CSC (dán) 248:18:18
2. iBanesto.com (spanyol) 21:46 p h.
3. Euskaltel (spanyol) 44:59 p h.
4. US Postal (amerikai) 45:53 p h.
5. Bianchi (német) 1:12:40 ó h.
6. Telekom (német) 1:38:45 ó h.
7. Quick Step-Davitamon (belga) 2:02:17 ó h.

O’Grady ünnepi diadala

Az 1903-as Tour befutóinak helyszínein (Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux, Nantes, Párizs) Stuart O’Grady gyűjtötte a legkevesebb helyezési pontot.

A centenáriumi pontversenyben:
1. Stuart O’Grady (ausztrál, Crédit Agricole) 82
2. Thor Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 86
3. Fabrizio Guidi (olasz, Bianchi) 103
4. Luca Paolini (olasz, Quick Step) 118
5. Gerrit Glomser (osztrák, Saeco) 123
6. Jan Ullrich (német, Bianchi) 165
...64. Bodrogi László (magyar, Quick Step) 434
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik