Bodrogi László ezüstérmes

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2002.09.21. 21:02
Címkék
Bodrogi László az idén is remekül szerepelt a világ legrangosabb idôfutamversenyén, a Nemzetek Nagydíján, ahol második lett (Fotó: AFP)
Bodrogi László az idén is remekül szerepelt a világ legrangosabb idôfutamversenyén, a Nemzetek Nagydíján, ahol második lett (Fotó: AFP)
Bodrogi László az idén is remekül szerepelt a világ legrangosabb idôfutamversenyén, a Nemzetek Nagydíján, ahol második lett (Fotó: AFP)
Bodrogi László az idén is remekül szerepelt a világ legrangosabb idôfutamversenyén, a Nemzetek Nagydíján, ahol második lett (Fotó: AFP)
Bodrogi László az idén is remekül szerepelt a világ legrangosabb idôfutamversenyén, a Nemzetek Nagydíján, ahol második lett (Fotó: AFP)
Bodrogi László az idén is remekül szerepelt a világ legrangosabb idôfutamversenyén, a Nemzetek Nagydíján, ahol második lett (Fotó: AFP)
Akárcsak egy esztendővel ezelőtt, Bodrogi László ezúttal is ragyogóan szerepelt a legrangosabb egyéni időfutamversenyen, a csúcskategóriás Nemzetek Nagydíján, ahol a német Uwe Peschel mögött a második helyen végzett. A 67 kilométeres táv felénél hét másodperces előnnyel még a magyar versenyző állt az élen, ám a hajrára kicsit elfáradt, s az utolsó dombon Peschel meg tudta előzni. A ragyogó eredmény fontos volt Bodrogi számára azért is, mert így megvédte tavaly megszerezett világranglistapontjait, s azért is, mert a mezőny már ízelítőt adott arról, mi várható három hét múlva, a belgiumi Zolderben következő világbajnokságon.

Rumsas újra versenyezhet

LAUSANNE. A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) képviselôje, Alain Rumpf szerint a litván Raimondas Rumsas versenyezhet – annak ellenére, hogy feleségét doppingszerekkel való visszaélés miatt Franciaországban vizsgálati fogságban tartják. A Tour de France összetettjében a harmadik helyet megszerzô Rumsast nejének letartóztatása után saját klubja, az olasz Lampre felfüggesztette, s a Francia körvesreny óta nem indult egyetlen viadalon sem. „Nincs pozitív doppingeredmény, így nem beszélhetünk doppingvétségrôl sem, vagyis nincs miért eltiltanunk Rumsast – vélekedett Alain Rumpf. – Természetesen megértjük a Lampre döntését, hiszen ez az ügy ártott a csapatnak, s nem tett jót a kerékpársportnak sem…”

66. Nemzetek Nagydíja egyéni
idôfutamverseny (1.1-es kategória,
Franciaország, 67 km)
A végeredmény: 1. Uwe Peschel (német, Gerolsteiner) 1:24:04, 2. Bodrogi László (magyar, Mapei-Quick Step) 36 mp h., 3. Krivcov (ukrán, Delatour) 54 mp h., 4. Rich (német, Gerolsteiner) 1:04 p h., 5. Nüttli (svájci, St. Quentin) 1:07 p h., 6. Jekimov (orosz, US Postal) 1:10 p h., 7. Moreau (francia, Crédit Agricole) 1:38 p h., 8. Cancellara (svájci, Mapei-Quick Step) 1:40 p h., 9. Rogers (ausztrál, Mapei-Quick Step) 2:25 p h., 10. L. Jalabert (francia, CSC-Tiscali) 2:38 p h.

57. Vuelta a Espana
14. szakasz, Santander–Gijón (190.2 km): 1. Szergej Szmetanyin (orosz, Jazztel) 4:17:23, 2. Laguna (spanyol, Relax) 1:57 p h., 3. Furlan (olasz, Alessio) 2:39 p h., 4. Zabel (német, Telekom) azonos idôvel, 5. Petacchi (olasz, Fassa Bortolo) a. i., 6. Bennati (olasz, Acqua e Sapone) a. i., 7. Guidi (olasz, Coast) a. i., 8. Glomser (osztrák, Saeco) a. i., 9. Bramati (olasz, Mapei-Quick Step) a. i., 10. Hauptman (szlovén, Tacconi) a. i.
Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Oscar Sevilla (spanyol, Kelme) 50:11:24, 2. A. Gonzalez (spanyol, Kelme) 1 mp h., 3. Heras (spanyol, US Postal) 1:42 p h., 4. Mayo (spanyol, Euskaltel) 2:04 p h., 5. Beloki (spanyol, ONCE) a. i., 6. Zubeldia (spanyol, Euskaltel) 2:47 p h., 7. Garcia Casas (spanyol, Bigmat) 3:05 p h., 8. Trentin (olasz, Cofidis) 3:34 p h., 9. Millar (brit, Cofidis) 3:36 p h, 10. Jaksche (német, ONCE) 3:51 p h.
Következik: 15. szakasz, Gijón–Anqliru (176.7 km). Tv: Eurosport, 14.30 (élô). Internet: www.lavuelta.com

Giro del Lazio (HC-kategória,
Olaszország, 196 km)
A végeredmény: 1. Paolo Bettini (olasz, Mapei-Quick Step), 2. Rebellin (olasz, Gerolsteiner), 3. Gasperoni (olasz, Acqua e Sapone)
A német Uwe Peschel diadala nem meglepetés, a Gerolsteiner bringása igen jól szerepelt az Eddy Merckx Nagydíjon is, ahol Rich párjaként a hajráig vezetett a Bodrogi-Cancellara duó előtt, ám egy roszszul bevett kanyarnál elveszítette előnyét. Peschel korábban már állhatott a világbajnoki dobogón is, s ezzel a győzelmével minden bizonnyal kiszorította a vb-csapatból a tavalyi Nemzetek Nagydíja-győztes Voigtot, aki ezúttal több mint négyperces hátránnyal a 16. helyen végzett. Amennyire meglepő Voigt gyenge eredménye, olyan bravúros Jurij Krivcov harmadik helye – megelőzte többek között a vb-ezüstérmes német Richet és az olimpiai bajnok orosz Jekimovot is. A fiatal ukrán versenyző mindeddig nem sokat hallatott magáról, ezek után viszont bizonyára a világbajnok Szerhij Goncsar mellett helyet kap majd hazája vb-csapatában.
Visszatérve a magyar kerekesre: Bodrogi László a vb-felkészülés finisében is igen rangos versenyeken vesz részt, indul a csütörtökön kezdődő négynapos Circuit Franco-Belgén, majd a Párizs–Bourges, illetve a Világkupa-sorozatba tartozó Párizs–Tours szerepel a programjában.
Orosz győzelemmel ért véget a Spanyol körverseny 14. szakasza. A Santander és Gijon közötti 190 kilométeres etap során csupán két kisebb hegy várt a karavánra, vagyis a terep ideális lett volna a sprinterek számára. Az orosz Szmetanyin és a spanyol Laguna azonban másképp gondolta. Alig 40 kilométernyi tekerés után az olasz Francesco Casagrande vezérletével hatan léptek el a mezőnytől, ám végül csak Szmetanyin és Laguna szökésébe "egyezett bele” a mezőny, az összetettben a hátsók között álló bringások senkire sem jelentettek veszélyt, így 80 kilométer alatt tizenegy percesre tornázhatták fel előnyüket. A Fassa Bortolo együttese ekkor állt az üldözők élére, s a hajráig megpróbálta befogni a szökevényeket. Húsz kilométernyi üldözés során az előny előbb kilencpercesre apadt, majd újra tízpercesre duzzadt. Mindez azért fordulhatott elő, mert míg elöl az orosz és a spanyol között tökéletes volt az összhang, hátul a Fassa Bortolo nem talált szövetségesekre.
Negyven kilométerrel a befutó előtt valamelyest változott a kép, a Phonak és a Tacconi is előreküldte embereit, ám érezhető volt, ezúttal későn kapcsoltak az üldözők. Visszavetette őket egy nagyobb bukás is, amelynek során többen is megsérültek, többek között Luis Perez, Igor Gonzalez de Galdeano, Odriozola, Escartin és Zarrabeitia. A szökevények közül Szmetanyin szánta rá magát, hogy döntésre viszi a dolgot, 25 kilométerrel a befutó előtt lerázta párját, s egyedül ért célba. A mezőny már Lagunát sem érte utol a célvonal előtt, ám a sikeres szökés sem hozott változást az összetett élcsoportjában, ahol továbbra is a spanyol Oscar Sevilla vezet egy másodperccel klubtársa, Aitor Gonzalez előtt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik