Az éllovas Da Matta Yoongnál is lassúbb

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2002.08.24. 20:25
Címkék
A gyorsasági autósport rajongói számára eljött az igazság pillanata, pontosabban hét végéje. A Cart-világsorozatban ugyanis vasárnap rendezik meg a Molson Indy-viadalt, amelynek első ízben ad otthont Montreal városa. Az előző idényig Torontóban megtartott megméretésnek az a Gilles Villeneuve-versenypálya szolgál helyszínül, amelyen 1978 óta Formula1-es futamot is rendeznek.
Da Matta éllovasként várja a viadalt
Da Matta éllovasként várja a viadalt
Da Matta éllovasként várja a viadalt
Da Matta éllovasként várja a viadalt
Da Matta éllovasként várja a viadalt
Da Matta éllovasként várja a viadalt
Azaz először lehet összemérni a cartosok köridőit az F1-esekével. A pénteki első hivatalos időmérő edzésen a pontversenyben vezető Cristiano da Matta volt a leggyorsabb, ideje 1:19.465 perc volt. Juan Pablo Montoya 1:12.836 perccel szerezte meg a pole pozíciót június 8-án, a williamses átlagsebessége (215.547) bő 18 kilométer/órával volt jobb, mint a Lola-Toyotát nyüstölő brazilé (197.508). A leggyengébb Formula–1-es idő Alex Yoongé volt, a malajziai 1:17.347 perc alatt robogott körbe a Notre-Dame-szigeten. Da Matta a 107 százalékos határba sem fért volna bele, igaz, az 1:17.934-es szintidőtől már csak másfél másodperccel maradt el.
A különbség nem meglepő, hiszen bár a turbómotoros Cart-autók is 800 lóerő körül teljesítenek, 150 kilogrammal nehezebbek a Formula–1-eseknél. Ez a fékezéskor jelentkezik leginkább, de a kanyarvétele is sokkal jobb a Formula–1-eseknek, amelyek automata sebességváltója sokkal gyorsabban kezeli a motort.
Ami a montreali hét végét illeti, a 18 fős mezőnyből négyen, Christian Fittipaldi, Michael Andretti, Takagi Toranoszuke és Sindzsi Nakano vettek részt F1-es viadalon Kanadában. A Molson Indy rajtja vasárnap este nyolc órakor lesz, a kábeltévén fogható FoxSports élőben közvetíti a viadalt.
A Cart jövőjéért aggódó vezetők bejelentették, a következő idényre nevező első húsz autót 850 ezer dollárral támogatják, hiszen legalább tizennyolc gépet garantálniuk kell minden egyes futam rendezői számára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik