„A védekezésünk katasztrofális volt” – izraeli lapszemle

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.06.09. 10:29
Az izraeliek szombat esti kezdőcsapata (Fotó: Kovács Péter)
Mint ismert, az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott szombat este 3–0-ra legyőzte Izraelt Debrecenben. A találkozó másnapján a vendégek hazájának lapjaiból szemléztünk – nem mondhatjuk, hogy tömve lennének az újságok a találkozóról szóló írásokkal, ám azt egyöntetűen elismerik: a magyar válogatott jobb volt, míg Izrael a pocsék első bő 20 percének „köszönheti” a vereséget.

Izrael legrégebbi napilapja, a Haaretz (Háárec) tényekre szorítkozva tudósít a debreceni találkozóról, kiemelve, hogy Ran Ben Simon első mérkőzésén irányította szövetségi kapitányként a válogatottat, de az eredmény nem változott: a legutóbbi hat meccséből a negyediket, idén kettőből a másodikat is elvesztette a csapat. A cikk szerzőjének megállapítása szerint a magyar válogatott erős felállásban kezdett, s úgy nézett ki, mint egy csapat, amelyik készen áll az Európa-bajnokságra, annak ellenére is, hogy a szombat esti ellenfél – vagyis Izrael – nem állította túl komoly feladat elé. Megjegyzik, hogy Ben Simon 30. percben végrehajtott tripla cseréjével és a válogatott szerkezetváltásával sikerült lelassítani a magyar támadásokat.

Az Israel HaYom a beszámolójában hangsúlyozza: a szombati keretbe meghívott labdarúgók jelentős része a szeptemberi Nemzetek Ligája-meccsekre biztosan nem kap meghívót, ugyanakkor a lap bízik benne, hogy Belgium és Olaszország ellen ott lesznek a legnagyobb sztárok az izraeli keretben, és hogy a válogatott gólrekordere, a 36 éves Eran Zahavi is folytatja pályafutását a nemzeti csapatban. Magáról a találkozóról azt írják, hogy a magyar válogatott gyakorlatilag 22 perc alatt lezárta azt, és idézik Ben Simon kapitányt: „Nem vehetem el a magas minőséget képviselő magyar válogatott érdemeit, és kifogásokat sem akarok keresni, de a mérkőzés elején alapvető hibákat követtünk el, úgyhogy magunkban és nekem személy szerint is magamban kell keresni az okokat.”

A Maariv című lapban szintén az izraeli együttes védekezésének hibáit, hiányosságait hozzák fel mint a vereség fő okát, a szerző Danny Devorin elemzésében rámutat: a magyar válogatott azért szerezhetett 22 perc alatt három gólt, mert „a védekezésünk katasztrofális volt, ez az igazság. A magyar támadók teljesen szabadon játszhattak és az elején a kapufájuk után gyakorlatilag különösebb erőlködés nélkül szereztek három gólt.” Azt Devorin is elismeri, hogy a második félidőben már feljavult az izraeliek játéka, de még így is „legalább két gólt szerezhettek volna a vendéglátók”.

EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Izrael 3–0 (3–0)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 19 900 néző. V: Cláudio Pereira (portugál)
Magyarország: Gulácsi – Lang (Fiola, a szünetben), Orbán, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Styles (Kleinheisler, 41.), Kerkez (Nagy Zs., 78.) – Sallai (Gazdag, a szünetben), Szoboszlai (Csoboth, 57.) – Varga B. (Ádám, 57.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Izrael: O. Glazer – Dasza, Hofmajszter (Szafuri, 30.), Slomo, Arad (Nahmiasz, 30.), Gruper – Samir (Gordana, 30.), Lavi, Kinda (E. Perec, a szünetben) – Biton (Altman, 90+1.), Baribo (Melamed, 68.). Szövetségi kapitány: Ran Ben Simon
Gólszerző: Sallai (11.), Varga B. (19., 22.)

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik