Derbi két ász nélkül?

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.04.04. 20:08
Címkék
Az előttünk álló héhány hétben eldőlhet, milyen szezonja lesz a Manchester Unitednek, mert öt olyan mérkőzés vár a "vörös ördögökre, amelyek kimenetele a bajnoki és a Bajnokok Ligája-szereplésre döntő hatással lehet. A Real Madrid elleni két BL-negyeddöntő szerényen beékelődik a Premiership-rangadók közé: Liverpool, Newcastle, Arsenal.
Owen (jobbra) a két csapat ôszi mérkôzésén játszott, a tavaszin kérdéses a szereplése
Owen (jobbra) a két csapat ôszi mérkôzésén játszott, a tavaszin kérdéses a szereplése
Owen (jobbra) a két csapat ôszi mérkôzésén játszott, a tavaszin kérdéses a szereplése
Owen (jobbra) a két csapat ôszi mérkôzésén játszott, a tavaszin kérdéses a szereplése
Owen (jobbra) a két csapat ôszi mérkôzésén játszott, a tavaszin kérdéses a szereplése
Owen (jobbra) a két csapat ôszi mérkôzésén játszott, a tavaszin kérdéses a szereplése
Mindjárt szombaton következik az első erőpróba, mintegy a Ligakupa-döntő visszavágójaként. Azt a csörtét 2–0-ra nyerte meg a 'Pool, s ha az MU most is kikap, alighanem elbúcsúzhat az aranyálmaitól. Márpedig a Mersey-partiak oroszlán módjára fognak küzdeni, nekik ugyanis a negyedik (BL-indulást érő) hely lesz a tét a közeli jövőben. Egy ideje remekül menetelnek, a Ligakupa-diadal mellett sorozatban háromszor három megszerzett bajnoki ponttal kérkedhetnek (ami az idény közepén nemigen fordult elő velük). "Messzemenően bízom ezekben a fiúkban, amikor nagyon kell az eredmény. Olyan mentális tartásuk van, amely régebben is átsegítette őket a nehézségeken, és szerintem most sem lesz baj” – jósolta Gérard Houllier, a vendégek edzője. Arról már nyilván kevésbé szívesen beszélt volna, hogy a szerdai Eb-selejtezőn megsérült Michael Owen szereplése korántsem bizonyos.
A másik oldalnak is lehet egy fontos hiányzója, Juan Sebastian Verón, ugyanakkor Roy Keane visszatér. Még ennél is nagyobb jelentősége lesz azonban annak, ha Ryan Giggs pályára lép. A szélső ez esetben, Alex Stepneyt maga mögött hagyva, 536 hivatalos mérkőzéssel a harmadik helyre lép az egyesület örökranglistáján, már csak Bobby Charlton (754) és Bill Foulkes (682) előzi meg. Az elnyűhetetlen walesi egyébként az idén már ötven meccset játszott a Manchester mezében (a lehetséges 54-ből), és van esélye saját, 1993–94-es egyéni csúcsának megdöntésére (57).
Bár a Charlton–Leeds találkozó értelemszerűen nem vetekedhet a fent tárgyalt rangadóval, a leedsiek számára létfontosságú. Új trénerük, Peter Reid arról beszélt a minap, hogy szerinte simán meglesz a bentmaradás – noha a csapat közelmúltbeli formája nem támasztja alá az optimizmusát. "Ha körülnézek, csak arra tudok gondolni, hogy ennek a nagyszerű klubnak nincs helye a Premiershipen kívül. És szerencsére több mint elegendő lehetőségünk van a javításra: hét hátralévő összecsapás, valamint olyan játékoskeret, amely az előttünk állókénál is jobb. Van muníciónk” – hangoztatta Reid. Jól jönne neki a siker, mert úgy hírlik, a vezetőség hosszú távon nem őt, hanem Paul Hartot, Micky Adamst, esetleg Martin O'Neillt képzeli el a kispadon. Reid mindenesetre belevetette magát a munkába: kegyvesztett lett nála a Terry Venables által még favorizált Paul Okon, Raúl Bravo és Teddy Lucic, ellenben szándékában van visszatenni az első csapatba Michael Duberryt, Gary Kellyt és David Battyt. (Igaz, utóbbi szombaton még nem lesz bevethető, kisebb sérülés miatt.) Harry Kewellről kijelentette, ismét balszélsőként számít rá, Mark Viduka és Alan Smith partnereként, továbbá arra készül, hogy előbb-utóbb bedobja a mély vízbe Simon Johnsont, a tartalékgárda 19 éves tehetségét.
Angliában nem lanyhul a Rooney-láz, ami egyre jobban gyötri az ifjú csillag klubedzőjét, David Moyest. A skót szakember újabban a túlterheléstől félti az Everton szeme fényét: "Remélem, Eriksson nem tervezi, hogy messzi barátságos meccsekre is behívja Wayne-t. Beszéltem már vele párszor a témáról, úgyhogy bízom benne, megérti a helyzetet, és nem akarja kiszipolyozni a fiút. Nemcsak az extra terhelés miatt, de azért sem, mert nem tesz jót neki, ha sokáig távol van” – aggodalmaskodott Moyes.
Végezetül egy hír a Bolton háza tájáról. Bernard Mendy január óta kölcsönben játszik a Wanderersnél, s mivel Sam Allardyce szakvezető nagyon elégedett vele, szeretné szerződtetni. A francia védő klubja, a Paris SG azonban négymillió dollárt kér érte, amit az angolok sokallnak. "Ha lenne ennyi pénzünk, megvennénk” – tárta szét a kezét Allardyce.

Tv: a Sport1 13.15-től élőben közvetíti a Manchester United– Liverpool rangadót
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik