Armstrong: ötödik sebesség

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.07.21. 22:21
Címkék
Armstrongban szétrobbant az adrenalinbomba: az amerikai egy bukás és egy géphiba után olyan izgatott lett, hogy a Luz-Ardiden emelkedőjén faképnél hagyott mindenkit, s 40 másodperces előnnyel megnyerte a 15. etapot. A Tour egyik legnehezebb szakasza után úgy látszik: a négyszeres győztes jó úton jár az ötödik diadal felé&
Amikor minden veszni látszott: Lance Armstrong (sárgában) és Iban Mayo a földön, Jan Ullrich viszont elkerüli a bukást…
Amikor minden veszni látszott: Lance Armstrong (sárgában) és Iban Mayo a földön, Jan Ullrich viszont elkerüli a bukást…
Amikor minden veszni látszott: Lance Armstrong (sárgában) és Iban Mayo a földön, Jan Ullrich viszont elkerüli a bukást…
Amikor minden veszni látszott: Lance Armstrong (sárgában) és Iban Mayo a földön, Jan Ullrich viszont elkerüli a bukást…
Amikor minden veszni látszott: Lance Armstrong (sárgában) és Iban Mayo a földön, Jan Ullrich viszont elkerüli a bukást…
Amikor minden veszni látszott: Lance Armstrong (sárgában) és Iban Mayo a földön, Jan Ullrich viszont elkerüli a bukást…
A rajt előtt még sokan faggatták Alekszandr Vinokurovot, mi lehet a titka idei remeklésének. A kazahok olimpiai ezüstérmese ebben az évben megnyerte a Párizs–Nizzát, az Amstel Gold Race Világkupa-futamot és a Svájci körversenyt, a centenáriumi Tour de France-on pedig eddig az egyik legaktívabb versenyző, aki három hegyi szakaszon is az összetettben élen álló Lance Armstrongot megelőzve ért célba. "Amíg marad dzsúsz a lábamban, támadni fogok!” – adott igen tömör magyarázatot a Telekom kapitánya.
Néhány órával később kiderült, ezúttal kevés volt a dzsúsz.
De ne szaladjunk annyira előre! Armstrongról is érdekes dolgok derültek ki: az amerikai kerekes a nagy hőségben a 12. és a 13. szakaszon is kiszáradással küszködött, talán ezért nem mutatta legjobb formáját. "A víz nagyszerű ital, de az ember elér egy pontot, amikor már nem elég önmagában, arra is szükség lenne, hogy pótolja az elveszített sókat és ásványi anyagokat. Ezeket pedig nem lehet csak úgy magukban elmajszolni…” – magyarázta Armstrong, akinek hétfőn egy szava sem lehetett az időjárásra, a 159.5 kilométeres hegyi etap rajtjánál mindössze 22 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, s ennél csak hűvösebb volt fenn a hegyekben…
A Bagneres de Bigorre-i rajtvonalon a francia AG2R csapatának versenyzői sorakoztak fel, a mezőny egyperces néma csenddel áldozott a vasárnap tragikus balesetben elhunyt Lauri Aus emlékének. A francia klub 32 esztendős profija ezúttal nem indult a Touron – hazájában, Észtországban történt a baleset –, de korábban maga is megfordult a Francia körversenyen.
A rajt nem ment zökkenőmentesen, egy újabb demonstráció szűkítette a karaván mozgásterét, de amint szabaddá vált az út, megkezdődtek a támadások. Az első sikeres szökésre sem kellett soká várni, húsz kilométer után tucatnyi kerekes szerzett előnyt, a sorban ott tekert az olasz bajnoki trikós Paolo Bettini és az időfutam-világbajnok kolumbiai Santiago Botero, míg a US Postal "felügyelője” ezúttal George Hincapie volt.
A szakasz első felében három negyedik kategóriás hegyecske nehezítette a szökevények dolgát, ezért aztán "Santi” Botero a francia Sylvain Chavanel oldalán gyorsan továbbállt. Nem mellékesen: egy esztendővel ezelőtt éppen Botero nyerte meg a Francia körverseny 15. szakaszát, igaz, akkoriban az Alpok felé kanyarodott a karaván.
Ezúttal kevesebb dicsőség jutott a kolumbiaiak első világbajnokának, a legendás Col du Tourmalet csúcsához közeledve ugyanis utasítást kapott a csapatfőnöktől, várja meg klubtársát, az egyre jobban küszködő Vinokurovot. Meglehet, Boterónak is megváltásként érkezett a parancs, ugyanis már nem tudta tartani a lépést Chavanellel.
A francia mindenképpen pozitív mérleggel zárta a napot, a Tourmalet meghódításáért ugyanis 5000 eurós különdíj járt, Chavanel pedig ennél többen ezúttal nem reménykedhetett.
Mögötte ugyanis már régen háború dúlt: a legnagyobb ellenfelek egymás minden mozdulatát lesve gyűrték a kilométereket. A 2114 méteres hegyen Jan Ullrich támadással próbálkozott, a spanyol Iban Mayo vette a lapot, Armstrong azonban bízott abban, hogy ritmusváltás nélkül is beéri majd a németet.
Így is lett.
A Tourmalet-t követő lejtőn összerázódott az élboly, hogy aztán a szakaszt záró Luz-Ardinenen újra elkezdődjön minden elölről.
Armstrong elérkezettnek látta az időt, hogy ő is támadjon, de rövidke kirohanására Mayo és Ullrich is idejében mozdult. A spanyol volt a gyorsabb, bizonyára bánta is, mert Armstrong túl közel ment az egyik nézőhöz (a néző állt túl közel a versenyzőkhöz?), s esett is egy nagyot, Mayo pedig már nem tudta kikerülni, átesett az amerikain. Ullrich észnél volt, s előbb talán úgy gondolta, él a lehetőséggel, de néhány méter után visszavett a tempóból, s bevárta legnagyobb riválisait.
Sportszerű megmozdulás volt – igaz, a német bringás tartozott is enynyivel Armstrongnak korábbról…
A felzárkózás során a címvédő kis híján újra elesett, a jobb lába kiugrott a pedálból, de idejében korrigált, s aztán…
Fénysebességre kapcsolt, és faképnél hagyott mindenkit.
Ahogyan ő fogalmazott az eredményhirdetést követő sajtótájékoztatón: a nézővel történt összezördüléskor valósággal "szétrobbant benne egy adrenalinbomba”, minden porcikája megtelt erővel, úgyhogy tulajdonképpen hálás is az idős úrnak, amiért elé állt.
Az amerikai előbb elhagyta Ullrichék csoportját, aztán megpaskolta a remekül küzdő Chavanel hátát, s ahogyan az elmúlt években megszokhattuk, a nyeregből kiállva felszaladt a csúcsra.
Később persze Ullrich is mozgósította utolsó erőtartalékait, s csak ennek köszönhető, hogy kettejük között nem lett 40 másodpercnél nagyobb a különbség – mindenesetre a 15. szakasz befutója után Lance Armstrong előnye 1:07 percre nőtt az összetettben.
Ez pedig már elég lehet az ötödik Tour de France-győzelemhez…

90. Tour de France

15. szakasz, Bagneres de Bigore– Luz-Ardiden (159.5 km):
1. Lance Armstrong (amerikai, US Postal) 4:29:26, 2. Mayo (spanyol, Euskaltel) 40 mp h., 3. Ullrich (német, Bianchi) azonos idővel, 4. Zubeldia (spanyol, Euskaltel) a. i., 5. Moreau (francia, Crédit Agricole) a. i., 6. Basso (olasz, Fassa Bortolo) 47 mp h., 7. Hamilton (amerikai, CSC) 1:10 p h., 8. Vinokurov (kazah, Telekom) 2:07 p h., 9. Rubiera (spanyol, US Postal) 2:45 p h., 10. Chavanel (francia, Brioches) 2:47 p h., …64. Bodrogi László (magyar, Quick Step-Davitamon) 23:02 p h.

Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Lance Armstrong 65:36:23, 2. Ullrich 1:07 p h., 3. Vinokurov 2:45 p h., 4. Zubeldia 5:16 p h., 5. Mayo 5:25 p h., 6. Basso 8:08 p h., 7. Hamilton 9:02 p h., 8. Moreau 11:09 p h., 9. Mancebo (spanyol, iBanesto.com) 16:05 p h., 10. Sastre (spanyol, CSC) 16:12 p h., …109. Bodrogi László 2:55:08 ó h.

A pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Baden Cooke (ausztrál, fdjeux.com) 156 pont, 2. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 148, 3. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 134, …50. Bodrogi László 18

A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 318 pont, 2. Dufaux (svájci, Alessio) 177, 3. Armstrong 167, …63. Bodrogi László 4

A csapatversenyben: 1. CSC (dán) 194:34:02, 2. Euskaltel (spanyol) 6:58 p h., 3. US Postal (amerikai) 14:08 p h., …11. Quick Step-Davitamon (belga) 2:24:47 ó h.

Következik: kedd – pihenőnap.

Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik