Ők Afrika büszkeségei

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2002.06.16. 20:42
Címkék
Csodálkoznánk, ha a magukat minduntalan az 1994-es sikercsapathoz mérő svédekben nem merült volna fel: Brolinék akkor szintén a vb egyik újoncával és meglepetéscsapatával, Szaúd-Arábiával kerültek össze a nyolcaddöntőben. S ha tényleg eszükbe jutott, bizonyára jó előjelnek vették, hogy a szaúdiakat simán, 31-re megverték a kék-sárgák.
Ibrahimovic (sárga mezben) és Beye légi csatája kiegyenlített volt, akárcsak a meccs (Fotó: Reuters)
Ibrahimovic (sárga mezben) és Beye légi csatája kiegyenlített volt, akárcsak a meccs (Fotó: Reuters)
Ibrahimovic (sárga mezben) és Beye légi csatája kiegyenlített volt, akárcsak a meccs (Fotó: Reuters)
Ibrahimovic (sárga mezben) és Beye légi csatája kiegyenlített volt, akárcsak a meccs (Fotó: Reuters)
Ibrahimovic (sárga mezben) és Beye légi csatája kiegyenlített volt, akárcsak a meccs (Fotó: Reuters)
Ibrahimovic (sárga mezben) és Beye légi csatája kiegyenlített volt, akárcsak a meccs (Fotó: Reuters)
Ennek szellemében is indítottak: a 3. percben egy lecsorgó labdát Linderoth suhintott rá, és bár a labda Sylva előtt kellemetlenül megpattant, biztosan fogta a szenegáli hálóőr. A nagy elánnal kezdő svédek rögtön ezután szabadrúgást végezhettek el mintegy 25 méterről, Henrik Larsson átlépte, Anders Svensson viszont ezúttal nem lőtt, hanem nagyon okos passzal hozta játékba Mellberget. A figura kis híján gólt eredményezett, Sylva óriási bravúrral spárgázta ki Mellberg hosszú sarokra irányított gurítását.

Szenegál gyakorlatilag a 9. percben ment át először a felezővonalon, ám akkor már helyzetet ért a "merészség”: Thiaw a hosszú indítást nemcsak Hedmanon, hanem a kapun is átemelte. A labdarúgás íratlan szabálya szerint, szinte az ellentámadás után elvégzett szögletből gól született, amely egyértelműen Sylva kapus lelkén szárad, amellett, hogy természetesen az immár háromgólos Henrik Larssont is dicséri.
Az első negyedóra vége felé folytatódott a "színészeket” üldözni igyekvő bírók ámokfutása. Diouf táncolt be a tizenhatosra, a harmadik útjába kerülő védő leterítette, mire a paraguayi sípos szabadrúgást ítélt a csatár ellen, akit érthetően a gutaütés kerülgetett a verdikt hatására. A vezetés tudatában kissé viszszaálltak a svédek, ami – tekintettel az argentin válogatott látványos kudarcára – nehéz meccset vetített előre az afrikaiaknak.
Később még jobban beszorult a vezető gárda, ugyanis Alexanderssont úgy lekönyökölték, hogy felszakadt a fejbőre, s jó öt percbe telt, míg fejpántszerű kötéssel a kobakján visszatérhetett a pályára. Erre az időszakra esett Szenegál lesgólja is: Diouf a bal oldalon bedobott egy gyönyörű cselt, a belőtt labdájára érkező, azt a kapuba pofozó Bauba Diop azonban centikkel ugyan, de lesen volt.

Ôk mondták:

Bruno Metsu: – Ôrült meccs volt, remélem, boldoggá tudtuk tenni szurkolóinkat. A korai svéd gól nagyon nehézzé tette a dolgunkat, ellenfelünk nagyon jó csapat, nem véletlenül végzett Anglia és Argentína elôtt az úgynevezett halálcsoportban. Egyenlíteni tudtunk ellenük, és sikerült megszakítanunk a svédek hosszú veretlenségi sorozatát. Mindkét csapat hajtott a gyôzelemért, a svédek is megérdemelték volna a továbbjutást, nagyon rossz lehet most nekik. Az aranygól nemcsak Szenegál sikere, hanem Afrikáé és Franciaországé is. Nem tudom, kivel fogunk játszani, mindegyik ellenfelünket nagyra becsüljük. Jó lenne Japánnal Japánban játszani, nagyon nagy meccs lenne, de a törökök sem könnyû ellenfelek.

Lars Lagerbäck: – Nagyon üresnek érzem magam ezután a verseny után, sokkal roszszabb így kikapni, mint kettô–nullára kilencven perc alatt. Szomorú vagyok, a második félidôben ugyanis nagyon felpörögtünk, hatalmas ziccereket dolgoztunk ki. A védelem az elsô félidôben idônként kihagyott, a másodikra viszont összeszedtük magunkat hátul is. Gratulálunk Szenegálnak, erôs játékosokból áll, de szerintem mi legalább olyan jók vagyunk.

Henri Camara: – Mindent megtettünk a gyôzelemért, nem turistaként jöttünk a Távol-Keletre. Nagyon boldog vagyok, de most az a legfontosabb, hogy elfelejtsük ezt a meccset, és a következôre összpontosítsunk.

Henrik Larsson: – Befejeztem, nincs tovább, nem lesz több válogatott mérkôzésem. Már jó ideje gondolkoztam ezen, és most végre döntésre jutottam, ezentúl a családom lesz a legfontosabb a számomra, nem pedig a labdarúgás. Túl messze van a következô nagy esemény, és nagyon gyötrô érzés ilyen messzire utazni, otthon hagyva a két gyerekemet. A mérkôzésrôl annyit, hogy gólt kellett volna szereznünk a második félidôben is, de nem volt szerencsénk. Óriási ez a világbajnokság, roppant nagy büszkeséggel tölt el, hogy itt lehettem, megszerettem a japán szurkolókat.
Hiába jött vissza Alexandersson, a svéd válogatott nemhogy a térfelét nem hagyta el úgy negyedóra erejéig, de a tizenhatosát is alig. Diouf ördögien driblizett, osztotta a kötényeket, de a kék-sárga védelem viszonylag jól bírta a legalább argentin méretű nyomást. Sőt, Allbäck váratlanul elkeveredett az ellenfél büntetőterületéig, ahol a mögötte érkező Daf átgyalogolt rajta, a bíró pedig kirúgást ítélt, noha ez is tizenegyes volt.
A félidő utolsó tíz percébe lépve gólt eredményezett Szenegál igyekezete! Henri Camara mozgékonyságával képtelenek voltak mit kezdeni a nála jóval lassúbb skandinávok, s érdekes módon ez volt Bruno Metsu legénységének a tornán az első, tizenhatoson kívülről lőtt gólja. Megpróbálta újra felvenni a ritmust az európai együttes, ami nem ment könnyen – bár kétségtelen, Anders Svensson eleresztett még egy szép szabadrúgást, ám Sylva kapus látványos repüléssel védett.

A második játékrész kezdete hasonlított az előzőére, aztán fokozatosan átvették az irányítást a szenegáliak. Diouf és társai egyre több gondot okoztak, Hedman és Lucic egy ízben egymásra várt, Thiaw meg elrúgta közülük a labdát, s majdnem utol is érte az alapvonal előtt. Ne legyünk azonban igazságtalanok, volt a másik oldalon is tetszetős akció: Larsson fejelt le egy beadást az érkező Allbäcknek, akinek erős lövése kevéssel kerülte el a kaput.
Nagy lehetőséghez, közeli szabadrúgáshoz jutott a 67. percben a szenegáli tizenegy, a minden fontosabb aktust magára vállaló Diouf csavarását azonban Hedman fölé tornázta. Röviddel ezután Henrik Larsson és Andreas Andersson kényszerítőzött villámgyorsan, ám utóbbi jócskán fölé durrantott. Voltak helyzetecskék mindkét oldalon, a svédeknek például rendre meggyűlt a bajuk a szélsőkkel, elég ritkán tudták megakadályozni a beadásaikat. Ugyancsak kitett viszont magáért a csereként beállt Ibrahimovic, a jobb szélen elsprintelve becsapta őrzőjét, éles szögből lőtt, Sylva meg védett. A rendes játékidő utolsó perceiben, a hosszabbítás elkerülése érdekében szinte mindent kifacsartak magukból a felek, szétszakadt a pálya, de mindenkinek megremegett a lába a döntő pillanatokban, így jöhetett a maximum ráadás.

Az első periódust a svédek kezdték jobban, egy kavarodás során Henrik Larsson, Anders Svensson és Ibrahimovic is betalálhatott volna, ha jobban figyel. Ezt követően remekül adogattak a svédek, Anders Svensson csodálatos cselt csinált a tizenegyespont környékén, és hatalmas kapufát lőtt. Diouf ellencsapása szintén veszélyesnek bizonyult, mégis kezdeményezőbbek voltak a svédek.
Egészen a 104. percig. Ekkor Thiaw indult keresztbe az "ellenséges” térfél közepén, zseniális mozdulattal Henri Camarához sarkazott, aki elviharzott a hátvédek között, és neki már segítségére sietett a kapufa. Szenegál lőtte a vb-k történetének második aranygólját, és – Kamerun után – második afrikai válogatottként bejutott a negyeddöntőbe!
És ott sem verhetetlen riválissal, hanem a Japán–Törökország mérkőzés győztesével találkozik…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik