A lilák edzője félti gyermekeit

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2002.09.15. 20:44
Címkék
A többség azt remélte, a minőségi futballról szól majd az Újpest és a Ferencváros Megyeri úti rangadója. Elvégre mégiscsak két, nagy terveket szövögető együttes került szembe. Megint akadt azonban egy csoport, mely eldöntötte, főszereplő lesz a játékosok helyett. A lilák persze joggal örülnek győzelmüknek, ám a szombat esti újpesti meccs mégsem a gólok, hanem a lelátón őrjöngő bűnőzök miatt marad emlékezetes. Aki azonban azt hinné, Budapest levegője bolondítja meg az embereket, elég, ha végigolvassa összeállításunknak a székesfehérvári meccsről szóló fejezetét. Az illetékesek  kell-e mondani  most is (csak) sajnálkoznak&
Szűcs Lajos (balra) egyeztetett edzôjével, Garami Józseffel is, aztán visszaállt a kapuba
Szűcs Lajos (balra) egyeztetett edzôjével, Garami Józseffel is, aztán visszaállt a kapuba
Szűcs Lajos (balra) egyeztetett edzôjével, Garami Józseffel is, aztán visszaállt a kapuba
Szűcs Lajos (balra) egyeztetett edzôjével, Garami Józseffel is, aztán visszaállt a kapuba
Szűcs Lajos (balra) egyeztetett edzôjével, Garami Józseffel is, aztán visszaállt a kapuba
Szűcs Lajos (balra) egyeztetett edzôjével, Garami Józseffel is, aztán visszaállt a kapuba
"Én nem hozom ki a gyerekeimet a stadionba.”
A mai magyar futballvalóságot szinte tökéletesen tükrözi a rövid megállapítás. S még inkább elgondolkodtató, ha a döbbenetes, de meglepetést aligha okozó vallomást olyan ember teszi, aki minden napját a labdarúgópályákon tölti. Márpedig Szabó András, az Újpest vezetőedzője nem titkolta véleményét: néhány perccel azután, hogy rövid szakvezetői karrierje egyik, de gyaníthatóan legszebb mérkőzésén csapata 3–0-ra "lemosta” az örök rivális Ferencvárost, Szabó láthatóan szomorúan nyilatkozott.
"Nem tudom, a második félidő elején történtek miként hatottak a játékosokra, de én nehezen éltem meg a történteket – folytatta az edző. – Szörnyen éreztem magam, és eszembe jutott, hogy néhány órával korábban láttam a tévében a Leeds–Manchester angol bajnokit. Ötven-hatvanezer ember ült a lelátón, talán a tét is nagyobb volt, de nem kellett kerítés a nézők és a pálya közé.”
Ezután a Szabó mellett ülő Garami József, a Ferencváros szakmai igazgatója úgy vélte: nem fordulhat elő, hogy a futballisták a szurkolók által bedobált tárgyak, petárdák, rakéták célpontjai legyenek. A szakember szerint a szombat este történtek nem valók futballpályákra. "Ezek olyan intermezzók, amiket nem szabad megengedni” – szögezte el Garami, majd hozzátette: a mérkőzést nem a botrányos jelenetek miatt vesztették el.
Ha valaki nem tudná, ennyiből is sejtheti, újra (és vélhetően egyáltalán nem utoljára) botrányos jelenetek kísérték a lila–zöld összecsapást. Bár a két szurkolótábort elkülönítették egymástól, kiderült, hogy ez sem elég.
A második félidő elején a vendégek először elfoglaltak egy lezárt szektort, majd kifeszítettek egy drapériát. A tribünről arra sem volt idő, hogy el lehessen olvasni a szöveget (az üzenet szerint a készenléti rendőrség tagjai hivatásos bűnözők, gyilkosok), amikor a rend őrei gázsprayvel a számukra kijelölt szektorba üldözték a zöldeket. Azok többször átmásztak a lelátórészeket elválasztó kerítéseken, és többször is közelharcba keveredtek a rendőrökkel. Voltak, akik úgy vélték a lelátón: talán nem kellett volna ennyire érzékenyen reagálniuk egy transzparensre az illetékeseknek… Közben a hazai szurkolók tűzijátékot rendeztek (hasonlóan a vendégekhez), ám amikor Szűcs Lajos, az Újpest egykori, a Fradi jelenlegi kapusa a közelükbe ért, az addig az ég felé küldött rakéták hirtelen a futballista felé repültek. Szabó Zsolt játékvezető néhány percig várt, majd amikor jelt adott a második félidő megkezdésére, egy petárda robbant Szűcs mellett. A kapus elterült a földön, és csak néhány perces ápolás után tért vissza a kapuba.
"Amikor a hazai szurkolók elé értem, pénztárgépszalagokat dobáltak felém, és gyalázkodó rigmusok fogadtak – mondta a kapus. – Ezekre nem reagáltam, mert sajnos megszokottnak mondhatók, így erre fel is készültem. Az már ijesztő volt, hogy a közelemben egy kétliteres palack landolt, majd egy hatalmas, ijesztő erejű robbanást hallottam. Reflexszerűen a földre estem, éreztem, hogy azonnal bedugult a fülem, és nem tudtam, mi jöhet még. Bevallom, nem tudtam azokban a másodpercekben, mi történik körülöttem.”
Felmerülhet a kérdés: miért vállalta a játékot ilyen körülmények között?
"Amikor az ápolás után Garami József és kapusedzőm, Józsa Miklós megkérdezte, tudom-e folytatni, kötelességemnek éreztem, hogy visszamenjek a kapuba – válaszolt a labdarúgó. – Tény, hogy nem voltam tökéletes idegállapotban, de egy ilyen rangadón minden tőlem telhetőt meg kell tennem a csapatért.”
Sokan színészkedéssel vádolták a játékost, mondván, nem kellett volna látványosan összeesnie, ha később védeni tudott.
"Tudom, hogy vannak, akik így gondolják – reagált Szűcs. – Még most sem hallok jól a bal fülemre, és nem kívánnám az engem vádlóknak, hogy éljék át, milyen érzés, ha néhány lépésre az embertől felrobban valami. Ha botrányt akarok, megtehettem volna, hogy azt mondom a játékvezetőnek, nem vagyok hajlandó visszamenni a kapuba, mert nem érzem magam biztonságban. Hiszen nem tudom, miként működhet a beléptetőrendszer, a rendezők mennyire vizsgálják át a drukkereket, ha ennyi papírt, rakétát vagy üveget lehetett behozni. Arról nem beszélve, hogy rendezői mellényben a kapu mellett álló emberek minősíthetetlen hangnemben szidtak… Kérhettem volna, hogy ürítsék ki a kapu mögötti szektort, de amikor magamhoz tértem, és felmértem a helyzetet, azt mondtam: ha már a játékvezető a folytatás mellett döntött, nem kell a még nagyobb balhé, próbáljunk meg játszani, akkor talán megnyugszanak a kedélyek, és visszamentem a hazai nézők elé. Azt még hozzátenném, hogy szándékosan nem nyilatkoztam senkinek a találkozó előtt, nehogy egy félreérthető szót provokálásnak vegyenek az újpestiek, és a mérkőzés előtt vagy közben sem tettem semmi olyat, ami az amúgy is feszült hangulatot tovább gerjesztette volna.”
Az incidensek közepette természetesen Szabó Zsolt nem engedte elkezdeni a második félidőt, sőt felmerült a találkozó félbeszakításának lehetősége is. Nos, megkérdeztük a játékvezetőt, ám ő az érvényben lévő FIFA- és UEFA-előírások szerint nem nyilatkozhat. Ami tény: Szabó immár negyedik alkalommal vezette a két csapat találkozóját, így van rutinja a nehéz helyzetekben. Ahogy írtuk, a bíró magához rendelte a két csapatkapitányt, és Kovács Zoltán meg Lipcsei Péter is nyugalomra intette saját szurkolóit. A szabályzat egyébként a játékvezetőre bízza, mikor kell félbeszakítania a mérkőzést. Nincs kritérium, nincs meghatározva, hány üvegnek, mennyi petárdának, füstbombának kell a pályán landolnia, milyen nézőtéri ütközetnek kell kitörnie ahhoz, hogy félbeszakadjon a mérkőzés – a bíró kezében a döntés. Szabó végül engedélyt adott a folytatásra, és könnyen lehet, ezzel elejét vette a további rendbontásnak.
Nagy kérdés, milyen büntetést szab majd ki a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága. Muszbek Mihály, az MLL igazgatója úgy fogalmazott: a jó érzésű szurkolókkal együtt ő is szomorúan figyelte a történteket.
"A futball egy nagy család, melynek én is tagja vagyok, és nem akarok rosszat mondani a család többi tagjára – mondta Muszbek. –Vannak neveletlen gyermekeink, és itt a szurkolók egy részére gondolok, akiket meg kell nevelnünk, de ha ez nem sikerül, ki kell tiltanunk őket. Amíg nem tudjuk, melyik szurkoló melyik széken ül, amíg a beléptetőrendszer egy személyfelismerő géppel nem egészül ki, addig holnap is besétálhat, aki tegnap balhézott. A notórius bajkeverőket ki kell szorítanunk. Ezért elengedhetetlenül fontos a szurkolói kártyák bevezetése, csak ez lehet a megoldás.”
A felvetésre, nem érzi-e úgy, hogy korábban túlságosan enyhe büntetéseket szabott ki a liga, Muszbek így válaszolt.
"Megítélésem szerint csak olyan büntetéseket szabad kiszabni, melyeknek hatására az elmarasztalt legközelebb jobban rendezi meg a találkozót, jobban válogatja meg a rendezőket – mondta Muszbek. – A nézők egy csoportja álarcban szurkol, és nem a sajátjának vallott csapat győzelmében, hanem annak anyagi vereségében érdekelt. Sajnos Európa-szerte megfigyelhető, hogy egyre erősebb a nézőtéri erőszak, új eszközöket kell kitalálnunk a renitensek megfékezésére.”
Muszbek elmondta: a játékvezető-ellenőri és a szövetségi ellenőri jelentés beérkezése után kedden vagy csütörtökön tárgyalja az MLL fegyelmi bizottsága az ügyet.
Gyulay Zsolt, az Újpest klubigazgatója úgy véli, a botrányt okozó nézők elnyerik méltó büntetésüket. "Bár a rendőrséggel együtt mi is kiemelten kezeljük az ilyen mérkőzéseket, mégis nagyon nehéz megelőzni a hasonló rendbontásokat – mondta Gyulay. – A megfigyelőrendszer segítségével kiszűrjük a renitens szurkolókat, és a felvételek bizonyítékként szolgálhatnak majd a gyorsított bírósági eljárásban.”
A televízióban is látszott, hogy a szurkolók előtt helyet foglaló rendezők éppen a drukkerek közül kerülnek ki, ráadásul a futballt figyelemmel kísérők tudják: ők korábban nem a béke követeiként váltak ismertté. Minderről Szeiler József, a Ferencváros ügyvezető igazgatója azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi rendszer működőképes-e, és miként lehetne a stadionon belüli erőszakot megfékezni.
"Ez sajnos nem csak a Ferencváros, sőt nem elsősorban a Ferencváros problémája – mondta Szeiler. – Hiszen a tavaszi, Újpest elleni mérkőzésünk telt ház előtt zajlott, és semmi gond nem volt. Tájékozódni szeretnénk, mindenkit meghallgatunk, és azután döntjük el, a törvényes keretek között mi lenne a legjobb megoldás, mert ez a helyzet senkinek nem jó. Még akkor is, ha úgy gondolom: az igazi megoldást nem a kluboktól, hanem a törvényhozóktól, a hivatalos szervektől kell várni.”
Hasonlóképpen vélekedett Bozóky Imre is. A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke elítéli az Újpesten (és ezzel együtt a Székesfehérvárott) történteket, s úgy véli: a jövőben nagyobb szigorral kell fellépni a rendbontók ellen.
"Szomorú, hogy ismét futballpályára nem illő jelenetek játszódtak le néhány stadionban – mondta az MTI-nek Bozóky. – Úgy gondolom, hogy ezt csak törvénymódosítással lehet majd megakadályozni, szigorúbb szankciókat kell alkalmazni a sportesemények lebonyolítását megzavarókkal szemben.”
És akkor a mérkőzést kísérő jelenségek ilyenkor szokásos összegzése: a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya vasárnap délelőtt a következő közleményt tette közzé honlapján: "A 2002. szeptember 14-én 18 óra 30 perc és 21 óra 15 perc közötti időben a Budapest IV., Megyeri úti stadionban megrendezésre került Újpest FC Kft.–Ferencváros TE (sic!…) Nemzeti Bajnoki labdarúgó mérkőzés rendőri biztosítása során a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. Kerületi Rendőrkapitányságra csoportos garázdaság bűntette miatt tizenkét személy, garázdaság vétsége miatt további három személy került előállításra, akik közül egy személlyel szemben őrizetbevételre került sor. A fenti személyekkel szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. Kerületi Rendőrkapitánysága az eljárást megindította.” A jelentés szerint a ferencvárosiakat Újpestre szállító különmetró ablaka betört, és a szilánkok sérülést okoztak az egyik szurkoló karján, akit kórházba kellett szállítani.
Hogy rend mikor lesz? Hogy mikor viheti ki bárki nyugodtan a stadionba a gyerekeit? Nos, válasz nincs, s remélhető, hogy a sokak által óhajtott, a rendbontást megelőző határozott fellépéssel az illetékesek nem várnak addig, amíg tragédiába torkollik egy futballmeccs.
És akkor néhány szót magáról a találkozóról…
Úgy tűnik, a bizonytalanul rajtoló Újpest egyre inkább összeáll, míg a remekül induló Ferencváros egyre mélyebb hullámvölgybe kerül. A lilák korábbi meglepő botlásaikat feledtetve egy mérsékelt első félidő után szinte lerohanták a vendégeket. Az Újpest játéka biztató, míg a Fradi Cipruson, az MTK ellen és Újpesten látott produkciója igencsak aggasztó lehet a csütörtöki UEFA-kupa-mérkőzések előtt.
A találkozó hőse egyértelműen a két gólt szerző Kovács Zoltán volt, aki a találkozó után elmondta: noha jólesik neki az a vélekedés, hogy ő nyerte meg a rangadót, a csapat nélkül egyszer sem talált volna a kapuba.
"A játékosok, a kispadon ülők és a nézők mindent megtettek azért, hogy győzzünk – mondta a csatár. – Szívvel-lélekkel küzdöttünk, és ennek meglett az eredménye. Jót tett nekünk, hogy a ZTE elleni kudarc után két hetünk volt arra, hogy ráhangolódjunk a rangadóra. Sajnálom, ami a lelátón történt, de azon voltunk, hogy a játékosok a meccsre figyeljenek, próbáltuk úgymond fenntartani a pulzusszámot, mozogtunk akkor is, amikor állt a játék. Nagyon kellett nekünk ez a siker, hiszen nehezen indultunk, de azt gondolom, még ennél is jobb teljesítményre vagyunk képesek. Első gólomat a tíz éve lelkesen szurkoló Ultra Viola Bulldogs szurkolói csoport tagjainak, a másodikat Pál Zoltán barátomnak ajánlom, és jobbulást kívánok neki.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik