Dibusz Dénes: Ugyanúgy készülök, mintha itt lenne velünk Gula is

VARGA BALÁZSVARGA BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.10.10. 18:18
Dibusz Dénes csak a saját feladatára koncentrál (Török Attila)
Dibusz Dénes, a magyar válogatott kapusa a molcsapat.hu-nak beszélt többek között Gulácsi Péterről, a Hollandia elleni mérkőzésről és a világbajnoki szereplésről is.

Mint ismert, Gulácsi Péter idén már nem lesz tagja a magyar válogatott keretének, mivel megkérte Marco Rossi szövetségi kapitányt, tekintsen el szerepeltetésétől a fizikális és mentális egészsége érdekében. Dibusz Dénes nem először számít majd első számú kapusnak, és elmondta, csak a saját dolgára koncentrál.

„A legutóbbi szezont Gula sérülése miatt én védtem végig, szóval nem újdonság számomra a mostani helyzet, és egyébként sem nagyon szeretek a saját feladatomon kívül mással foglalkozninyilatkozta a Ferencváros 33 éves kapusa a Mol-csapat honlapjának. – Nem viheti most el semmi a fókuszt, hiszen fontos mérkőzések várnak ránk, tippelgetni pedig nem szeretnék. Szorítkozzunk a tényekre: Gula döntése a következő négy meccset érinti, én pedig ugyanúgy készülök az előttünk álló meccsekre, mintha itt lenne velünk ő is.”

Dibusz már 17 mérkőzésen van túl ebben az idényben, és elárulta, sem fizikálisan, sem mentálisan nem könnyű fenntartani a lehető legmagasabb szintet, de már nem fiatal kapus, megvan a rutinja ahhoz, hogy kezelni tudja a helyzetet. Aztán beszélt a válogatott jelenlegi szerepléséről is, és hogy várható volt, egyszer eljön egy nehezebb időszak is.

„Nagyon magasra jutottunk, senki nem várt minket ilyen magasságokba, de a Nemzetek Ligája A-divízióban csaknem bejutottunk a döntőbe, megnyertük az Európa-bajnoki selejtezőcsoportot és igen hosszú veretlenségi szériából érkeztünk az Eb-re. Ezeket az eredményeket sok összetevőnek köszönhettük, és ha sokan azt is gondolták, hogy mostantól minden így lesz, mi tudtuk, hogy várnak ránk nehezebb időszakok is. Most egy ilyenben vagyunk. Van egy kis megakadás akár a játékunkat, akár az eredményeket nézzük, de a csapatunk nagy erénye a küzdeni tudás, úgyhogy nem aggódom” – folytatta a játékos.

Kifejtette, szerinte a jó játék és az eredményesség is fontos, de jobb nyerni rossz játékkal, mint jóval kikapni, illetve a Nemzetek Ligájában muszáj jól teljesíteni.

„A saját dolgunkat könnyítjük meg azzal, ha jól szerepelünk a Nemzetek Ligájában, hiszen ez nemcsak azt jelenti, hogy nem csúszunk lejjebb egy kalappal, hanem azt is, hogy akár az NL-ből is odaérhetünk a vb-selejtezőre. Ugyanakkor ez csak akkor történhet meg, ha a játékunk is visszatér arra a szintre, ahol az Eb előtt volt. Láthattuk, mennyire nem mindegy, honnan sorsolnak ki minket, a két Európa-bajnoki csoportunk között hatalmas volt a különbség játékerőben – magyarázta a kapus, majd kitért a vb-szereplés kiharcolására is. – Hogy reális elvárható-e tőlünk a világbajnoki szereplés? Nos, szerintem elvárásként nem támasztható a csapat felé, hogy jusson ki, ugyanakkor egy jó sorsolással kerülhetünk olyan csoportba, ahonnan egyáltalán nem irreális gondolat a kvalifikáció.”

A 37-szeres válogatott futballista úgy gondolja, némi szerencsével meglepetést okozhatnak a hollandok ellen, és szeretnének jó eredménnyel elutazni Bosznia-Hercegovinába.

„Jó régen nem játszottunk már a hollandokkal, nincsenek friss emlékeink egymásról, ezért izgalmas teszt lesz, hogy mire megyünk egy ennyire egyedi stílusú ellenféllel. Természetesen nem mi vagyunk az esélyesek, de ha mindent beleadunk, akkor a saját szurkolóink előtt kis szerencsével képesek lehetünk meglepetést okozni még egy olyan erős ellenféllel szemben is, mint Hollandia. De ehhez sok mindennek kell optimálisan alakulnia. Bosznia más tészta, ott két egymáshoz tudásban elég közel álló csapat fog találkozni, és talán érződni fog a budapesti meccs hatása is. A Puskás Arénában sokkal jobban játszottunk, érvényesült az akaratunk, a bosnyákok pedig nem sokat tudtak megvalósítani a játékukból. Tudjuk, milyen fontos lesz ez a meccs, és nagyon remélem, hogy egy hollandok elleni kellemes emlékkel tudunk útra kelni Boszniába” – vélekedett Dibusz.

Az új stábtagról, Szalai Ádámról elmondta a kapus, nagyon örül a visszatérésének, s úgy véli, a volt csapatkapitány megkönnyíti majd a kommunikációt a csapat és a szakvezetés között.

NEMZETEK LIGÁJA 
3. FORDULÓ
A3-CSOPORT
Péntek, 20.45: Magyarország–Hollandia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Péntek, 20.45: Bosznia-Hercegovina–Németország (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

1. Németország

2

1

1

7–2

+5 

2. Hollandia

2

1

1

7–4

+3 

3. Bosznia-Hercegovina

2

1

1

2–5

–3 

4. Magyarország

2

1

1

0–5

–5 

AZ A3-CSOPORT ÁLLÁSA

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik