Gladiátorképző – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2024.10.01. 23:15

„MI ITT 90 PERC ALATT vagy 120 perc alatt ezt az évet meg tudjuk változtatni. Ez ne legyen nyomás, ez ne legyen semmi, ez egy dolog: ez egy lehetőség és egy öröm, hogy 120 perc alatt olyan munkája van mindenkinek, hogy ezt az egész évet meg tudjuk változtatni. Ezt az egész évet! 14 millió magyar ott ül a tévé előtt. Ma nincs olyan ember, aki elfárad. Ma nincs olyan ember, aki párharcot veszít. Ma nincs olyan ember, aki a fejét leszegi a földre. Ma csak azt akarom látni, hogy mi vagyunk a gladiátorok.”

Ha valaki még nem jött volna rá, ez a szöveg Szalai Ádám motivációs beszédének egy részlete, amelyet az Izland elleni, 2020. november 12-i labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező előtt mondott el a Covid-járvány halálos szorításában üresen kongó Puskás Aréna öltözőjében. Nos, van egy olyan érzésem, ezért lesz ő a magyar válogatott másodedzője (ha minden igaz, mert Marco Rossi szövetségi kapitány egyelőre úgy fogalmazott, „elég nagy az esélye, de amint végleg eldől, tudatjuk mindenkivel”). Noha elvégezte az UEFA A- és B-licences képzését, valamint további szakirányú tanfolyamokat, nem ment el trénernek, tavaly júniusban bejelentett visszavonulása után némi meglepetésre itthon „ült be” az íróasztal mögé, és lett a Labdarúgó Módszertani Központ tanácsadója.

Most viszont a jelek szerint szükség van rá a nemzeti csapatnál, nemcsak azért, mert az eddigi másodedző, Laczkó Zsolt elvállalta az NB II-es Honvéd – köztünk szólva nem túl hálás – szakmai vezetését, hanem mert ide most Szalai motivációs ereje kell. 86 válogatottsága alatt 28-szor viselte a csapatkapitányi karszalagot, már 2013-ban, a hollandok elleni 1–8 után „megmondta a frankót”, tevékeny részese lehetett a magyar futball válogatott szintű feltámadásának, két Eb-szereplésének. A harmadik után viszont, az idén nyáron mintha valami megtört volna stáb és a játékosok között, egészen pontosan az addigi kohézió gyengülni látszott, aztán jött a németek elleni csattanós pofon, s Rossi mester úgy érezte, kell még ide egy erős ember, akire mindenki hallgat. Úgy néz ki, Szalai Ádám lesz az.

Szűcs Kornél bekerülése, Gulácsi Péter saját kérésére történő távolmaradása mellett vagy inkább előtt ez a keddi kerethirdetés fő híre. Várjuk, hogy hivatalossá és főleg azt, hogy a válogatott hasznára váljon.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik