Sallói Dániel remekül érzi a kaput, úgyhogy válogatott szerelésben a nemzeti csapat ásza lehet szombaton (Fotó: Árvai Károly)


Nincs könnyű helyzetben a támadójátékot illetően Marco Rossi szövetségi kapitány az Albánia elleni, szombaton 20.45-kor kezdődő fontos világbajnoki selejtező előtt, hiszen sérülés miatt nem játszhat a csatárjátékunk alapkövének számító csapatkapitány, Szalai Ádám. Szerdai számunk címlapsztorijában írtunk róla, hogy ez lehetőséget kínálhat az Egyesült Államokban ihletett formában játszó, az MLS-idényben már tizenhat gólnál tartó Sallói Dánielnek a kibontakozásra, ám tudjuk, ő leginkább a bal szélről indulva szeret játszani, de az olasz szakvezető által favorizált 3–5–2-es rendszerben nincs klasszikus balszélső.

 
Két vírusteszt is pozitív lett az albánoknál

Korábbi válogatott csatárokat kérdeztünk arról: posztra cserélnének vagy inkább szerkezetet váltanának-e az albánok elleni mérkőzésre? Mindannyian hangsúlyozták, nem kívánnak beleszólni a kapitány dolgába, nagyra becsülik Marco Rossi munkáját, de lapunk kérésére segítenek a közös megoldáskeresésben.

„Az idényben mutatott formája alapján Sallói Dánielnek a válogatottban a helye, ez nem is lehet kérdés, remélhetőleg a teljesítményét a válogatott meccseire is átmenti! – válaszolta lapunknak a 42-szeres válogatott Torghelle Sándor, a Mol Fehérvár másodedzője.  – Ugyanakkor nem mindegy, hogy középről vagy a szélről indul. Természetesen a szövetségi kapitány feladata a megfelelő taktika kialakítása, de célszerű lenne, ha a játékos képességeihez megfelelően állnánk fel, Sallói Dániel ugyanis nem centeralkat. Szalai Ádám a pálya közepén rendre háttal a kapunak próbálja megtartani a labdát, esetleg fejjel továbbcsúsztatni vagy szabadrúgást kiharcolni, míg Sallói Dániel a szélről indulva befelé cselez, illetve gyorsaságát kihasználva rávezeti a védelemre a labdát. Nagy kérdés, hogy Marco Rossi változtat-e az általa favorizált három öt kettes felálláson.”

Klausz László  szerint Szalai Ádám szimpla személycserével nem pótolható.

„Egy ilyen típusú csatárt nem lehet egyik percről a másikra leakasztani valahonnan      – fogalmazott a 27-szeres válogatott támadó. – Alkatilag Nikolics Nemanja lehetne a helyettese, de ő nemzetközi szinten nem tudja már elvégezni azt a munkát, amelyre a Mainz játékosa képes a védők gyűrűjében. Mindenképpen változtatni kellene, és eddig mindig jól is sültek el Marco Rossi taktikai változtatásai, de egy ilyen fontos meccs előtt talán túlságosan is nagy váltás lenne átalakítani a szisztémát. Én elmozgó rendszerben két kisebb, ám gyors csatárt játszatnék, úgy gondolom, Sallai Rolandot és Sallói Dánielt, mindketten sokat futnak, és ha kell, vissza is tudnak zárni.”

A válogatottat 1990 és 1994 között tizenkét mérkőzésen szolgáló  Eszenyi Dénes is a Sallai Roland, Sallói Dániel csatárkettősre voksolna.

„Nagyon jól ismerem a kis »Salecet«, figyelemmel követem a pályafutását, nagyszerű formában van, nemcsak a gólokat ontja, jól is játszik, őt mindenképpen kipróbálnám a két csatár egyikeként      – mondta lapunknak Eszenyi Dénes.      – Amikor valakivel így fut a szekér, meg kell adni neki a lehetőséget. Hátul nagyon szervezettek vagyunk, az olasz szakvezető kiválóan összerakta a védelmet, és a középpálya is jól muzsikál, az előző meccseken is elöl adódtak gondok, amelyek Szalai kiesésével szaporodtak. Úgy gondolom, a rendszer rendben van, de hazai pályán Albánia ellen a szokottnál támadóbb szellemben kell futballozni, mert csak a győzelemmel marad meg a második hely megszerzésének esélye. A Sallai, Sallói kettőst jó lenne a szélről is nagyobb támogatásban részesíteni.”

A 63-szoros válogatott Priskin Tamás úgy látja: „Szalai Ádámot azért is nehéz helyettesíteni, mert csapatkapitányként nemcsak a pályán, hanem azon kívül is a válogatott vezéregyénisége. Felvette az ellenfél védőivel a küzdelmet, mellette pedig ott volt elsősorban Sallai Roland, akinek próbálta lekészíteni a labdát. Sallói Dániel nagyszerűen futballozik az idényben, de inkább szélső támadó, szóval a szövetségi kapitány feladata, hogy melyik poszton számít a Kansas légiósára, mert abban szinte biztos vagyok, hogy az eddig megszokott hadrenden nem változtat.”

A 44-szeres válogatott Vincze István elsősorban szélső volt, de mint elmondta, szerette azt is, ha csatárként játszatták, és szerinte Sallói Dániel is könnyen át tudna állni arra, hogy a válogatottban ne a bal szélen, hanem igazi csatárként játsszon. Ugyanakkor úgy gondolja, Sallai Roland is képes lenne átvenni Szalai Ádám helyét.

„Jól ismerem Rolit, sokáig voltam az edzője a Puskás Akadémián, biztos vagyok benne, hogy meg tudná oldani a feladatot. Olaszországban, a Palermóban is sokszor játszott centert, meg tudja tartani a labdát. Úgy gondolom, a kapitánynak nem kell változtatnia a bevált szerkezeten, nálam Sallai Roland játszana Szalai Ádám helyén, a csatártársa Szoboszlai Dominik lenne. A két fiatal nagyon jól kijönne egymással elöl. Egyébként pedig... Nem is kell csatár! Láthattuk a spanyolokat a kétezertizenkettes Eb-n: négy hat nullában álltak fel, Cesc Fábregas, a középpályás volt legelöl.”

VB 2022, EURÓPAI SELEJTEZŐ
I-CSOPORT
OKTÓBERI PROGRAM
7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45: 
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino

8. FORDULÓ
OKTÓBER 12., KEDD
20.45: 
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Anglia65118–  2+1616
2. Albánia64210–  6  +412
3. Lengyelország632119–  8+1111
4. MAGYARORSZÁG631212–10  +210
5. Andorra615  4–14–10  3
6. San Marino66  1–24–23  0

A MAGYAR VÁLOGATOTT OKTÓBERI KERETE
Kapusok: Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshopper Club Zürich – Svájc), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (FC DAC 1904 – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók: Hahn János (FC DAC 1904 – Szlovákia), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Varga Roland (al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek)

 Gareth Southgate félti Harry Kane-t
Gareth Southgate aggódik Harry Kane bokája miatt. A The Telegraph szerint az angol nemzeti együttes szövetségi kapitánya nem biztos, hogy pályára küldi 64-szeres válogatott csatárát a szombati Andorra–Anglia világbajnoki selejtezőn, mivel félti a csapat legjobbjának lábát. A Tottenham futballistája korábban többször bokasérüléssel bajlódott, az andorrai műfű pedig eléggé sérülésveszélyes. Korábban Gareth Bale nyilatkozta, hogy messze az andorrai
a legrosszabb pálya, amin valaha pályára lépett. Ráadásul a magyar válogatottnak
is van rossz emléke a gyep minőségéről, márciusban Kalmár Zsolt szenvedett külső oldalszalag-szakadást a bal térdében az Andorra elleni világbajnoki selejtezőn (4–1),
ami miatt ki kellett hagynia a nyári Európa-bajnokságot. Abban biztosak lehetünk, ha Andorrában nem is, a magyar válogatott ellen a Wembley-ben ott lesz a pályán Kane.
J. Á