A számítógép sem segített: döntetlenek az első napon Anand és Kramnyik összecsapásán

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2002.06.21. 21:53
Címkék
Advanced Chess páros mérkôzés, León
1. mérkôzés: Vlagyimir Kramnyik (orosz)–Viswanathan Anand (indiai) döntetlen 2. mérkôzés: Anand–Kramnyik döntetlen
Az állás: Kramnyik–Anand 1:1
Advanced Chess páros mérkôzés, León
1. mérkôzés: Vlagyimir Kramnyik (orosz)–Viswanathan Anand (indiai) döntetlen 2. mérkôzés: Anand–Kramnyik döntetlen
Az állás: Kramnyik–Anand 1:1
Két partival megkezdődött a spanyolországi Leónban a világ második és harmadik számú sakkozójának tartott Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik hat játszmából álló mérkőzéssorozata, amelyben a szabályok szerint mindkét fél számítógépes elemzőprogram segítségét kérheti a gondolkodás megkönnyítéséhez.
A pénteki játszmák közül az elsőben nem igazán dolgoztatták meg egymást a felek, így a gépek sem kerültek a figyelem középpontjába. Bár a sötéttel játszó indiai exvilágbajnok a vezércsel egy nagyon ritka változatával próbálta meglepni a PCA jelenlegi uralkodóját, a világranglista másodikja nem jött zavarba, és a továbbiakban már csak az volt a kérdés, hogy mikor osztoznak meg a ponton.
A második összecsapás még annyira sem volt izgalmas, mint az első, annak ellenére, hogy Anand ebben is kezdeményezőleg lépett fel. Áldozott egy gyalogot, de a kapott ellenérték nem volt akkora, hogy bármiféle további pozícióelőnyt tudott volna kialakítani. Az orosz nagymester az anyagi előnyt visszaszolgáltatva nem akart kockáztatni, talán a számítógép "beszélte le” róla. Nem is tartott túl sokáig ez a játszma sem, 20 lépés után újabb fél pontot könyvelhetett el mindkét játékos. Az első nap tehát a tapogatózás jegyében telt el, és csak remélni lehet, hogy szombaton, amikor ugyancsak kétszer találkoznak, már komolyabb küzdelemre kerül sor.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik