Talmácsi éremért küzdhet

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.09.20. 22:38
Címkék
Talmácsi Gábor remek pozícióból, a harmadik helyrôl indulhat Rio de Janeiróban
Talmácsi Gábor remek pozícióból, a harmadik helyrôl indulhat Rio de Janeiróban
Talmácsi Gábor remek pozícióból, a harmadik helyrôl indulhat Rio de Janeiróban
Talmácsi Gábor remek pozícióból, a harmadik helyrôl indulhat Rio de Janeiróban
Talmácsi Gábor remek pozícióból, a harmadik helyrôl indulhat Rio de Janeiróban
Talmácsi Gábor remek pozícióból, a harmadik helyrôl indulhat Rio de Janeiróban
A pénteki, második időmérő edzés hátborzongató és örömteli is volt egyben. Talmácsi Gábor hihetetlen eredményt ért el, amely hatására az ember bőre libabőrös lett, a szeméből pedig örömkönnyek csordultak ki. A magyar motoros fantasztikus teljesítményt nyújtott, aminek köszönhetően a harmadik rajtkockából vághat neki a szombati viadalnak – így akár a magyar himnusz is felhangozhat Rio de Janeiróban szombat délután!

Brazil Nagydíj, a gyorsasági motorkerékpáros vb 12. futama,
Rio de Janeiro


A rajtsorrend. 125 kcm: 1. Poggiali (San Marinó-i, Gilera) 1:57.888, 2. Vincent (francia, Aprilia) 1:58.141, 3. Talmácsi Gábor (Honda) 1:58.298, 4. De Angelis (San Marinó-i, Aprilia) 1:58.307, 5. Cecchinello (olasz, Aprilia) 1:58.405, 6. Jenkner (német, Aprilia) 1:58.527, …27. Tóth Imre (Honda) 2:01.618
250 kcm: 1. De Puniet (francia, Aprilia) 1:53.939, 2. Porto (argentin, Yamaha) 1:53.954, 3. Elias (spanyol, Aprilia) 1:53.961, 4. Melandri (olasz, Aprilia) 1:53.970, 5. F. Nieto (spanyol, Aprilia) 1:54.002, 6. Locatelli (olasz, Aprilia) 1:54.429
MotoGP: 1. Biaggi (olasz, Yamaha) 1:50.568, 2. Rossi (olasz, Honda) 1:50.827, 3. McWilliams (brit, Proton KR3) 1:50.862, 4. McCoy (ausztrál, Yamaha) 1:50.927, 5. Checa (spanyol, Yamaha) 1:50.978, 6. Kato (japán, Honda) 1:51.066
Tv: Eurosport, 15.00–20.00 (élô)
Ez egyáltalán nem túlzás, hiszen Talma folyamatosan gyorsul – 1.3 másodperccel volt sebesebb a csütörtöki önmagához képest –, és ami a legfontosabb, a két leggyorsabb pilótával, a tavalyi világbajnok Manuel Poggialival és a vb jelenlegi listavezetőjével, Arnaud Vincent-nal is tudja tartani a tempót. A magyar bukósisakos, aki csütörtökön a negyedik helyen zárt, már a második szabadedzésen is fantasztikus volt: Poggiali mögött a második lett, méghozzá nem akármilyen idővel. Hiszen Poggialival, Vincent-nal egyetemben ő is megjavította a japán Ui Juicsi 2000-es pályarekordját.
A magyar azonban a mindent eldöntő, második edzésen remekelt csak igazán. Poggiali nyakán végig ott lógott hazánk fia, aki a San Marinó-ihoz hasonlóan újra megdöntötte a pályarekordot. Az edzés végén viszont még izgalmasabb lett a helyzet. Kezdtek ugyanis felzárkózni az apriliások, Cecchinello, De Angelis, Pablo Nieto és Jenkner, valamint a Honda vezérpilótája, Dani Pedrosa is nagyon begyorsult. Emiatt alig négy perc alatt Talmácsi a második helyről visszacsúszott a hetedik pozícióba.

Tökéletes a Honda

Talmácsi Gábor (125 kcm, 3. hely): – A harmadik helyrôl rajtolok! Nem tudom, hányszor mondtam már ki az elmúlt néhány órában, de biztosan nem elégszer. Olyan jó ezt hallani… Az idômérés egyébként nagyon jól sikerült – mindig Poggiali szélárnyékát kihasználva tudtam jó köridôt elérni, mivel az én motorom önmagában nem elég gyors. Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a csapat kihozta a Hondából a maximumot, ezt a motort ennél jobban már nem is lehet beállítani. S hogy mi lesz a versenyen? El kell mondanom, hogy a dobogós hely nem reális cél a motorok erejét tekintve, de az elsô hatba kerülés talán nem elérhetetlen. Persze attól is függ, hogy milyen idô lesz, ha esni fog, akkor bármi megtörténhet.

Tóth Imre (125 kcm, 27. hely): – A csütörtöki rossz gumiválasztás következtében pénteken sokat fejlôdtem: több mint két másodpercet javult a köridôm. Most sajnálom csak igazán, hogy egy teljes edzésnyi idôt elvesztegettünk a rossz gumiválasztás miatt.
A 21 éves pilóta azonban nem izgulos fajta, és mintha a világ letermészetesebb dolga lenne, másfél perccel a tréning leintése előtt (pontosan 1 perc 39 másodperc hiányzott a kockás zászlóig) megint megszerezte a második helyet. És bár Vincent, aki az edzés legnagyobb részében csak szürke kisegér volt, az utolsó körében be tudott furakodni Poggiali és Talmácsi közé, honfitársunk előtt mindenkinek meg kell emelnie a kalapját. Hiszen a motorkerékpársport csúcskategóriájában, a gyorsasági Grand Prix-ben csak a legjobbak tudnak a 3. helyről elrajtolni!
A MotoGP-ben is folyamatosan születtek az új pályacsúcsok – amelyek elsősorban Max Biaggi nevéhez fűződtek. A négyszeres olasz világbajnok, aki szinte végig uralta a második edzést – az egyórás tréningen Carlos Checa csak nyolc perc erejéig állt az élen –, a csütörtöki legjobb idejét hatszor múlta felül, míg a saját, még két éve felállított pályacsúcsánál négyszer tudott gyorsabbat motorozni. Biaggi egyszerűen megfékezhetetlen volt, amit két dolog mutat a legszemléletesebben: az olasz könnyedén tudta lefaragni a pályarekordot 1:51 perc alá, s amikor pedig az ellenfelei kezdtek közelíteni hozzá, azonnal tudott válaszolni a kihívásokra. Biaggit Checán kivül leginkább McCoy, Kato és McWilliams támadta, míg Valentino Rossi csak az utolsó körében jelezte, hogy ő is az aranyért akar hajtani szombaton.
Rossi egyébként végig szenvedett az edzésen, mivel futómű- és váltógondjai voltak. A tréning hajrájában egészen a 9. helyig esett vissza, ám az utolsó pillanatban azért megmutatta, hogy Biagginak nem lesz könnyű győznie ellene.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik