Szépen búcsúzott a Tápiószecső

A mérkőzésről tudósított: TÖRÔCSIK BÉLAA mérkőzésről tudósított: TÖRÔCSIK BÉLA
Vágólapra másolva!
2002.11.27. 21:29
Címkék
Kaszás Attila, a hazai negyedosztályú együttes kapusa ott folytatta, ahol egy hónapja abbahagyta az Újpest ellen. Már az első percben bravúrral védte az egyedül kilépő Illés Béla tízméteres erős lövését. Komolyan, elszántan játszott az élvonalban listavezető kék-fehér együttes, a hazaiak a kapujuk elé szorultak, de két-három gyors kontrára azért maradt erejük, így Hajdu Attilának is akadt időnként dolga. Az MTK mezőnyfölénye negyedóra elteltével fokozódott, Illés gurított mellé abszolút helyzetben, majd a Szecsőn nevelkedett, immár MTK-játékos Juhász Roland veszélyeztetett fejjel kétszer is. A 38. percben már egy kapufáig is eljutottak a kék-fehérek: Juhász beadását közvetlen közelről Ferenczi István bólintotta a felső lécre. A hazai sárga-feketék hősiesen védekeztek, és megérdemelten kaptak hatalmas tapsot lelkes szurkolóiktól a szünetre vonuláskor.

Amikor Béla király góllal áll nemes bosszút

Lovas kocsin mobiltelefonozni – ez már a huszonegyedik század. A fejlôdés, mint egy téglatolvajt üldözô biztonsági ôr, utolérte hazánk kisebb-nagyobb településeit. Igazi mámor manapság végigautózni az országot. A mendei Mende Mix kereskedés sem akármi, ám néhány kilométerrel odébb, Tápiószecsôn is bôséges kínálattal, látnivalóval várják az utazót.
Ott van például a helyi futballcsapat.
A szecsôi sziporkák.
Úgy bizony, ôk, az óriásölôk, az egyre kisebb Vasas és a nagy Újpest legyôzôi. Ezen a téli-tavaszi szerdán (szegény természet, már azt sem tudja, mit csinál…) miattuk gyűlt össze a nép a focipályán, rájuk volt kíváncsi Tápiószecsô apraja-nagyja. Nagy nap volt ez a település életében, a helyi aranylábúak a bajnokaspiráns MTK ellen futballozhattak, soha nem felejthetô élmény, amire még évek múltán is emlékezhetnek majd.
Csoda-e, ha már Szecsô határában szigorú tekintetű, de azért barátságos rendôr posztolt, aki szorgalmasan végigmustrálta az idegeneket: jobb a békesség, oda kell figyelni az ideérkezô MTK-sokra. És valóban jöttek a fôvárosból optimistán, bizakodva, hiszen a nehéznek ígérkezô tápiószecsôi derbi után vasárnap következik a Ferencváros elleni örökrangadó (errôl lapunk 3. oldalán olvashatnak).
De mi most maradjunk Szecsôn, hiszen itt állnak a pálya körül több ezren, lesik a helyi kedvenceket, aztán csak kiabálnak teli torokból Illés Bélának, hogy: „Nyúl Béla, Nyúl Béla!”. Így indul a meccs, vicces hangulatban, Béla király, az MTK csapatkapitánya pedig válaszként rögvest elront egy ziccert, felhangosítva ezzel a szecsôi ultrákat. Mert itt is vannak hangosak, és ugyanúgy szidják az ellent, mint a nagycsapatok hívei, amivel aztán sikerül szépen felbosszantaniuk Illést. De az elsô félidô még nem Béla királyról és az MTK-ról szól.
A tiszta fehérben játszó hazaiak olyan lelkesen és akkora elánnal futballoznak, hogy talán még a Ronaldóval felálló Real Madrid sem rúgna gólt nekik. Tizenegyen zsúfolódnak össze a saját tizenhatosukon belül, és ha ezen a valóságos kiserdôn túljut az MTK, ott van Kaszás Attila, a kapus. Ô aztán mindent véd, vagy legalábbis megbeszéli a kapufával, hogy segítsen. Támadgat a fôvárosi csapat, Molnár Zoltán szaporázza a lépteit a jobb szélen, a lábán hasonló „járógép” van, mint Forrest Gumpon, de hiába az igyekezet, a Szecsô állja a sarat.
Sôt, olykor Hajdu Attila bravúrjaira van szükség.
Nem túlzás ez, a hazai kedvencek, Zsivóczky Gyula, no meg a Fradit, a Kispestet is megjárt Holló Richárd egyre-másra jutnak el a vendégkapuig. Gól azonban nincs. A szünetben a kézi vezérlésű rozsdás eredményjelzô táblán két nagy nulla virít. A hangulat továbbra is bizakodó, amit fokoz Egervári Sándor tapsa, és elismerô: „Bravó, jól megy a Szecsônek…” mondata, amelyet az öltözôbe vonulván mond a drukkereknek. Ám a folytatásban már nincs kegyelem, Béla király bosszúja meghozza az elsô MTK-gólt, Illés pedig örömében odaáll a tápiószecsôi nézôsereg elé, integet, vezényel, mosolyog, hergeli a népet, az meg legszívesebben tüzes trónra emelné. Fáradnak a hazaiak, ám a csapatkapitány Müller Zsolt –, aki elsô ránézésre olyan, mint a a tápiószecsôi súlylökôegylet versenyzôje – a saját tizenhatosán belül is cselezni kezd, látványosan, bátran, jókedvűen. Hiszen végül is játék ez, fôként a hazaiaknak, akik már így is jóval túlteljesítették a tervet. A pályától mintegy tíz méterre elhaladó vonat is lassít, sípol, mintha a kalauz tudná, hogy a kicsik olykor nagyok lehetnek. Már két góllal vezet az MTK, a hangulat békés, csak Illést szidják, de ôt nagyon, egyszer pedig egy mély bariton üvölti teli torokból a pályára: „MTK-sok, furcsa lehet nektek ennyi nézô elôtt játszani…”.
Ám ekkor már eldôlt minden, a helyi szponzorok elindultak a hatalmas kondérokért.
Ha azt MTK-t nem is sikerült, a halászlét mindenképpen felfalták.

Sinkovics Gábor
A második játékrészt is lendületesen kezdte az MTK, Goran Jezdimirovics zúdította a labdát 25 méterről a felső kapufára, majd Füzi Ákos bombázott, szintén távolról a kapu fölé. A 64. percben megadásra késztették a lelkes, ám fáradó hazaiakat a fővárosiak: egy ziccerre kidolgozott helyzetből Illés harmadjára már a kapuba talált. A vezetés megszerzése után alaposan visszavett az iramból a kék-fehér együttes, az ellenfél térfelének közepén gurigáztak, tartották a labdát Zavadszky Gáborék. A hazaiak próbáltak ugyan ritmust váltani, de csak két szögletet sikerült kiharcolniuk. A 77. percben látványos, rövid passzos játékból növelték előnyüket a vendégek, s ezzel bebiztosították győzelmüket, megérdemelten jutottak a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé.
A hatezer lélekszámú település NB III-as listavezető együttese minden dicséretet megérdemel, hiszen a Vasas és az Újpest kiverése után, kulturált játékkal méltó ellenfele tudott lenni a jelenlegi egyik legjobb magyar csapatnak.

Gólszerző: Illés 67', Czvitkovics 77'
Jó: Kaszás, Müller, Földvári, Simon, ill. Szmiljanics, Illés, Zavadszky, Czvitkovics

Mestermérleg
Katzenbach Imre: – Gratulálok játékosaimnak, nagyszerű ellenféllel szemben sikerült helytállniuk. Sőt, 0–0-nál még a gólszerzésre is volt lehetőségünk. Örülök, hogy jól szórakozott a közönség, sok sikert kívánok a továbbiakban az MTK-nak a kupában és a bajnokságban is.
Egervári Sándor: – Az első félidőben csak helyzetekig, a továbbiakban kapufákig, majd az utolsó fél órában már gólokig is sikerült eljutnunk. Szervezetten és jól játszó ellenfelet sikerült két vállra fektetnünk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik