Az ír sajtó az Aranycsapattal hozta összefüggésbe a magyar válogatottat

BORSOS LÁSZLÓ (Dublin)BORSOS LÁSZLÓ (Dublin)
Vágólapra másolva!
2024.06.04. 14:00
null
Ír címlapokon a magyar válogatott
Az Ír Labdarúgó-szövetség harminchétezres nézőszámot remél, de aligha lesznek ennyien a kedd esti felkészülési mérkőzésen Dublinban. A helyi sajtó elismerően nyilatkozik a magyar válogatottról, amely a The Irish Times szerint jó úton jár, hogy újra átélje az 1950-es évek mágikus csapatának sikereit.

Noha az Aviva Stadion befogadóképessége csaknem 52 ezer fő, aligha lesz telt ház a kedd esti Írország−Magyarország felkészülési mérkőzésen. A The Irish Times megállapítása szerint a szigetországi válogatott hazai meccsei iránt egyre gyérebb az érdeklődés, mérkőzésről mérkőzésre csökken a nézőszám. Márciusban a Belgium elleni gól nélküli döntetlennel végződő találkozóra 38 128-an voltak kíváncsiak, majd a Svájc elleni 1−0-s vereséget 35 742-en látták a helyszínen. Az Ír Labdarúgó-szövetség ugyan reméli, kedden este 37 ezren látogatnak ki a nemzet stadionba, ez a szám mind a huszonnégyezer bérlettulajdonos megjelenését feltételezi.

A lap megemlíti, hogy a női futball kapcsán is hasonló a helyzet: áprilisban 32 742-en váltottak belépőt az Anglia elleni vesztes meccsre (0−2), míg múlt pénteken 22 868 volt a hivatalos nézőszám a svédek elleni 3−0-s vereséget hozó összecsapáson. A cikk szerzője szerint ez nagyban tulajdonítható annak, hogy a szövetség marketingköltése a férfiválogatottra összpontosul, azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy a női futballban ezek a nézőszámok is megsüvegelendők.

A lap szerint az ír válogatott olyannyira távol van az 1988-as stuttgarti dicsőséges napoktól (Európa-bajnoki mérkőzésen 1−0-ra legyőzte Angliát), amennyire csak lehet, ezzel szemben Magyarország jó úton jár, hogy újra átélje az 1950-es évek mágikus csapatának sikereit: Puskás Ferenc olimpiai aranyéremig vezette, mielőtt az 1954-es világbajnokság döntőjében ellentmondásos vereséget szenvedett volna Nyugat-Németországtól. Megjegyzik, a Marco Rossi által vezetett válogatott a legutóbbi húsz mérkőzésen csak Olaszországtól kapott ki (kétszer), míg Angliát (kétszer), Németországot és Szerbiát (kétszer) legyőzte és kijutott az Európa-bajnokságra.

Az Irish Independent is elismerően ír a magyar csapatról. A cikkíró a lenyűgöző edzői ötösfogat tagjaiban, Gareth Southgate-ben, Dragan Sztojkovicsban, Hansi Flickben, Gus Poyet-ban és Vincenzo Montellában legalább egy közöset vél felfedezni: lehet, hogy nem mindegyiküknek sikerült kivezetnie a válogatottját a németországi kontinensviadalra (Poyet Görögországa az utolsó mérkőzésen bukott el, Flicket pedig a házigazda Németország menesztette), ám mindannyian osztoznak a Magyarországgal vívott csatákból származó háborús sebhelyeken, vereséget szenvedtek tőle. Hozzáteszik, a kedd esti felkészülési mérkőzésre 14 meccsen át tartó veretlenségi sorozattal a háta mögött érkezett meg Dublinba a magyar csapat. Aidan Fitzmaurice publicisztikájában arról is ír, hogy ha John O’Shea megbízott szövetségi kapitány jó eredményt ér el a soron következő mérkőzésen, akkor szerződést kell kapnia még a következő, Portugália elleni tesztmeccset megelőzően.

Csakhogy az Irish Mirror horvátországi értesülésre hivatkozva arról cikkez, hogy az egykori Manchester United- és Sunderland-játékos akkor lesz legesélyesebb a szövetségi kapitányi posztra, ha Slaven Biliccsel nem sikerül megállapodnia az Ír Labdarúgó-szövetségnek. A török Besiktas által is csábított 55 éves horvát szakembernek már megküldték az ajánlatot, de a West Ham egykori menedzsere még nem döntött a jövőjéről. Horvátországban úgy tudják, az írek hajlandóak várni Bilicre, ameddig csak kell, viszont ha a kiszemelt nemet mond, a megbízott John O'Shea tűnik a legesélyesebbnek arra, hogy hosszú hónapok átmeneti edzősködése után véglegesítsék és hosszabb távon megkapja a munkát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik