Három profi, egy amatőr

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2003.03.11. 21:44
Címkék
Egy nap híján kerek egy esztendővel a tavalyi négyes döntőt követően szerdán és csütörtökön megint találkozik a férfi Magyar Kupa legjobb négy együttese. A Kométa névadó támogatásával létrejött finálé házigazdája három év kihagyást követően ismét Kaposvár, ami két érdekeséggel is párosul.
Gubik (5) és Pásztor is azon lesz, hogy a Kométa nyolcadszor is kupát nyerjen
Gubik (5) és Pásztor is azon lesz, hogy a Kométa nyolcadszor is kupát nyerjen
Gubik (5) és Pásztor is azon lesz, hogy a Kométa nyolcadszor is kupát nyerjen
Gubik (5) és Pásztor is azon lesz, hogy a Kométa nyolcadszor is kupát nyerjen
Gubik (5) és Pásztor is azon lesz, hogy a Kométa nyolcadszor is kupát nyerjen
Gubik (5) és Pásztor is azon lesz, hogy a Kométa nyolcadszor is kupát nyerjen
Egyrészt az NB I-es NAFA RC-Kaposvár jóvoltából két somogyi gárda (a másik természetesen a Kométa-Kaposvár) is szerepelhet a Final Fourban, másrészt a két hazai alakulat egymás ellen lép pályára a szerdai elődöntőben. A Kométa egyébként nyolcadik elsőségét gyűjtheti be, amivel beérné az örökranglistán az Újpestet.
"A hazai környezet előny, egyben hátrány is – mondta Demeter György, a "nagy” Kaposvár szakvezetője. – Előny, mert számíthatunk közönségünk támogatására, hátrány, mert minket nyom a tét, ugye a klub azért is rendezi meg a négyes döntőt, hogy nyerjünk. Remélem, nem járunk úgy, mint a Kazincbarcika, amely tavaly saját otthonában veszített éppen ellenünk a fináléban.”

A négy közé jutásért

Dág SE–Vegyész RC-Kazincbarcika 1:3 (–19, –20, 21, –20)
Kométa-Kaposvár–Phoenix Mecano-Kecskeméti RC 3:1 (19, –17, 19, 23), 2:3 (19, 17, –23, –17, –14)
NAFA RC-Kaposvár–DFRC-Szeged 3:0 (27, 22, 19)
Dunaferr–Nyíregyházi VRC 3:1 (23, 23, –22, 18), 3:1 (–22, 17, 14, 20)
(A különbözô osztályúak egy mérkôzést játszottak.)

A legeredményesebb kupaszereplôk

14 elsôség: Csepel SC (Csepeli Vasas)
8: Újpesti Dózsa (Bp. Dózsa)
7: Kométa-Kaposvár (Pini-Kaposvár, Kaposvári Somogy SC, Kaposvári RC, Balatel SE)
5: Bp. Honvéd
4: Tungsram SC és Medikémia-Szeged (Pa-piron SC-Szeged)
(1951-ben, valamint 1959 és 1961 között nem rendezték meg a kupaküzdelmeket.)
Demeter edző szeretett volna edzőmeccseket programba iktatni a mintegy két és fél hetes mérkőzésszünet alatt, ám végül sem a horvát Osijek, sem a szlovák VKP Bratislava nem ért rá. Gondot okozott még Gelencsér Balázs hét végi belázasodása, ellenben lekerült a gipsz Zarka Péter kezéről. Demeter György még nem döntött, hogy melyik szerkezetet részesíti előnyben – az is lehet, hogy Geiger ütő lesz, és Zarka a liberó, de az is előfordulhat, hogy Geiger liberózik, és Csíkos szerepel négyesütőként.
A másodosztályú NAFA az extraligás DFRC-Szegedet verte ki a negyeddöntőben, így kiérdemli a négyes döntő kakukktojása titulust. Mi más is lehet a terve, mint a tisztességes helytállás.
"Az egyik újság azt írta, hogy nagy lehetőség előtt állunk, érmet szerezhetünk – vetette fel Jezeri Tibor játékos-edző, aki amúgy középiskolai matematika– fizika tanár. – Én erre azt mondom, hogy már átléptük a lehetőség kapuját a négy közé jutással, a többi már hab lesz a tornán. Azt szeretnénk, ha tizenöt-húsz pontot elérnénk az egyes játszmákban. Tudomásul kell venni, hogy a többiek profik, mi pedig annyit edzünk egy héten, mint ők egy nap alatt.”
Arra a felvetésre, hogy igazi presztízsmeccsre van kilátás az elődöntőben, azt felelte Jezeri Tibor: nem riválisa egymásnak a két csapat, de biztosan lesz olyan szurkoló, aki velük szimpatizál majd.
A másik ágon jóval izgalmasabbnak ígérkezik a bajnoki alapszakaszt megnyerő Kazincbarcika és a nagy törést követően felszálló ágba kerülő Dunaferr összecsapása. No meg, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a két gárda vívott öldöklő küzdelmet a tavalyi, ötmeccses bajnoki fináléban.
"Igyekeztünk formában tartani magunkat, éppen ezért a szlovák extraligás Homonnával játszottunk két mérkőzést az elmúlt napokban – kezdte mondandóját Toma Sándor, a Kaposváron már kedd délután berendezkedő Vegyész másodedzője. – Az edzéseken a nyitást és nyitásfogadást, valamint a kontratámadások befejezését súlykoltuk. Bízunk benne, hogy a fináléba jutunk, és akkor revánsot vehetünk a Kaposváron a tavalyi vereségért. Elődöntőbeli ellenfelünk, a Dunaferr nagyot javult az elmúlt hetekben, Forgó Nándor is visszatért, így aztán jó kis meccsre van kilátás semleges pályán.”
Tóth Gábor azonban csak a lelátón asszisztálhat a négyes döntőhöz, tudniillik rásérült a korábban is rakoncátlankodó bal térdére. Sőt, a jelek szerint erre az idényre már végleg lemondhat róla a Barcika.
Az átalakuló szerkezetű Dunaferrel nagyot fordul a világ a közelmúltban, a sok sikertelenséget követően sorra jöttek a győzelmek, így meglehetősen optimista Ruffing Péter vezetőedző.
"Tényleg összeállt a csapatunk, az utolsó néhány bajnoki fordulóban és a Nyíregyháza elleni kupanegyeddöntőben is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk – így a tréner. – Igenis van keresnivalónk, és az eddigi kupabronzérmeket fényesebbre válthatjuk. Kérdés, a Kazincbarcikának mennyire sikerült formában maradnia, hiszen az Extraliga alapszakaszának befejezését követő négy hétben csak egy kupameccse volt. Én mindenesetre nem érzem azt a különbséget, amely még az idény elején mutatkozott a két csapat között, úgyhogy ötven-ötven százalékra taksálom az esélyeket. Fontos, hogy magunkban kell hinnünk, nem a borsodiak esetleges gyengébb játékában.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik