Egészen más a hazai porond

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.09.21. 21:12
Címkék
Giovane Elber (jobbra) immár hatodszor járhatott örömtáncot egy gólja után a Bundesliga 2002–03-as idényében (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)
Giovane Elber (jobbra) immár hatodszor járhatott örömtáncot egy gólja után a Bundesliga 2002–03-as idényében (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)
Giovane Elber (jobbra) immár hatodszor járhatott örömtáncot egy gólja után a Bundesliga 2002–03-as idényében (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)
Giovane Elber (jobbra) immár hatodszor járhatott örömtáncot egy gólja után a Bundesliga 2002–03-as idényében (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)
Giovane Elber (jobbra) immár hatodszor járhatott örömtáncot egy gólja után a Bundesliga 2002–03-as idényében (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)
Giovane Elber (jobbra) immár hatodszor járhatott örömtáncot egy gólja után a Bundesliga 2002–03-as idényében (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)
A Bajnokok Ligájában leégő, illetve az UEFA-kupában vitézkedő csapatok közül csak egy, a Bayer Leverkusen vallott kudarcot a 6. forduló szombati játéknapján, a többiek győzelemmel feledtették, illetve erősítették meg hétközi produkciójukat. A kakukktojást jelentő, a szerdán az Olympiakosztól katasztrofális, 6–2-es vereséget szenvedő "gyógyszergyáriak” egy másik kupaszereplő, a Werder Bremen otthonában léptek fel, és roppant fordulatos meccsen 3–2-re alulmaradtak. A többiek azonban hozták a papírformát: a BL-esek közül a Bayern München az Energie Cottbus ellen 0–1-ről fordított, a Borussia Dortmund a második helyezett Hansa Rostock otthonában nyert 1–0-ra, míg az UEFA-kupa-indulók közül a – már említett Werder mellett – a Hertha is diadalmaskodott, méghozzá a Hamburg ellen.

Bundesliga I

6. forduló: Kaiserslautern–1860 München 0–0, Werder Bremen–Bayer Leverkusen 3–2 (Aílton 25. – 11-esbôl, Hariszteasz 26., 31., ill. Brdaric 12., Stalteri 42. – öngól), Hannover–VfL Bochum 2–2 (Bobic 44., C. Linke 73., ill. Fahrenhorst 24., Tapalovic 88.), Hansa Rostock–Borussia Dortmund 0–1 (Koller 12.), Hertha BSC–Hamburg 2–0 (Marcelinho 51., Goor 52.), Wolfsburg–Nürnberg 0–2 (Sanneh 65., Petkovics 67.), Bayern München–Energie Cottbus 3–1 (Zickler 45., Ballack 47., Elber 76., ill. Paulo Rink 19.). A Schalke–Mönchengladbach és a VfB Stuttgart–Arminia Bielefeld mérkôzést vasárnap játsszák.

Az állás
1. Bayern München 6 5 1 – 17– 5 16
2. Hansa Rostock 6 4 – 2 10– 4 12
3. Werder Bremen 6 4 – 2 10–10 12
4. VfL Bochum 6 3 2 1 14– 6 11
5. Borussia Dortmund 6 2 4 – 8– 5 10
6. Schalke 5 2 3 – 6– 3 9
7. Hertha BSC 6 2 3 1 7– 5 9
8. Mönchengladbach 5 2 2 1 6– 3 8
9. 1860 München 6 2 2 2 9– 8 8
10. Arminia Bielefeld 5 2 1 2 7– 8 7
11. Wolfsburg 6 2 1 3 5– 7 7
12. Nürnberg 6 2 – 4 8–12 6
13. Hamburg 6 2 – 4 6–10 6
14. Bayer Leverkusen 6 1 2 3 10–13 5
15. VfB Stuttgart 5 – 4 1 5– 7 4
16. Hannover 6 1 1 4 9–14 4
17. Energie Cottbus 6 1 1 4 5–15 4
18. Kaiserslautern 6 – 3 3 3–10 3
Következik (szeptember 28–29-én) a 7. forduló: Energie Cottbus–Wolfsburg, Nürnberg–Kaiserslautern, 1860 München–Hertha BSC, Hamburg–VfB Stuttgart, Arminia Bielefeld–Schalke, Hansa Rostock–Hannover, VfL Bochum–Werder Bremen, Bayer Leverkusen–Bayern München, Borussia Dortmund–Mönchengladbach

Bundesliga II
6. forduló: Burghausen–Ahlen 3–1 (Lützler 53., Schmidt 57., Frühbeis 63., ill. Feinbier 10.), Duisburg–Alemannia Aachen 3–3 (Ebbers 32., 58., Monteiro 78., ill. Ivanovic 30., Lanzaat 38., Grlic 45.), Reutlingen–Waldhof Mannheim 3–2 (Gambo 72., Becker 89., 90., ill. Plassnegger 35., 60.). Az 1. FC Köln–VfB Lübeck, a Freiburg–Union Berlin, a Greuther Fürth–Braunschweig, az Oberhausen–Trier és a St. Pauli–Mainz mérkôzést vasárnap, a Karlsruhe–Eintracht Frankfurt találkozót hétfôn játsszák.
Az élcsoport: 1. Trier 12 pont (10–3), 2. Freiburg 12 (8–4), 3. 1. FC Köln 11
Az első negyvenöt percben látottak miatt feltétlenül megérdemelte a forduló rangadója kitüntető elnevezést a Werder Bremen–Bayer Leverkusen rangadó. A nyitány a vendégeké volt, Brdaric egy, a Borel kapusról kipattanó labdát 11 méterről, háttal a kapunak húzott a jobb alsó sarokba. A pireusziak elleni ütközet óta tudjuk, hogy az ilyen rajt nem feltétlenül kedvező a Leverkusen számára, és ezúttal sem volt ez másképp! A 25. és a 31. perc között ugyanis a Lisztes Krisztiánnal felálló zöld-fehérek hármat rámoltak be riválisuknak. Az első gól "csak” egy szimpla tizenegyesből született meg, utána viszont kétszer is parádét láthatott a Weser-stadion közönsége. Hariszteasz volt a főszereplő, a görög előbb 16-ról ágyúzott kapásból a hálóba, majd a francia Micoud passzát követően a lassú Zivkovic mellől lőtt a kapuba. A félidő végén jött a negyedik brémai találat is, apró szépséghiba. hogy Stalteri a saját hálójába talált be, így újra nyílt lett a csata… A harmadik helyre felnyomuló – egyes tudósítások szerint álló K. O.-t túlélő – Werder szerencséjére a Bayer a későbbiekben a helyzetkihagyásban jeleskedett, a góllövésről azonban elfeledkezett.

,,Az első húsz percben sajnos még érződött, hogy csütörtökön UEFA-kupa-meccset játszottunk, akkor még fáradtnak tűntünk – mesélte a lefújás után Lisztes. – Szerencsére utána erőre kaptunk, fordítottunk, voltak helyzeteink, ráadásul úgy, hogy a Leverkusen is jól játszott. Az edzőjük, Klaus Toppmöller a találkozó után például azt mondta, hogy az idényben még nem futballozott ilyen jól a csapata. Azt hiszem, a donecki csata után nekünk sincs miért szégyenkeznünk a mutatott játék miatt. Ahhoz képest nekem is jól ment, hogy csütörtökön is volt egy mérkőzésünk, ráadásul akkor a lábamat is össze kellett varrni. Most inkább a mezőnyben dolgoztam, de akadt egy jó lövésem is, de a gól ezúttal nem jött össze.”
A Bayernt és a Dortmundot viszont nem küldte a padlóra a hétközi pofon. Jóllehet a Bayernben csaknem egy félidőn keresztül még benne volt a Deportivo La Corunától – illetve Roy Makaaytól – kapott ütés, lévén a Cottbus (az egyformán sérült Miriuta Vasile és Lőw Zsolt nélkül) az újonnan szerződtetett Paulo Rink első "cottbusi” kapura lövését követően vezetett az Olimpiai stadionban. A játékrész hajrájában azonban egy Ballack, Zé Roberto, Zickler szabadrúgás-kombináció végén az idény során először kezdő német támadó betalált, és elindult a müncheni expressz. Rögvest a fordulás után Ballack már a hazaiakat hozta kedvezőbb helyzetbe, majd az utolsó negyedóra kezdetén jött a kegyelemdöfés. Hargreaves bedobását a teljes cottbusi gárda néma szurkolása közepette Elber vehette át, majd szemtelen mozdulattal átemelte a labdát a kapujából kimozduló Piplica felett. Érdemes megemlíteni, hogy először bukta el a Bayern–Cottbus párharcot az a csapat, amelyik a meccs első gólját szerezte! "Az első félidőben gyenge teljesítményt nyújtottunk, utána viszont felvillantottunk valamit a valós tudásunkból” – értékelte a látottakat Ottmar Hitzfeld, a Bayern trénere.
Veretlen maradt a Borussia Dortmund is, ráadásul most nem az apró lépések taktikáját – értsd: döntetlent elérve – követve élte túl a kört. A sárga-feketék a kitűnően rajtoló Hansa Rostock vendégeként nyertek 1–0-ra, méghozzá egy szép támadás végén: Reina beadásából a langaléta Koller lábbal mattolta Schobert. A rostockiak ekkor még bizakodhattak, lévén az évad során eddig minden meccsen beköszöntek legalább egyszer, ezúttal azonban nem tudtak kifogni Lehmannon. Ráadásul ha a címvédő jobban összpontosít, akkor nagyobb is lehetett volna a különbség. "Nincs ezen mit szépíteni, a végén mindent egy lapra tettünk fel, mentünk előre, hátul pedig kinyíltunk. Ha a dortmundiak következetesek, akkor most nem egy nulla–egyes vereséget követően kell nyilatkoznom” – mondta roppant sportszerűen Armin Veh, a még mindig második Rostock edzője. Ami meglepő, a győztes oldalról is visszafogott értékelés látott napvilágot, méghozzá Matthias Sammer mestertől. "Hiába nyertünk, a ránk nehezedő nyomás nem csökkent. A jövő héten feltétlenüll meg kell vernünk az Auxerre-t.”
Egy másik jól rajtoló együttes, a VfL Bochum is fékezett, a gárda ezúttal a Hannover otthonában szenvedett, de legalább egy ponttal gazdagodott. Az újoncrangadón mindkét csapat egyszer vezetett – a vendégek 1–0-ra, a hazaiak 2–1-re –, így talán megérdemeltnek nevezhető a pontosztozkodás. Bár ha belegondolunk, hogy a bochumiak egyenlítő gólja pillanatokkal a lefújás előtt született… És még valami: Fredi Bobic újfent eredményes volt a Hannoverben – a gólvonalról tuszkolta a labdát a hálóba –, ez pedig a harmadik meccsén már a harmadik találata volt.
Szintén iksszel, ráadásul a nézők szempontjából a legrosszabb eredménnyel 0–0-val zárult az 1860 München kaiserslauterni vendégjátéka. Ez pedig azt jelenti, hogy a "vörös ördögök” továbbra is nyeretlenek a Bundesligában, és még mindig 17 csapat hátát látják maguk előtt. A Nürnberg viszont bravúrt hajtott végre, miután a Stefan Effenberg érkezése után erőre kapó Wolfsburg arénájából távozott 2–0-s sikerrel.

Tv: a Sport1 vasárnap 17.30-tól élőben közvetíti a Schalke– Mönchengladbach mérkőzést

Visszafogott rajtja után egyre inkább magára talál a Hertha BSC

Néhány héttel ezelőtt még arról cikkezhettünk, hogy milyen gyengén rajtolt a Hertha BSC, illetve hogy ezen startnak a hatására egyre több, a csapatot bíráló hang látott napvilágot. Mostanra azonban változott a kép: a gárda egymás után másodszor nyert a bajnokságban, a két siker között Aberdeenben továbbjutással kecsegtető 0–0-t ért el UEFA-kupa-mérkőzésen, azaz a társulat egyre inkább formába lendül. És ami közös mindhárom meccsben: Király Gábor egyiken sem kapott gólt! A berliniek szombatra rendelt áldozata a Hamburg volt, amelyet a második félidő elején rúgott két góllal fektetett két vállra.
"Végig fölényben voltunk, csak az volt a kérdés, hogy mikor rúgjuk az első gólt – ecsetelte Király. – Türelmesen játszottunk, ezúttal a közönség is mellettünk állt, nem fütyültek már az első negyedóra végén. Igazán sok védenivalóm nem volt, talán az első félidőben eleresztett Romeo-lövés volt a legveszélyesebb, beleértem a labdába, úgy lett szöglet, de lehet, hogy akkor sem megy be, ha nem nyúlok közbe. Ettől eltekintve néhány beadás és kósza lövés hatástalanítása maradt, semmi több. Most már senki sem pánikol Berlinben, nem foglalkoznak a rajttal, és mi azon leszünk, hogy folytatódjon a jó sorozatunk. És hogy mi a hullámzás magyarázata? Erre nincs igazi magyarázat. Mi mindig a maximumra törekszünk, most háromszor egymás után jók voltunk, persze, ez nem azt jelenti, hogy nem lesz több rossz meccsünk. Biztosan lesz még, de igyekszünk ezek számát a mimimumra szorítani.”
Királyhoz hasonlóan Dárdai Pál is kezdett, ő 86 percet töltött a pályán, és az ő teljesítményére sem lehetett panasz. "Újra a régi posztomon, nem közvetlenül a védők előtt, hanem feljebb futballozhattam, és ez jót tett a játékomnak – értékelt a magyar középpályás. – Marcelinhóval ketten voltunk a csatárok mögött, bátrabban lőhettem, bátrabban játszhattam, ebben a szerepkörben sokkal több örömöt lelek. Félre ne értsen, a védekező felfogással sincs semmi bajom, azt is megoldom a legjobb tudásom szerint, de ebben jobban tudok érvényesülni. Nem ment rosszul a játék, Stevens is megdicsért a lefújás után, a sajtónak is kiemelt, márpedig ő ilyet rikán szokott csinálni. Ez talán jelent valamit. Talán most elkaptuk azt a bizonyos fonalat, kijöttünk a gödörből, és megyünk előre. Minden csapat, függetlenül attól, hogy Bayern Münchennek vagy Schalkénak hívják, lesz még hullámvölgyben, mi már túljutottunk ezen, remélem, folytatjuk ezt a szereplést.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik