Jánosi kontra Deutsch

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2002.09.04. 21:33
Címkék
"A volt Ifjúsági és Sportminisztérium átvilágításakor feltárt törvénysértések miatt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen és hanyag kezelés, valamint más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen büntető feljelentést tesz a következő napokban a tárca jelenlegi vezetése” – ezt Jánosi György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) vezetője jelentette be a tárca elődje által folytatott gazdálkodásának törvényességi vizsgálatáról tartott sajtótájékoztatón.A miniszter elmondta azt is, hogy fegyelmi és kártérítési eljárást kezdeményeztek a korábbi közigazgatási államtitkár ellen, és ugyanilyen eljárás indul a szabálytalan döntések előkészítésében, végrehajtásában közreműködő szakmai és gazdasági vezetők ellen is. Jelezte, kezdeményezték az állami érdekek szempontjából hátrányos szerződések módosítását és megszüntetését is. Jánosi György hangsúlyozta, nem politikai indíttatású, hanem törvényességi átvilágítást végeztek.
A GYISM illetékesei bejelentették, hogy állami számvevôszéki vizsgálatot kezdeményeznek a BS újjáépítése ügyében
A GYISM illetékesei bejelentették, hogy állami számvevôszéki vizsgálatot kezdeményeznek a BS újjáépítése ügyében
A GYISM illetékesei bejelentették, hogy állami számvevôszéki vizsgálatot kezdeményeznek a BS újjáépítése ügyében
A GYISM illetékesei bejelentették, hogy állami számvevôszéki vizsgálatot kezdeményeznek a BS újjáépítése ügyében
A GYISM illetékesei bejelentették, hogy állami számvevôszéki vizsgálatot kezdeményeznek a BS újjáépítése ügyében
A GYISM illetékesei bejelentették, hogy állami számvevôszéki vizsgálatot kezdeményeznek a BS újjáépítése ügyében
A leggyakoribb problémát a fedezet nélküli kötelezettségvállalások jelentették, ezek az év elején mintegy 4 milliárd forintot tettek ki, amely bőven finanszírozta volna a teljes magyar élsport olimpiára való felkészülését 2004-ig. A források nélküli vállalások közül példaként említette az évi 600 millió forintból működő Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet létrehozását, valamint a hódmezővásárhelyi uszoda felújítására – pénzügyi ellenjegyzés nélkül – aláírt 400 millió forintos támogatási szerződést. Az olimpiai pályázatot előkészítő tanulmány megrendelésekor a rendelkezésre álló 300 millió forintnyi forrás ellenére 500 millió forintos szerződést kötöttek, amelynek fedezetét nem teremtették meg. Jánosi György kiemelte: a stadionrekonstrukciós program kapcsán is észleltek szabálytalanságokat. Mint mondta, az 1.2 milliárd forintra tervezett beléptetőrendszerre a tárca előző vezetése belső átcsoportosítással 3.2 milliárd forintot szánt, de végül összesen 5.2 milliárd forintos szerződést kötöttek a nyertes céggel. A miniszter hozzáfűzte, az összeg viszszapótlására a tárca vezetése saját kormányát is félrevezetve, négymilliárd forintos kezességvállalást igényelt a kormánytól az akkor már megvásárolt stadionbeléptető-rendszer beszerzésére. Jánosi György elmondása szerint a tárca előző vezetésének – dokumentumokkal is alátámasztott – terve az volt, hogy a már megvásárolt rendszert 3 milliárd forintért eladja annak a cégnek, amelyiktől megvette, majd a kormány által biztosított 4 milliárd forintért visszavásárolja, törlesztve a cég felé fennálló egymilliárd forintos tartozást és 3 milliárd forintot viszszapótolva a tényleges rekonstrukcióra.

Mesterházy Attila, a tárca politikai államtitkára jelezte, a Budapest Sportcsarnok újjáépítése ügyében állami számvevőszéki vizsgálatot kezdeményeznek. A csarnok újjáépítésének az eredetileg tervezett 17-18 milliárd forintról – ugyan kibővített programmal – 45 milliárdra nőttek a költségei.
"Egyetlen részletükben sem fedik a valóságot azok a törvénytelenségekről szóló állítások, amelyekkel a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium vezetői hírbe akarják hozni a tárca korábbi irányítóit” – ezt Deutsch Tamás, korábbi sportminiszter jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján. A fideszes politikus szerint a GYISM a kormányváltás óta minisztériumtól elvárható munkát nem végzett, irányítói a száznapos program teljesítésében csak azt tudták vállalni, hogy mindenképpen lelepleznek valamit. Hangsúlyozta, hogy a tárca volt vezetői tisztességgel, nem hiba nélkül, de végig jól, a törvényeket és más jogszabályokat mindenben betartva végezték munkájukat az elmúlt négy évben. Deutsch úgy vélekedett: a "nagy leleplezés” csupán azt a célt szolgálja, hogy elfedje a tárcánál folyó intenzív klientúraépítést, ürügyet szolgáltasson a már megtörtént és a tervezett személycserékre. Szerinte a tárca jelenlegi vezetése elfelejti, a "minden alapot nélkülöző, az elemi igényesség normáit el nem érő vádaskodásokkal” nem a minisztérium korábbi vezetőit hozza hírbe, hanem azokat a remek kezdeményezésekben közreműködő embereket, akik az elmúlt négy évben jó ügyet szolgáltak, és akik a nyilvánosság előtt nem kapnak lehetőséget arra, hogy megszólaljanak és megvédjék magukat. Majd újságírói kérdésre válaszolva az új vezetőség által közzétett szabálytalanságok közül többet is butaságnak minősített.
"Ha ezt látják a papírokból, nem alkalmasak a minisztérium vezetésére. Ha nem ezt látják a papírokból, akkor hazudnak” – fogalmazott a volt miniszter.
A stadionrekonstrukciós program beléptetőrendszere kapcsán – amelyet a tárca jelenlegi vezetése szerint az eredetileg tervezett összeg többszöröséért vásároltak meg – hangsúlyozta, a közbeszerzési eljáráson a legjobb ajánlatot adó cég nyert, és a döntőbizottság mindent rendben talált. Vagyis nem igaz, hogy a finanszírozás ellehetetlenült volna. Mivel hároméves programról van szó, a kétéves költségvetésben csupán a források egy része jelenhetett meg, s a befejezéshez szükséges összeget jövőre biztosítani lehet. Feltételezése szerint egyébként az ügy hátterében az áll, hogy a tárca jelenlegi vezetése nem akarja a stadionrekonstrukciós programot végrehajtani.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik