Az F2002 szinte tökéletes

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.08.13. 21:40
Címkék
A Ferrari riválisai a vb rajtjánál még reménykedtek abban, hogy két év után végre legyőzhető lesz Michael Schumacher és a Scuderia. A reménykedés alapja az volt, hogy a maranellóiak idei fejlesztésű együlésese, az F2002-es  bár már február 6-án leleplezték  az idény első két vb-futamán nem indult, mert a Ferrari mérnökei nem találták versenyképesnek.
Március végére azonban már minden teszten tökéletesre vizsgázott, és a bemutatkozása is jelesre sikerült: a Brazil GP-n Schumacher győzelemre vezette az F2002-est. Amely azóta szinte megállíthatatlan – az elmúlt tíz viadal közül kilencen diadalmaskodott. Az F2002-estől még a nagynevű pilóták is rettegnek, ami nem is csoda, hiszen a Ferrari vezetőtervezője Rory Byrne szinte tökéletes autót tervezett. A tavalyi F2001-es modelltől az F2002-es szinte minden részletében eltér, azonban vannak olyan alkatrészek, amelyek alapjaiban határozzák meg az új típus versenyképességét. "Az autó hátsó áramvonalidomait változtattuk meg a legmarkánsabban, mivel így lehetett még stabilabbá és vezethetőbbé tenni az együlésest” – nyilatkozta Byrne, aki a hátsó rész átrajzolásával az egész autót megváltoztatta.
Műszaki adatok

A 051-es típusjelzésű tízhengeres V-elrendezésű erôforrásban a hengerek 90 fokos szöget zárnak be. A Ferrari félhivatalos információi alapján a 2997 köbcentis motor teljesítménye 840 lóerô. Az autó hossza 4.495 méter, szélessége 1.796 méter, míg a magassága 0.959 méter. Az autó összsúlya – beleértve a pilóta súlyát, a kenôolajat és a hűtôvizet – 600 kilogramm.
Műszaki adatok

A 051-es típusjelzésű tízhengeres V-elrendezésű erôforrásban a hengerek 90 fokos szöget zárnak be. A Ferrari félhivatalos információi alapján a 2997 köbcentis motor teljesítménye 840 lóerô. Az autó hossza 4.495 méter, szélessége 1.796 méter, míg a magassága 0.959 méter. Az autó összsúlya – beleértve a pilóta súlyát, a kenôolajat és a hűtôvizet – 600 kilogramm.
De haladjunk csak sorjában!
Az autó orr-része idén sokkal magasabb lett, és az F2001-eshez képest elvesztette az alsó légelvezető csatornáit. A levegő hatásosabb elvezetéséről ugyanis az autó hasa előtt elhelyezett légterelő gondoskodik, amely tavalyhoz képest jóval nagyobb lett. A mindkét oldalon elhelyezett óriási légterelők azonban nem lennének elegendőek a levegő hatékony elvezetéséhez: Byrne a hasrészt – itt található a vezetőfülke, a motor, az üzemanyagtartály és itt vannak a hűtőradiátorok is – sokkal rövidebbé és kerekebbé tette, amelynek köszönhetően az ívelt és rövidebb oldallemezekről nagyon gyorsan csúszik le a levegő. De egy kicsit térjünk vissza a hűtőkhöz. A hasrész minél kisebbé tétele érdekében a hűtők előre dőlnek, amelyek a kisebb helyigényüknek köszönhetően sokkal közelebb kerültek az autó tömegközéppontjához. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kanyarokban stabilabb lett a gép.
Az F2002 megnövekedett menetstabilitásáért az autó teljesen átalakított hátsó része felelős. Byrne a hátsó részről rengeteg súlyt áttett a hasi részbe, míg a hátsó leszorítóerő növelése érdekében megváltoztatta a hátsó alkatrészek elhelyezését. A hátul található és eddig külön elhelyezett váltó illetve tengelykapcsoló egyetlen titánblokkban kapott helyet – ez az ötlet egyébként a Minarditól származik –, ami azt eredményezte, hogy a hátsó futómű felfüggesztéseinek sokkal nagyobb helyük van. Azaz a hajtott kerekek jóval stabilabbak. A kisebb váltó miatt a hasi rész végén található légcsatornákat is meg lehetett növelni, aminek köszönhetően nőtt a leszorítóerő.
Ahogyan megnőtt az F2002 erőforrásának a megbizhatósága is. Byrne nem a végteljesítményét növelte meg az autónak, hanem a középső fordulatszámtartományban tette húzósabbá a motort. Ennek köszönhetően kezelhetőbb lett az autó: a kanyarokban verhetetlenek a Ferrarik, míg az egyenletesebb teljesítményleadás miatt a gumik is tovább bírják a terhelést, mint a riválisok.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik