Csak a második hely a tét

Vágólapra másolva!
2002.12.07. 22:14
Címkék
Ha már Európát nem sikerült meghódítani, akkor legalább Németországot muszáj rendre utasítani  talán ez lehet a mottója a Bayern Münchennek. A bajor gárda szégyenszemre már az első csoportkör végén kiesett a Bajnokok Ligájából, ráadásul az UEFA-kupába sem tudott átcsusszanni, így már csak a hazai porond maradt a számára. Pillanatnyilag úgy tűnik, az viszont egyértelműen az ő felségterülete: a Német Kupában szerdán bejutott a negyeddöntőbe, miután kiejtette a címvédő Schalkét, a bajnokságban pedig immár nyolcpontos előnnyel vezet az ismét első számú üldözőjévé előlépő Borussia Dortmund előtt.
Az ötvenedik Bundesliga-gólját elkönyvelô Alexander Zickler fejese jelentette a Bayern-parádé kezdetét Stuttgartban (Fotó: Reuters/Ina Fassbender)
Az ötvenedik Bundesliga-gólját elkönyvelô Alexander Zickler fejese jelentette a Bayern-parádé kezdetét Stuttgartban (Fotó: Reuters/Ina Fassbender)
Az ötvenedik Bundesliga-gólját elkönyvelô Alexander Zickler fejese jelentette a Bayern-parádé kezdetét Stuttgartban (Fotó: Reuters/Ina Fassbender)
Az ötvenedik Bundesliga-gólját elkönyvelô Alexander Zickler fejese jelentette a Bayern-parádé kezdetét Stuttgartban (Fotó: Reuters/Ina Fassbender)
Az ötvenedik Bundesliga-gólját elkönyvelô Alexander Zickler fejese jelentette a Bayern-parádé kezdetét Stuttgartban (Fotó: Reuters/Ina Fassbender)
Az ötvenedik Bundesliga-gólját elkönyvelô Alexander Zickler fejese jelentette a Bayern-parádé kezdetét Stuttgartban (Fotó: Reuters/Ina Fassbender)
A bajorok a 16. fordulóban a VfB Stuttgart otthonában nyertek 3–0-ra, miközben a játéknapot a második helyen kezdő Werder Bremen ikszelt Gelsenkirchenben, így kénytelen volt maga elé engedni a Kaiserslauternt megverő Borussiát. Az élmezőnybe igyekvő alakulatok közül az 1860 München otthon kapott ki a szeszélyes Bayer Leverkusentől, a Hertha BSC pedig kétgólos előnyről vesztett pontokat a szintén a középmezőnyben elhelyezkedő Wolfsburggal szemben.
Hiába bízott szinte egész Németország – a kivételt a Bayern-fanatikusok jelentették – a VfB Stuttgartban, az UEFA-kupában a Ferencvároson is túljutó gárda nem tudott mit kezdeni a listavezető roppant racionális futballjával. A zsinórban az ötödik bajnokiját megnyerő München bevallottan a kontrákra rendezkedett be, és az első adandó alkalommal meglepte fiatal erőkből álló vetélytársát. A 29. percben Hleb elpasszolta a labdát a középpályán, hibáját követően Ballack szöktette Elbert, az elvágyódó brazil vágtázott egy rövidet, majd Zickler fejére varázsolta a labdát. Ettől kezdve pedig már rutinmunkának számított, hogy a német futballista megszerezze karrierje 50. Bundesliga-gólját.
Röviddel később pedig megkezdődött a Roque Santa Cruz-show újabb előadása. A gólokat az elmúlt hetekben óraműpontossággal szállító paraguayi a 34. percben, Lizarazu beadását követően ballal talált a hálóba, majd a második félidő derekán idénybeli ötödik treffelésével beállította a végeredményt. "Nem vagyok szomorú, szerintem ma is inkább előre, mintsem hátra léptünk. A Bayerntől, amely még mindig Németország legjobb csapata, ki lehet kapni. Sok fiatal játékosunk van, akik még követnek el hibákat, de ezekből tudnak tanulni” – nyilatkozta a lefújás után Felix Magath, a 2002 márciusa után újra otthon vesztő VfB trénere, míg kollégája, Ottmar Hitzfeld a következőképp értékelt: "Nem volt egyszerű párharc, különösen a Schalke elleni, szerdai kupameccs fényében. Tartalékosan álltunk fel, és nem akartunk belerohanni a Stuttgart által készenlétben tartott késbe. A gyors egymásutánban eső két gól után a VfB már nem tudott felállni a padlóról. Az a célunk, hogy a bajnokságot és a kupát is megnyerjük, jól is állunk mindkettőben, de még semmi sem dőlt el, nem hagyjuk magunkat álomba ringatni.” A Bayern immár 443 perce nem kapott gólt a ligában!

Két pontot vesztett a Hertha BSC

Noha már 2–0-ra vezetett a Hertha BSC hazai pályán a VfL Wolfsburg ellen, az utolsó utáni pillanatokban két pontot is elveszített. A kék-fehérek – akiknél mindkét magyar légiós, Dárdai Pál és Király Gábor is végigjátszotta a találkozót – így csak a hetedik helyen tanyáznak.
„Sajnos, két elkerülhetô gólt kaptunk – mondta Király. – Bár az embernek minden rosszra fel kell készülnie, egy–nullánál megbeszéltük Dárdai Palival, hogy kellene még egy gólt szerezni, hogy nyugodtan játszhasson a csapat. No, ez a gól összejött, mégsem nyertünk… Pedig voltak helyzeteink, de azok többsége sajnos kimaradt. Kettô egynél, egy perccel a vége elôtt is óriási lehetôségünk volt, az nem ment be, és még egy támadásra volt idô – egyenlített is a Wolfsburg. Az elsô vendéggól elôtt oldalról lôtték be a labdát, Tomislav Maric fejelt kapura, azt még védeni tudtam, az ismétlésbôl Robson Ponte bólintott a hálóba. Bár arra is mentem, de már nem értem el a labdát. A kilencvenharmadik percben a felezôvonal közelébôl ívelték elôre a labdát szabadrúgásból, az egész mezôny jött velem szembe, így nem léptem ki, azt hittem, a levegôben ütköznek az emberek, és a lecsorgó labdát összeszedem. Aztán észrevettem, hogy egy játékos kibújik a védôink közül, és elérheti a labdát. Ekkor indultam el, azt remélve, megzavarom a játékost. Sajnos, egy ütemmel hamarabb érte el a labdát, és csukafejessel becsúsztatta a labdát a kapuba. Ô a fejével jött, én az öklömmel, eltaláltam, le is kellett cserélni. Szándékosságról szó sem volt, ezt még a wolfsburgiak is elismerték, de attól tartok, hülyén néz ki a jelenet… Voltak hibáim, egy ízben egy hazaadott labdát az ellenfélhez paszszoltam, de aztán kivédtem a lövést. Mérgelôdni nincs sok idô, nyakunkon a csütörtöki, Fulham elleni kupavisszavágó Londonban, most már arra kell koncentrálnunk.”
Dárdai elmondta: életében nem játszott ilyen hidegben, a hírek szerint mínusz három fokban rendezték a meccset. „Hazai pályán ilyen elônyt nem szabad leadni – dohogott a középpályás. – Az utolsó negyedóráig helyzete sem volt az ellenfélnek, lezártuk a területeket, a szünet után húsz percig kimondottan jól játszottunk. De a végén… Érthetetlenül leültünk, és ezt két pontunk bánta.”
A Hitzfeld-társulat annak a Borussia Dortmundnak a trónjára pályázik, amely hosszú ideig csak küszködött a játékoskerete alapján jobb sorsra érdemes, pillanatnyilag csak a 17. helyen álló Kaiserslauternnel. Klos öngóljának, illetve Domínguez két év utáni első találatának köszönhetően 1–1-gyel vonulhattak pihenőre a felek – igaz, a remibe belejátszott, hogy Rosicky a játékrész hajrájában a lécre vágott egy tizenegyest –, majd a folytatásban nem túl intenzív mezőnyjáték folyt, egészen Marcio Amoroso beállításáig. A hét meccs óta gólképtelen brazil támadó – ne feledjük, ő volt az előző idény társgólkirálya! – most megemberelte magát, bevert kettőt a "vörös ördögöknek”, és eldöntötte a meccset. "A 'Lautern nem olyan rossz csapat, mint az a pontszámából következne. Hosszú ideig csak küszködtünk, szerencsére Amoroso megmentett bennünket” – kommentálta a látottakat Matthias Sammer mester.
Nyolc percbe sűrítették a valódi izgalmakat Gelsenkirchenben, ahol az Aílton remek passzát értékesítő Daun góljára Sand felelt, és mint 82 perccel később kiderült, beállította a végeredményt. "Gyorsan vezetést szereztünk, de sokáig nem örülhettünk, mert egyenlített a Schalke – mondta a Werdert erősítő Lisztes Krisztián. – A végeredményt tekintve elmondható: a nyolcadik percben be is fejezhettük volna. Ahogy mondani szokás, a küzdelem dominált, nem volt túl sok helyzet, bár azt gondolom, akik eljöttek, nem unatkoztak. Érezni lehetett, hogy két olyan csapatról van szó, amely indult az UEFA-kupában, a Schalke még mindig versenyben van, s mindketten Német Kupa-meccsen szerepeltünk hét közben, a hazaiak ráadásul százhúsz percet játszottak a Bayern München otthonában, vagyis mindenki kissé fáradt volt. Mondom, ennek ellenére nem volt unalmas a találkozó, bár jobb mérkőzést is el lehet képzelni. Nekem közepesen ment a játék, egyik gólban sem voltam benne, volt már jobb, remélem, lesz is. Összességében azt mondhatom, Gelsenkirchenben a döntetlen semmiképpen sem nevezhető rossz eredménynek, még akkor sem, ha ezzel a döntetlennel egy hellyel hátrébb csúsztunk.”
A másik két magyar érdekeltségű csapat is döntetlenre végzett szombaton: a Hertha a Wolfsburggal (erről keretes írásunkban olvashatnak), az Energie Cottbus pedig a Nürnberggel remizett. Aligha meglepő, hogy elégedett volt a frankensstadionbeli fellépés után Lőw Zsolt, aki végig pályán volt. "Számunkra igen jól indult a találkozó, hiszen egy szöglet utáni fejessel vezetést szereztünk – emlékezett vissza Lőw. – Volt utána néhány lehetőségünk, de ezeket elpuskáztuk és természetesen egyenlíteni tudott a Nürnberg. A második félidőben a játékvezető befújt a hazaiaknak egy erősen vitatható tizenegyest. Az eset egyrészt nem a büntetőterületen belül történt, másrészt nem volt szabálytalan a megmozdulás, sajnos ebből megszerezték a vezető gólt is. Ezután vitatható körülmények között kiállította a bíró Rostot, beszorultunk, és kontrákra építettünk. Egy ilyen akcióból tudtunk egyenlíteni, sőt, a végén akár a győzelmet is megszerezhettük volna, de lássuk be, az nem lett volna igazságos. Magamtól többet vártam, sajnos a taktika miatt nem tudtam többet támadni, de ez a legkevesebb, lényeg, hogy szereztünk egy pontot.”
Végül pedig ejtsünk szót arról, hogy a Bayer Leverkusen ezúttal a szebbik arcát mutatta, és az előző évadot idéző játékával alaposan helyben hagyta a tartós hullámvölgybe került 1860 Münchent. Oliver Neuville, a Bayer sokat bírált csatára egy gólt és két gólpasszt jegyzett az összecsapáson, míg Dimitar Berbatov egy kontra végén megtörte a március óta tartó gólcsendjét.

A forduló eredményeit és a bajnokság állását "Európai topligák" összeállításunk Bundesliga 2002-2003 rovatában olvashatják.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik