Segítettek a Bayernnek

Vágólapra másolva!
2002.11.09. 20:47
Címkék
Moncz Attila, Somogyi Zsolt
Koller (fent) hiába igazolta, hogy tud úgy védeni, mint Kahn, a Dortmund kikapott
Koller (fent) hiába igazolta, hogy tud úgy védeni, mint Kahn, a Dortmund kikapott
Koller (fent) hiába igazolta, hogy tud úgy védeni, mint Kahn, a Dortmund kikapott
Koller (fent) hiába igazolta, hogy tud úgy védeni, mint Kahn, a Dortmund kikapott
Koller (fent) hiába igazolta, hogy tud úgy védeni, mint Kahn, a Dortmund kikapott
Koller (fent) hiába igazolta, hogy tud úgy védeni, mint Kahn, a Dortmund kikapott
Senki se csodálkozzon azon, ha vasárnap vagy hétfőn kezébe vesz egy német lapot, amelynek első oldalán egy Matthias Sammer-képet lát, mellette pedig az edző néhány szavát, amelyben Weiner játékvezető tevékenységét bírálja. A tréner csapata, a Borussia Dortmund ugyanis egy órán keresztül vezetett a Bayern München otthonában, ezt követően azonban a listavezető – a sárga-feketék és híveik szerint biztos, mások állítása szerint megkérdőjelezhető – bírói segédlettel fordított, és megugrott a táblázaton. A bajorok immár öt ponttal vezetnek a BVB előtt, míg a harmadik helyre felugró, az UEFA-kupában kedden a Ferencvárost fogadó Stuttgart hátránya már hat egység. Bizony, a "svábok” már ott állnak a dobogón, köszönhetően annak, hogy a játéknap előtt még előttük álló csapatok közül az 1860 München (Hamburgban), a Werder Bremen (Wolfsburgban), a Schalke (odahaza a Bayer Leverkusentől) és a VfL Bochum (éppen a Stuttgarttól) is vereséget szenvedett.
Több mint egy félidőn keresztül úgy tűnt, a Borussia Dortmund tovább mélyíti a Bayern München válságát. A BVB szervezett, taktikus futballal rukkolt elő az Olimpiai stadionban, eközben a bajorok azt az ötlettelen játékot nyújtották, amellyel az elmúlt hetekben keserítették drukkereiket. A vendégek már a 7. percben előnybe kerültek, igaz, nem panaszkodhattak a balszerencsére: Marcio Amoroso 16 méteres lövését követően ugyanis az eredetileg laposan kapura tartó labda Koller sarkán felpattant, és így hullott a hálóba.
Nem ment a játék a Werder Bremennek

Igencsak borongós hangulatban utazott haza szombat este a Werder legénysége – és nem csak azért, mert Wolfsburgot elhagyva jókora dugóba kerültek. Lisztes Krisztián csapata 3–1-es vereséget szenvedett, pedig három ponttal a tabella második helyére ugorhatott volna a zöld-fehér gárda.
„Szerencsétlenek voltunk, de el kell ismerni, nem játszottunk jól – mondta Lisztes. – Különösen az elsô félidôben. És nekem sem ment a játék, ráadásul benne voltam az elsô hazai gólban. Mi rúgtunk szögletet, én hátul biztosítottam, a Wolfsburg egy gyors kontrát vezetett a megszerzett labdával, s miközben Martin Petrovra figyeltem, sajnos elnéztem a neki szánt indítást. A labda elszállt felettem, a bolgár fiú pedig gólt lôtt. Kellett nekem hátramenni… Aztán kiállították a görög csatárunkat, Angelosz Hariszteaszt, és meglepô módon tíz emberrel már jobban futballoztunk. Késôbb lecserélt az edzônk, de nem tudtunk újítani, és kikaptunk. Nincs tragédia, még ha ezúttal sokat ért volna a gyôzelem. Rengeteg meccset játszunk, nem voltunk kellôen frissek sem fejben, sem fizikailag, és nincs pihenô. Csütörtökön tovább kell jutnunk a holland Vitesse ellen, aztán jön a Kaiserslautern, hazai pályán kötelezô a gyôzelem. Kötelezô, de nem egyszerű feladat…”
Ezek után Ewerthon még ziccert rontott, majd kiderült, aznap a játékosok mellett még valaki főszerepet kért erre a napra. Weiner bíró. A fiatal, a FIFA-keretbe az idén felkerült sípmester előbb elfelejtette kiállítani a sorozatosan durván szabálytalankodó Dédét (Sammer a sokadik utolsó figyelmeztetés után lecserélte a brazilt), majd kiállította a gyors egymásutánban kétszer faultoló Fringst (az első sárga jogosan villant, a második véleményes).
A Dortmund tehát gólelőnyben, de emberhátrányban kezdte a második játékrészt, de a meddő fölényen kívül semmi sem ígérte a Hitzfeld-társulat feltámadását. Lehmann-nak egyszer kellett nagyot tornáznia – Linke megpattanó lövését védte, majd túl kellett élnie, hogy a becsúszó (a piros lap sem lett volna túlzás!) Elber fejbe rúgja –, ettől eltekintve a BVB őrizgette az előnyét. Egészen a 62. percig, amikor Elber lefejelt labdáját Santa Cruz átvette, majd egy csel után jobbal a kapu bal oldalába zúdította. Röviddel később pedig elszabadult a pokol: Sagnol elhúzott a jobb oldalon, kiosztott egy kötényt, majd elsőre Madouniba, másodjára pedig a kapura lőtt. Középen a csereként beálló Pizarro beletette a lábát a labdába, amely a hálóba került. Weiner megadta a gólt, ezt pedig nehezen viselték a dortmundiak. Aki élt és mozgott, lest reklamált, feltehetően Lehmann volt a legvehemensebb, mert ő piros lapot kapott. Sammernek nem volt több cseréje, így Koller állt a gólvonalra, ahol első rangú bravúrokat mutatott be. A legnagyobbat közvetlenül a lefújás előtt, amikor Ballack életerős kapáslövését úgy fogta, hogy ki sem jött róla a labda! A BVB gondjai egyébként még a Ballack-bomba előtt tetéződtek, amikor a kiugró Rickent a partjelző és a bíró együttes erővel, de tévesen lesen állította meg…
Tv: a Sport1 vasárnap 17.30-tól élôben közvetíti a Hertha BSC–Hansa Rostock mérkôzést

Bundesliga I
12. forduló: Schalke–Bayer Le-verkusen 0–1 (B. Schneider 90. – 11-esbôl), VfB Stuttgart–VfL Bochum 3–2 (Ganea 74., 86., 90. – a másodikat 11-esbôl, ill. Christiansen 67., Schindzielorz 84.), Kaiserslautern–Hannover 0–1 (Bobic 40.), Wolfsburg–Werder Bremen 3–1 (M. Petrov 28., Robson Ponte 66., Effenberg 84., ill. Micoud 71.), Bayern München–Borussia Dortmund 2–1 (Santa Cruz 62., Pizarro 65., ill. Koller 7.), Hamburg–1860 München 1–0 (Romeo 29.), Arminia Bielefeld–Nürnberg 0–1 (Driller 56.). A Mönchengladbach–Energie Cottbus és a Hertha BSC–Hansa Rostock mérkôzést vasárnap játsszák.

Következik (november 16–17-én) a 13. forduló: Energie Cottbus–Arminia Bielefeld, Nürnberg–Hamburg, Bayern München–Wolfsburg, Werder Bremen– Kaiserslautern, Hannover–Hertha BSC, Hansa Rostock–VfB Stuttgart, VfL Bochum–Schalke, Bayer Leverkusen–Mönchengladbach, Borussia Dortmund–1860 München

Bundesliga II
12. forduló: Eintracht Frankfurt– Braunschweig 0–0, Alemannia Aachen–Union Berlin 3–0 (Ivanovic 20., Van der Luer 39., Spizak 46.), Burghausen–Oberhausen 3–0 (Hertl 20., Berger 24., Younga-Mouhani 90.). A Duisburg–Mainz, a Karlsruhe–Waldhof Mannheim, a Greuther Fürth–St. Pauli, az Ahlen–Lübeck és az 1. FC Köln–Reutlingen mérkôzést vasárnap, míg a Freiburg–Trier összecsapást hétfôn (Tv: DSF, 20.15) játsszák.
Az élcsoport: 1. 1. FC Köln 23 pont (25–12, 11 mérk.), 2. Eintracht Frankfurt 23 (23–11), 3. Freiburg 22 (18–10, 11), 4. Alemannia Aachen 22 (21–14)
Gyengék a részvények

MÜNCHEN. Karl-Heinz Rummenigge azt javasolja: a közeljövôben senki ne vásároljon labdarúgóklubok részvényeibôl. Az egykori válogatott sztár úgy gondolja, mostanában inkább meg kell szabadulni a sportághoz kapcsolódó értékpapíroktól. Jelenleg egyetlen német klub szerepel a tôzsdén, a Borussia Dortmund.
Meghívták a károsultakat

BERLIN. A Hertha BSC 150 árvízkárosultat lát vendégül a vasárnapi, Hansa Rostock elleni bajnoki mérkôzésen. Király Gábor és Dárdai Pál csapata nem elôször kedveskedik a rászorulóknak: idénybeli elsô hazai – VfB Stuttgart elleni – találkozójának bevételébôl 80 ezer eurót utalt át nekik.

"A bíró néha nem látta el megfelelően a feladatát” – kommentálta röviden a látottakat Sammer, míg Hitzfeld a következőképp vélekedett: "Ma csak a három pont számított. Szerintem rajtunk sokkal nagyobb volt a nyomás, mint ellenfelünkön, és ez érződött a játékunkon is.” A Borussia bukása azt jelenti, hogy elfogytak a veretlen csapatok a Bundesligában.
Amint a bevezetőben említettük, a Dortmund sorsára jutott több élcsapat is. A legnagyobb lehetőséget talán a Schalke szalasztotta el, amely hazai pályán lépett fel az enyhén szólva hullámzó teljesítményt nyújtó Leverkusen ellen. Kettejük tusakodása a 90. percig semmiféle izgalmat sem ígért, akkor azonban "felfordult a világ”. A hazaiak kapusa, Rost ugyanis a tizenhatoson belül büntetőt és piros lapot érően buktatta Brdaricot, a csereként beálló Reck pedig nem tudott mit kezdeni Bernd Schneider lövésével. A gelsenkirchenieknek azonban volt még egy dobásuk! Közvetlenül a lefújás előtt szöglethez jutottak, Böhme jól kanyarított középre, Reck (!) jól emelkedett és fejelt, Butt azonban valahogyan menteni tudott… "Pengeélen táncolt a mérkőzés, hol, mi, hol a hazaiak álltak jobban. Nagyon boldog vagyok a szerencsés győzelem miatt” – lelkendezett Klaus Toppmöller, a Bayer vezetőedzője. A mezőny szorosságára jellemző, hogy a 12. helyen álló Leverkusen mindössze öt pontra van a dobogótól.
Ez a hátrány lehetne jóval nagyobb is, ha az 1860 München, Werder Bremen kettős bármelyike is győzelemmel zárja a játéknapot. A második számú müncheni alakulat a hazai pályán bombaerős, az idei öt meccséből négyet megnyerő Hamburghoz látogatott, és Romeo fejes gólja miatt kikapott. Az argentin támadó a szezon során ötödször játszott az AOL-arénában és az ötödik gólját szerezte ott. Sokkal simábban kapott ki a Lisztes Krisztiánt több mint egy órán keresztül a soraiban tudó Werder Bremen, amely a Wolfsburg előtt hajtott fejet. Robson Ponte hosszú indítását követően Martin Petrov juttatta előnyhöz a "farkasokat”, majd Hariszteasz tettlegesség miatt piros lapot kapott, így a félidőre elég sok, a meccs sorsával kapcsolatos kérdőjel eltűnt. A második játékrész derekán Robson Ponte és Micoud gólváltása csempészett izgalmat a meccsbe, majd Effenberg a vendégek csekély pontszerzési reményét is szertefoszlatta, amikor a hálóba tessékelte a Borelről kipattanó labdát.
A nagyok botlásának köszönhetően a VfB Stuttgart az idény előtt egyáltalán nem remélt magasságba emelkedve megkaparintotta a harmadik helyet. A Gottlieb-Daimler-stadionban a 67. percig az unalom volt az úr, a hátralévő időszak viszont mindenkit kárpótolt az addigi fagyoskodásért. A Bochum kétszer vezetett, ám a VfB képes volt felállni, és Viorel Ganea mesterhármasával a maga javára fordította a mecscset. A román csatárt az előző fordulóban alig több mint húsz perccel a beállását követően lecserélték, mert elhibázott egy ziccert…
A tabella alján egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül a Kaiserslautern. A €vörös ördögök” egyik közvetlen riválisukkal, a Hannoverrel találkoztak, és 1–0-s vereségük miatt hét pontra eltávolodtak a bentmaradást érő 15. pozíciótól. A látogatók gólját "természetesen” Fredi Bobic szerezte (a csatár mérlege: nyolc bajnoki, nyolc gól, Rudi Völler szerint mégis túl öreg a Nationalelfhez), aki Jaime rövid táncbemutatóját, majd passzát követően egyből a hálóba továbbított.
Az állás
1. Bayern München1282228–1426
2. Borussia Dortmund1256118– 921
3. VfB Stuttgart1255220–1420
4. 1860 München1262418–1420
5. Werder Bremen1262422–2220
6. Schalke1254314–1119
7. Wolfsburg1261515–1519
8. VfL Bochum1152425–1917
9. Hertha BSC1144312–1116
10. Nürnberg1251615–1816
11. Hamburg1251613–1816
12. Bayer Leverkusen1243515–1815
13. Hannover1243522–2615
14. Hansa Rostock1142513–1014
15. Arminia Bielefeld1242612–2014
16. Mönchengladbach1132611–1011
17. Kaiserslautern11146 9–15 7
18. Energie Cottbus11128 5–23 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik