Illés Béla elhibázta a büntetőt

SZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁSSZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.10.26. 23:10
Címkék
Túlzás lenne azt állítani, hogy Székesfehérvárott lázba hozta az embereket a listavezető MTK Hungária vendégjátéka.Az épülő Sóstói-stadionban bántóan kevés szurkoló foglalt helyet, igaz, legalább voltak nézők, ugyanis a házigazda Videotonnak már nem zárt kapus meccsen kellett futballoznia.
Zavadszky Gábort kézzel-lábbal akadályozták abban, hogy megszerezze a labdát
Zavadszky Gábort kézzel-lábbal akadályozták abban, hogy megszerezze a labdát
Zavadszky Gábort kézzel-lábbal akadályozták abban, hogy megszerezze a labdát
Zavadszky Gábort kézzel-lábbal akadályozták abban, hogy megszerezze a labdát
Zavadszky Gábort kézzel-lábbal akadályozták abban, hogy megszerezze a labdát
Zavadszky Gábort kézzel-lábbal akadályozták abban, hogy megszerezze a labdát
MTK-támadásokkal indult a találkozó, és amennyiben Ferenczi István nem próbálja eljátszani nagy helyzetben azt, hogy Pomper Tibor szabálytalankodott vele szemben, illetve két perccel később pontosabban céloz, akkor hamar előnyhöz juthattak volna a fővárosiak. Predrag Gajics sérülése miatt a hazaiak szakvezetője, Várhidi Péter már a játékrész felénél változtatni kényszerült csapata összetételén, és mivel a szerb támadó helyett Róth Ferenc lépett pályára, a váltás azt eredményezte, hogy a székesfehérváriak két ballábas csatárral igyekeztek rohamozni Hajdu Attila kapuját. Túlzás lenne azt állítani, hogy hatalmas elánnal tették mindezt, sokkal inkább néhány kíméletlen belemenés jelentett eseményt, semmint egy-egy szép megmozdulás. A vendégek annyival mindenképpen riválisuk előtt jártak, hogy mindkét oldalon többször is a védelem mögé tudtak kerülni, ám ennek gyakorlati haszna nem lett, ugyanis a labdával nem tudtak mit kezdeni a középen érkezők. A támadások mindkét oldalon rengeteg oldalpasszal épültek fel, az éppen védekező csapat labdarúgóinak mindig volt idejük elfoglalni a legmegfelelőbb pozíciót, éppen ezért komoly helyzet nem adódott egyik kapu előtt sem.
A Videoton futballjában kulcsszerep jutott Tímár Krisztiánnak és Vasas Zoltánnak, ám mivel mindkét játékos elsősorban a védekezésben jártas – megjegyzendő, hogy ennek ellenére az oldalvonal melletti területek lezárásával is akadt gondjuk –, nem tudták támadásban kellően segíteni a csapatukat. Akik látták a kék-fehérek legutóbbi, Dunaferr elleni meccsét, azoknak alighanem csalódást okozott a vendégek első félidőben nyújtott játéka. Egervári Sándor együttese korántsem tudott olyan iramot diktálni, mint tette azt az elmúlt fordulóban, bár azt azért meg kell jegyezni, hogy amennyiben Ferenczi kevésbé szétszórt a támadások befejezésénél, akkor előnnyel várhatták volna a folytatást a vendégek. Gól tehát nem született az első 45 percben, igaz, a Videoton legutóbbi hazai fellépésén, a Ferencváros elleni mérkőzésen is érintetlenek maradtak a kapuk az első félidőben, a folytatás viszont akkor három találatot hozott…
A szünetben egyik szakvezető sem látott okot a változtatásra, de bizony nem lehetett azt mondani, hogy a folytatásban a pályán lévők teljesítménye feljavult volna az első félidőhöz képest. A hazaiak talán akkor jártak a legközelebb a gólszerzéshez, amikor sorozatban rúghatták a szögleteket, míg a vendégeknél Czvitkovics Péter két megmozdulása jelentett gólveszélyt. Várhidi Péter második cseréje jelezte, nincs könnyű helyzetben a Videoton edzője. A tréner attól a Korsós Attilától várta a gólszerzést, aki a hosszú kihagyása miatt aligha van ideális erőben, no és azt sem szabad elhallgatni, hogy a pályát elhagyó Tóth Norbert is a játékhiány miatt volt kénytelen idő előtt zuhanyozni menni.
Az idő előrehaladtával egyre több lett az átadási hiba, az egyébként sem magas színvonal mindinkább visszaesett. Húsz perccel a találkozó vége előtt az egyik szurkoló megszólalt a lelátón: "Három–kettő lesz a végeredmény.”
S bár az úriember optimizmusa dicsérendő, azt azért látni lehetett, ezúttal egy góllal is három pontot lehet szerezni. Bő negyedórával az összecsapás vége előtt előnyhöz juthatott volna a vendéggárda, azonban a góllövőlistát vezető Illés Béla elhibázta a büntetőt. Az esettel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a tizenegyest egy olyan szögletet követően ítélte meg Kassai Viktor játékvezető, amikor a hazaiak javára járt volna kirúgás…
Az eltékozolt lehetőségért hatalmas árat fizethetett volna az MTK együttese, de Róth Ferenc megmutatta, miként lehet kihagyni a kihagyhatatlant. A hajrá percei nem hoztak már változást, azt azonban nehéz lenne eldönteni, hogy a megszerzett egy ponttal melyik oldalon voltak elégedettebbek. Székesfehérvári részről annyi pozitívuma volt a mérkőzésben, hogy ikszeltek a bajnokság éllovasával, míg a vendégek alighanem csak annak örülhetnek, hogy nem pont nélkül utazhattak haza.

percről percre

Korsós Attila (balra), illetve Daniel Rednic csatája éppúgy döntetlent hozott, mint a Videoton és az MTK összecsapása
Korsós Attila (balra), illetve Daniel Rednic csatája éppúgy döntetlent hozott, mint a Videoton és az MTK összecsapása
Korsós Attila (balra), illetve Daniel Rednic csatája éppúgy döntetlent hozott, mint a Videoton és az MTK összecsapása
4. perc: Molnár jobb oldali beadását követően Ferenczi fejelt tíz méterről kapura, a labda a bal oldali kapufáról vágódott ki, s végül a fehérvári védők felszabadítottak.
7. perc: Gajics jobb oldali beadása után Tóth Norbert 12 méterről lőtt kapásból kapura, a léc alá tartó labdát Hajdu bravúrral ütötte a kapu fölé.
18. perc: Gajics a középpályán fejelte el a labdát, de közben Komlósi magasra emelt lába eltalálta. A vérző fehérvári játékost le kellett cserélni.
20. perc: Illés több csel után balról emelt át a jobb oldalra, ahol Zavadszky öt méterről a bal alsó sarok irányába fejelte a labdát, de Milinte biztosan hárított.
26. perc: A középpályán Pomper szabálytalankodott Zavadszkyval, de rövid ápolás után az MTK labdarúgója folytatni tudta a játékot.
32. perc: Sztanojevics röviden mentett, Jezdimirovics pedig 18 méterről kapura lőtt. A bal alsó sarokra tartó labdát Milinte jó érzékkel kiütötte, majd újabb vetődéssel megkaparintotta azt.
40. perc: Czvitkovics emelt a középen teljesen szabadon lévő Ferenczi elé, a csatártól azonban elpattant a labda, és a kapujából kilépő Milinte hárított.
43. perc: Tóth Norbert jobb oldali szabadrúgása után Tóth Balázs fejelt 12 méterről kapura, Hajdu kiütötte a labdát, amit végül Monye fejelt a kapu fölé.
48. perc: Dvéri bal oldali beadását követően Tóth Balázs elé került a labda, a fehérvári középppályás 17 méterről, jobb lábbal, laposan kevéssel lőtt a jobb oldali kapufa mellé.
58. perc: Dvéri előreívelte a labdát, Róth 12 méterről fejelte azt a jobb alsó sarok irányába, Hajdu azonban vetődve szögletre tolta a labdát.
63. perc: Dvéri bal oldali beadása után átszállt a labda a vendégvédőkön, Tímár a jobbösszekötő helyéről, 15 méterről kapura lőtt. A kapu bal oldalába tartó labdát Hajdu magabiztosan védte.
74. perc: Szögletrúgás után Molnár tört be a tizenhatosra, amikor Monye buktatta. A megítélt büntetőt Illés végezte el, a kapu jobb oldalába tartó labdát Milinte bravúrral szögletre ütötte.
78. perc: Vasas 16 méterről lőtt kapura, a labdát Hajdu csak röviden tudta kiütni. Róth négy méterről ismételhetett, de óriási helyzetben a kapusba rúgta a labdát.
81. perc: Némedi 22 méteres, ballábas lövése után centiméterekkel zúgott el a kapu mellett a labda.

Mestermérleg

Várhidi Péter a Videoton vezetőedzője
Ebből a meccsből a maximumot hoztuk ki, hiszen húsz perc után egyetlen csatárunk, Predrag Gajics megsérült, és ezt követően nem volt igazi támadónk a pályán. Ennek ellenére akadt lehetőségünk a győzelem megszerzésére. Döntő volt, hogy az MTK támadásépítését már az első passzoknál zavartuk, nem hagytuk kibontatkozni ellenfelünket. Jelenlegi helyzetünkben ez az egy pont is értékes a számunkra.

Egervári Sándor az MTK vezetőedzője
Nem tudtuk megismételni múlt heti játékunkat, és ez elsősorban a Videoton fegyelmezett csapatjátéka miatt történt. Fehérvárott egyik csapatnak sincs könnyű dolga, és ezt ezen a mérkőzésen magunk is tapasztalhattuk. Mindenesetre a csapat próbált változtatni a játékon, és úgy érzem, a második félidőben többet is tettek a győzelem érdekében, de sajnos tizenegyesből sem sikerült bevenni az ellenfél kapuját.

Fény és árnyék

Az utóbbi években rendre csak az MTK Hungária elleni mérkőzéseken kap bizonyítási lehetőséget Mi-linte Árpád, a székesfehérváriak kapusa. Köztudomású, hogy a fővárosiak ellen a Videoton másik kapusa, Végh Zoltán a kölcsönadási megállapodás miatt nem védhet, a beugró Milinte ilyenkor mutathatja meg, mit is tud valójában. Nos, elmondható: a cserekapusnak nagy szerepe volt abban, hogy a Videoton pontot tudott szerezni a mérkőzésen, hiszen a büntető hárításával jelentős érdemeket szerzett a kapus.

Választásra kényszerítették a fehérvári csapatok a szurkolókat. Kora délután a Videoton a bajnokjelölt MTK-t fogadta, 17 órakor a Cornexi kézilabdázói az Esztergom ellen léptek pályára, 18 órakor az Albacomp kosarasai és az Alba Volán jégkorongozói játszottak. Így alaposan megoszlott a nézőtábor, pedig a bevételre minden csapatnak szüksége lenne. Pénteken és vasárnap szabad volt a pálya, nem rendeztek jelentős sporteseményt a városban, ki lehetett volna tehát térniük egymás elől a kluboknak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik