Másodszor is jobb volt a Fradi

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2002.10.03. 22:10
Címkék
Esős, kevéssé szívderítő időre ébredt Törökország nyugati része csütörtök reggel. Az itteni szomorú szürkeségben csak a televíziós híradók időjárás-jelentései keltettek némi irigységet: délen, például Antalyában a hőmérő higanyszála még most is megközelíti a harmincas számot. Persze egy profi futballcsapat számára a külső körülményeknek mindig másodlagosnak kell maradniuk. Az Izmitbe ellátogatókat sem a napközben elő-előbukkanó nap foglalkoztatta, hanem az, a Kocaeli – amely idén még nem nyert tétmérkőzést – képes-e a csodára, másként: a Fradi meg tudja-e tartani az Üllői úton szerzett négygólos előnyét.
A szakemberek a találkozó előtt azt jósolták: a törökök minden mindegy alapon a magyarokra rontanak – ez a történelemben sokszor sikert hozott számukra… –, így a mieink számára az volt a legfontosabb, hogy igyekezzenek megőrizni a nyugalmukat. Gyorsan tegyük hozzá: a nyugalom és az ellenfél lebecsülése korántsem egy és ugyanaz.
Az FTC a tőle megszokott hadrendben állt fel, és eleinte úgy tűnt, a zöldek jobban koncentrálnak az első percekben, mint a limassoli visszavágón. Igaz, Zdravko Lazarov ígéretes lövőhelyzetbe került a találkozó elején, ám fellélegezhettek a magyarok, mert a bolgár támadó fordulásból a kapu fölé lőtt. Az első tíz perc végén látható volt, hogy a mieink nem tudják megtartani a labdát, szinte a felezővonalat sem lépték át. Capone fejesénél talán rájöhettünk, miért mondott le könnyű szívvel róla a Galatasaray, ám a brazil fejese is jelezte, a vártnál könnyebben kerülnek helyzetbe a hazaiak. Tököli Attila egyedül őrlődött a törökök gyűrűjében, csak Gera Zoltán zárkózott fel mellé, Szili Attila sokszor a Fradi-védők vonala elé zárt vissza – segíteni a társaknak.

Lipcsei Péter (középen) nemcsak a védekezésben jeleskedett, hanem gólt is szerzett
Lipcsei Péter (középen) nemcsak a védekezésben jeleskedett, hanem gólt is szerzett
Lipcsei Péter (középen) nemcsak a védekezésben jeleskedett, hanem gólt is szerzett
Aztán egy, a védők között elsuhanó labdára lecsapva Lazarov ziccerbe került, ám a gondviselés és a bal oldali kapufa megmentette a Ferencvárost a góltól.
Ettől eltekintve néhány passz után úgy festett, a magyarok csak-csak felveszik a mérkőzés ritmusát, de továbbra is a szervezett védekezésre ügyeltek a vendégek, és mélységből, hosszú indításokkal igyekeztek játékba hozni Tökölit. A két szélt alig-alig használta az FTC, szerencsére azonban a zöld-feketében játszó házigazdák is középen erőltették a támadásvezetést, és erre általában volt ellenszere a védőknek. Sajnos pontatlan passzok, rossz átadások, kapkodó megoldások jellemezték a Fradi játékát, így az első félórában semmi munkája nem akadt Ahmet Sahinnak. .
Ám a hazai kapus feltehetően elgémbredett a tétlenségtől a hűvös délutánon, mert későn lépett ki kapujából, így Szili Attila passza után Lipcsei Péter megszerezhette a Fradi vezető gólját. A jelek szerint az FTC csapatkapitánya UEFA-kupa-specialista lesz: Cipruson, majd a Kocaeli elleni Üllői úti összecsapáson is betalált, és jó sorozatát most sem szakította meg.

Fény és árnyék

A kilencvenes évek elején is még a ferencvárosi szurkolósereg nevét félték szerte Európában. Ám másfajta drukkerek is vannak: Izmitbe elkísérte a csapatot egy 82 (!) éves hölgy is, aki saját bevallása szerint több mint hatvan éve – ha csak teheti – ott van az FTC mérkôzésein. Ezúttal lányával együtt érkezett, és a szurkolók láthatóan igen nagy szeretettel rajongták körül „Fradi-nagyit”, aki arról beszélt, pontosan emlékszik arra, amikor az idôsebb Albert Flórián vezette csapat legyôzte a Galatasarayt.

Leandro többek között azért is csak a kispadon kezdte a találkozót, mert az eddigi UEFA-kupa-meccseken két sárga lapot gyûjtött, és a Fradinál úgy vélték: kár lenne begyûjtenie a harmadik figyelmeztetést. Ehhez képest a brazil beállása után a felezôvonalnál elkövetett teljesen felesleges szabálytalanságával kizárta magát a következô mérkôzésrôl – amely bizonnyal fontosabb lesz, mint az izmiti volt. Ezek után Kriston Attila azért kapott sárga lapot, mert lecserélésekor túlságosan lassan ballagott le a gyeprôl…
Az első játékrészt Szűcs Lajos védése zárta le, így a felek azzal a gondolattal baktathattak az öltözőbe, hogy a világbajnoki bronzérmest képviselő csapatnak a második 45 percben hat gólt kell lőnie ahhoz, hogy ne csak puszta sportszeretetből figyelje a következő kör sorsolását.
A változatosság kedvéért a második félidőt Szűcs Lajos védése nyitotta, egyszersmind megnyugtatta a Ferencvárosért esetleg még mindig aggódókat: ő itt semmi esetre sem szeretne hat gólt kapni.
Ráadásul nem is volt mindig szükség a jó formában védő kapus közreműködésére: a Kocaelispor támadói sokszor maguk szerencsétlenkedték el a legígéretesebb lehetőségeket is, megkímélve ezzel a magyarok idegeit.
A csereként beállt Alekszandrov Jordanov próbált irányítani, de ő is inkább teátrális mozdulataival, semmint pompás átadásaival tűnt ki.

Garami József is módosított, az újra megeredő és vigasztalhatatlanul ömlő esőben lehívta a pályáról Szilit, és Leandro gyaníthatóan azt a feladatot kapta, hogy tartsa meg a labdát, tehermentesítve ezzel a sokszor munkában lévő védőket.
Jelentős előnye tudatában a legkisebb kockázatot sem vállalta a Fradi, és erre nem is volt túlzottan sok oka. Bár a Kocaeli ekkor is többet birtokolta a labdát, a hazaiak semmi olyat nem tudtak kitalálni, amivel csak kicsit is feszültté tették volna a fehér mezes fradistákat.
Hajtott, küzdött becsülettel a török csapat, miközben a Fradinak semmi sem volt sürgős, így a közepes színvonalú, igen sok hibával tarkított összecsapás unalmasan csordogált.
De legalább az eső elállt.

Mestermérleg

Hikmet Karaman a Kocaelispor vezetôedzôje
Ezen a mérkôzésen nem érdemeltünk vereséget. Azonban ehhez azt is hozzáteszem, hogy az összes helyzetünket kihagytuk, így szinte törvényszerû volt a vereségünk. El kell ismernem, hogy a Ferencváros jobb csapat, és sok sikert kívánok a magyaroknak a folytatásban.

Garami József a Ferencváros szakmai igazgatója
Nagyon örülök ennek a gyôzelemnek, és azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben a két sikerrel megvívott UEFA-kupa-találkozón kapott gól nélkül továbbjutni nagy fegyvertény.
A Ferencváros 5–0-s összesítéssel, kettős győzelemmel jutott az UEFA-kupa második fordulójába.

Percről percre

12. perc: Jobb oldali török szabadrúgás után úgy tűnt, a ferencvárosiak mentenek, ám A. Ahmet még az ötösre vissza tudta kanalazni a labdát. Ott megtalálta a teljes magányában ácsorgó Caponét, ám a védő is annyira meglepődött a zicceren, hogy gyenge fejese után a földre, majd Szűcs ölébe hullott a labda.
22. perc: Hatalmas védelmi hiba után Lazarov egyedül ugorhatott ki, tizenöt méterről kapura is lőtt, ám a labda a jobbra dőlő Szűcs helyett a bal kapufát részesítette előnyben, a kipattanó labdát pedig Dragóner szögletre rúgta.
28. perc: Volkan ügyesen szöktette Cemet, aki az ötös bal oldaláról középre ívelt, ám Dragóner az utolsó pillanatban szögletre fejelte a labdát.
31. perc: Az első félóra játékából sok mindent leszűrhettünk, csak azt nem, hogy itt a Ferencváros gólt rúg… Pedig éppen ez történt, egy jobb oldali szabadrúgás után Szili passzolta a tizenhatos jobb sarkánál kilépő Lipcsei elé a labdát, aki 18 méterről egyből a kapu közepébe gurított.
0–1
46. perc: Kriston jobb oldali bedobása után Gera forgolódott egy sort a védőjével, majd miután szabad utat kapott, tizenöt méterről, nagyon éles szögből ballal lőtt, de jóval a kapu mellett csorgott el a labda.
48. perc: Cem iparkodott valamit kozmetikázni a csapata számára nem túl biztató álláson, de húszméteres lövése után a bal felső sarok mellett süvített el a labda.
51. perc: Emrah a jobb oldalról kanyarította középre a labdát. Vukmir és Lazarov ugrott fel fejelni, a labda a ferencvárosi játékos hátáról a bolgár elé pattant, aki négy méterről kapura pöckölte azt, ám Szűcs nagy bravúrral védett.
60. perc: Volkan nem vacakolt sokat, mintegy harmincról lőtt, Szűcs azonban szögletre nyomta a léc alá kívánkozó labdát.
74. perc: Gerát lökte fel Faruk a tizenhatos vonalán – a büntetés nem, a büntető viszont elmaradt, mert a játékvezető a sárga lap felmutatása után kihozta a szabadrúgásnál a labdát a vonal elé. Gera így is kecsegtető helyzetből próbálkozhatott, ám félmagasan lőtt labdája elakadt a sorfalban.
76. perc: Emrah jobbról ívelt középre, Jordanov nyolc méterről erősen és jól fejelt kapura, ám szegény Kocaeli-játékosok is rájöhettek ekkora, hogy Szűcs ellen nincs mit tenni, mert a kapus ezúttal is mosolyogva bokszolta szögletre a labdát.
90. perc: Emrah huszonötről ballal lőtte kapura a labdát, ám a csattanó elmaradt, mert néhány centivel elvétette a felső sarkot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik