Savoldelli pezsgőzhetett

MISUR TAMÁSMISUR TAMÁS
Vágólapra másolva!
2002.06.02. 21:24
Címkék
Ahogy az várható volt, Paolo Savoldellit vasárnap már senki sem tudta megelôzni
Ahogy az várható volt, Paolo Savoldellit vasárnap már senki sem tudta megelôzni
Ahogy az várható volt, Paolo Savoldellit vasárnap már senki sem tudta megelôzni
Ahogy az várható volt, Paolo Savoldellit vasárnap már senki sem tudta megelôzni
Ahogy az várható volt, Paolo Savoldellit vasárnap már senki sem tudta megelôzni
Ahogy az várható volt, Paolo Savoldellit vasárnap már senki sem tudta megelôzni
Vasárnap befejeződött a 85. Giro d’Italia, az Olasz körverseny, amelyre sajnos idén sem elsősorban a verseny magas színvonala, inkább a számtalan botrány miatt emlékezünk majd vissza. A doppingellenes háború idén sem kímélte a világ második legrangosabb háromhetes versenyének számító viadalt, a harc során – "közkatonák” mellett – ismét klasszisok sora hullott el.
A két leghíresebb áldozat Stefano Garzelli, a Giro 2000-es nyertese és Gilberto Simoni, a 2001-es győztes volt. A Mapei-Quick Step sztárjának (Bodrogi László csapattársának) probenecid nevű vízhajtót találtak a vizeletében, ami úgynevezett "fedőszer”, tehát más tiltott készítmények nyomait hivatott eltüntetni a szervezetből. Garzelli a 2. szakaszon aratott győzelme után bukott le – a Mapei szerint összeesküvésről van szó –, ám öt napon át még hordta a rózsaszín trikót, mígnem a B-próba is ellene szólt, így kizárták a versenyből.
85. Giro d’Italia
20. (utolsó) szakasz, Cantú–Milánó (124 km): 1. Mario Cipollini (olasz, Acqua e Sapone) 3:35:28, 2. Petacchi (olasz, Fassa Bortolo) azonos idôvel, 3. Haselbacher (osztrák, Gerolsteiner) a. i., 4. Galvez (spanyol, Kelme) a. i., 5. Sacchi (olasz, Saeco) a. i., 6. De Jongh (holland, Rabobank) a. i., 7. Michaelsen (dán, Team Coast) a. i., 8. Vierhouten (holland, Lotto) a. i.
Az összetettben: 1. (rózsaszín trikóban) Paolo Savoldelli (olasz, Index-Alexia) 89:22:42, 2. Hamilton (amerikai, CSC-Tiscali) 1:41 p h., 3. Caucchioli (olasz, Alessio) 2:12 p h., 4. Garate (spanyol, Lampre) 3:14 p h., 5. Tonkov (orosz, Lampre) 5:34 p h., 6. A. Gonzalez (spanyol, Kelme) 6:54 p h., 7. Totschnig (osztrák, Gerolsteiner) 7:02 p h., 8. Escartin (spanyol, Team Coast) 7:07 p h., 9. Verbrugghe (belga, Lotto) 9:24 p h., 10. Frigo (olasz, Tacconi Sport) 11:40 p h.
A sprinterek pontversenyében: 1. Cipollini
A hegyi pontversenyben: 1. Perez Cuapio (mexikói, Panaria)
Simoniról viszont a Giro során derült ki, hogy egy hetekkel korábbi ellenőrzés során kokaint találtak a szervezetében. Ô a fogorvosa által használt fájdalomcsillapítót okolta, ám a napokban kiderült, hogy a Giro 9. etapján elvégzett vizsgálat is hasonló eredményt hozott, így pedig már nehezen védhető az álláspontja.
A pozitív hősök között elsősorban természetesen Paolo Savoldellit kell megemlíteni, az olasz kerékpársport egyik örök ígéretét, aki 29 éves korára megvalósította az álmát, megnyerte a Giro d’Italiát. Savoldelli évek óta mindig a legjobbak között ért célba az Olasz körversenyen, 1999-ben már a rózsaszín trikó közelébe is eljutott (Pantani kizárása után őt illette volna a maglia rosa, de a "Kalóz” iránti tiszteletből lemondott róla, másnap pedig már Gottié volt a mez), ám úgy nézett ki, hogy a győzelemhez nem elegendőek a képességei. Idén viszont Garzelli és Simoni doppingügye, Casagrande verekedés miatti kizárása és Pantani minősíthetetlenül gyenge formája miatt szinte az ölébe hullott a győzelem. Vetélytársai közül Hamiltonnál, Frigónál és Evansnél a hegyekben, Caucchiolinál és Garaténál az időfutamban volt jobb, és kiegyensúlyozott teljesítménye alapján végül is megérdemelten diadalmaskodott.
A másik pozitív hős Mario Cipollini volt. Az Acqua e Sapone veterán sprintere hat szakaszsikerrel – köztük a vasárnapi milánói záróetap megnyerésével – fejezte be a Girót, így összesen már 40 diadalnál jár az Olasz körversenyen, és csak a legendás Alfredo Binda van előtte 41-gyel. Az "Oroszlánkirály” ugyan már 35 éves, ám a karavánban – különösen ha Erik Zabel nincs ott a rajtnál – még mindig ő a leggyorsabb. Úgynevezett tömegbefutóban ezúttal is csak egyszer sikerült megelőzni: a 4. etap végén az ausztrál McEwen egy gumiszélességgel került elé.
Dicséretet érdemel egy másik "bácsika”, Jens Heppner, a Telekom 38 éves (!) vízhordója is, aki a verseny közepén 11 napon át viselte a rózsaszín trikót, amelyet időnként meghatóan hősies küzdelemben védett meg. Az ő kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az idei Girón több csapatban is az egykori vagy jelenlegi "zongoracipelők” villogtak: Heppner évek óta Jan Ullrich szárnysegédje, Cadel Evans a Mapeiben Garzellit jött segíteni, aztán – első ausztrálként – egy napig viselhette a rózsaszín trikót, míg Tyler Hamilton évekig Lance Armstrong első számú vízhordója volt, mielőtt a CSC-Tiscalihoz szegődött volna – csapatkapitánynak.
A másik érdekes jelenség pedig a mountain bike-osok előretörése: Evans, Cioni és Rasmussen is a "montisok” mezőnyéből jött az országútiak közé, és máris bizonyították, hogy – legalábbis ebben az irányban – igenis van "átjárás” a két szakág között. Kíváncsian várjuk, hogy Miguel Martinez, a Mapei olimpiai és világbajnok mtb-menője mire megy a július 6-án kezdődő Tour de France-on, amelyen – a sportág történetében először – egy magyar versenyző, Bodrogi László is rajthoz állhat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik