Anglia ellen hangolnak

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2002.06.18. 20:58
Címkék
Továbbra is elképesztő népszerűségnek örvend a Japánban lévő brazil válogatott, amelynek rendre különleges biztonsági intézkedésekre van szüksége ahhoz, hogy tervezett útját végrehajthassa. A selecao a belgák két vállra fektetését (20) követően nem sokkal Kobéből útra kelt gyorsvasúttal, de a pályaudvaron a szinte hisztérikus rajongók miatt a biztonságiaknak egy szűk, kis szobába kellett beterelniük a csomagokkal teli dél-amerikaiakat.
Luiz Felipe Scolari szerint az improvizatív játék lehet csapata legjobb fegyvere (Fotó: afp)
Luiz Felipe Scolari szerint az improvizatív játék lehet csapata legjobb fegyvere (Fotó: afp)
Luiz Felipe Scolari szerint az improvizatív játék lehet csapata legjobb fegyvere (Fotó: afp)
Luiz Felipe Scolari szerint az improvizatív játék lehet csapata legjobb fegyvere (Fotó: afp)
Luiz Felipe Scolari szerint az improvizatív játék lehet csapata legjobb fegyvere (Fotó: afp)
Luiz Felipe Scolari szerint az improvizatív játék lehet csapata legjobb fegyvere (Fotó: afp)
Negyedórás "nyomorgást” követően a brazilok aztán felszállhattak a sinkanzenre, amely – a precíz japánokat az őrületbe kergetve – mintegy négyperces késéssel indult el Hamamacu irányába. A menetrend azonban így sem borult fel, mert a több mint 300 kilométer/órás sebességgel száguldó vonat végül a vártnál előbb érkezett meg a végállomásra.
A hamamacui megérkezésnél természetesen a szokásos "fogadóbizottság” is jelen volt, de a brazil küldöttség már sokkal simábban jutott el a szállodába, mint néhány órával korábban a sinkanzenre. A hotelben Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány kettéosztotta a társaságot: a Belgium ellen kezdők a szálló relaxációs részlegét vehették igénybe – a fiúk fürdőket és izomlazító masszázsokat vettek –, míg a többiek a szomszédos Mijakoda település edzőkomplexumába mentek egy könnyed edzésre. (Az angolok elleni pénteki negyeddöntőre a szintén szomszédos Sizuokában kerül majd sor.) Mijakodában a teljes vezérkar is tiszteletét tette, és elégedetten nyugtázta, hogy Felipao a tizenegyesrúgásokat is gyakoroltatta a játékosokkal. Az első közös edzésre szerdán kerül sor, amelyen feltehetőleg eldől, a cana-rinha milyen összeállításban lép majd pályára Beckhamék ellen, míg csütörtökön a derbinek helyt adó sizuokai stadionban tartják meg a tréninget.

A szövetségi kapitány megtartotta elsô sajtótájékoztatóját a pénteki negyeddöntô elôtt

Az utazás és a kétfelé osztott társaságra való felügyelet ellenére Luiz Felipe Scolari szakított idôt a sajtó képvise-lôire is, mégpedig egy órával a Dél-Korea–Olaszország összecsapás elôtt.
– Idáig úgy tûnhetett, mintha Brazília könnyebb ellenfeleket kapott volna, de ez egyáltalán nem így van– kezdte a szakvezetô a mondandóját. – Elég csak azt figyelembe venni, hogy eddig csak a mi csoportunkból van két résztvevô a negyeddöntôben. A törökök korántsem egy szedett-vedett társaság, a belgák kôkemények voltak, és most az angolokkal kapcsolatban senki sem mondhatja, hogy sétagaloppra számíthatunk.
– Mi a véleménye az angolokról?
– Anglia a legnehezebb csoportból verekedte tovább magát, majd egy félidô alatt elintézte a dánokat. Azt hiszem, ez mindennél többet mond pénteki ellenfeleinkrôl, akik kétségkívül az eddigi legnehezebb feladat elé állítanak majd minket. A britek egyik legfôbb erôssége a roppant masszív védekezés, éppen ezért a középpályán kell fölénybe kerülnünk, és nagyon oda kell figyelnünk Seaman hosszú indításaira. Beckham életveszélyesen ível a tizenhatosra, hasonlóan, mint a paraguayi Arce. A világbajnokság elôtt nyolc esélyes válogatottról készítettünk felmérést, az egyik Anglia volt. A másodedzô Flávio Murtosa négy hónapja azt mondta, hogy a britek akár döntôsök is lehetnek, akkor mindenki kinevette, viszont most már senki sem merne hasonlóan viselkedni. Úgy érzem, hogy rengeteget segít majd nekünk, hogy a japánok nagyon szeretnek bennünket, és bár rengeteg angol szurkoló lesz a stadionban, a négy emberbôl három mellettünk áll majd.
– Miként tudja majd felülmúlni ez a brazil csapat Beckhaméket?
– Nagyon sokszor nem az edzô taktikája dönti el a mérkôzést, hanem a játékosok improvizatív képessége. Ezért én is inkább arra építek, hogy az elképzeléseimhez a játékosok miként tudják hozzátenni a saját tudásukat. Úgy gondolom tehát, hogy az angolok ellen is az lehet a legnagyobb fegyverünk, ha a kiváló egyéni képességeinket engedjük kibontakozni. Rivaldo és Ronaldo együtt minden mérkôzésen a mi javunkra képes billenteni a mérleg nyelvét, és ha hozzávesszük még Ronaldinho zsenialitását is, akkor bátran kijelenthetô, hogy amennyiben nem kapunk gólt, akkor hatvan százalékban garantált a gyôzelmünk. Emellett szoros, személyre szabott emberfogást fogunk alkalmazni, és nemcsak egyes, veszélyesebbnek tartott játékosokkal, hanem a teljes angol csapattal szemben is.
– Nem gondolja, hogy Anglia elônyt élvez amiatt, hogy elôbb játszotta le a nyolcaddöntôbeli mérkôzését?
– Dehogynem. Az angol különben is fizikailag az egyik legjobban felkészített gárda, de nem hiszem, hogy mi le lennénk maradva mögötte. Az összecsapásig igyekszünk minél jobban megkímélni a játékosainkat.
Scolari brazil edzőtársai közül többen vállalkoztak arra, hogy elemezzék az eddig látottakat, illetve hogy elmondják, mit is várnak a továbbiakban. Érdekesség, hogy akad egy közös nevező is a trénerek mondandójában. "Szükség lenne egy megbízható középpályásra, aki nem engedné kettészakadni a csapatot. Scolari rendszeresen Gilberto Silvát, néha pedig Edmílsont bízza meg ezzel a feladattal, de szerintem Ricardinho lenne a legjobb megoldás. Hatalmas csatát várok Anglia ellen, amely szerintem a vébé egyik kulcsmérkőzése lesz, hiszen aki ott nyer, az az angoloknál sokkal könnyebb ellenfelet kap majd az elődöntőben” – vélekedett Wanderley Luxemburgo, aki 1998 és 2000 között irányította a selecaót. Carlos Alberto Parreira, aki 1994-ben világbajnok lett a válogatott élén, a következőket mondta: "Brazília számára most kezdődik a világbajnokság. Belgium nagyon lassú volt, és én nem is éreztem erőlködést a csapaton az ellene játszott mérkőzésen. A gárdánkból hiányzik egy kreatív középpályás, szerintem Ricardinho lenne a legmegfelelőbb az irányítói posztra.”

Szintén nyilatkozott a legendás mester Mario Zagallo: "Rivaldo, Ronaldo és Marcos vitték a prímet a belgák ellen, azon a meccsen, amelyen először kellett igazán dolgoznia a csapatnak ezen a tornán. Úgy látom, hogy Felipao lassacskán kiemeli Edmílsont a védelemből, és a középpályássorban játszatja védekező feladattal, de szerintem jobb lenne, ha Ricardinhót szerepeltetné ezen a poszton, mert a Corinthians játékosa sokkal pontosabban tud indítani. Márpedig Juninho és Gilberto Silva leginkább a rombolásban vesz részt, és a »három R« legtöbbször labda nélkül marad elöl.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik