Válogatott: ifj. Dárdai Pál? Fiola? Vécsei? A keddi kerethirdetés nagy kérdései

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.05.13. 12:26
Kedden eldől, kik kezdhetik meg a felkészülést az Eb-re (Fotó: archív)
Marco Rossi szövetségi kapitány kedden 13 órakor bő keret hirdet, amellyel a héten befejeződő bajnoki idényt követően megkezdi a felkészülést a nyári Európa-bajnokságra. A névsor több kérdésre is választ adhat, illetve szűkítheti a választási lehetőségek körét. Számba vettük a legfontosabb kérdéseket a kerethirdetés előtt.

 

A labdarúgó Európa-bajnokságra a végleges, 26-os keretet (három kapus és 23 mezőnyjátékos) június 7-én kell leadni az UEFA-nak. Az Eb-felkészülés azonban egy bővebb, várhatóan 30 körüli létszámmal veszi majd kezdetét május végén. Ezt a bő keretet hirdeti ki Marco Rossi kedden, és ez a névsor már választ adhat bizonyos kérdésekre a végleges kerethirdetés előtt. Az alábbiakban a még nyitottnak tűnő kérdéseket vesszük végig. 

1. KI LESZ A MAGYAR VÁLOGATOTT HARMADIK SZÁMÚ KAPUSA?


Az nem kérdés, hogy az Európa-bajnokságon, ha nem lesz sérülés, akkor Dibusz Dénes vagy Gulácsi Péter védi a kapunkat, hogy kettejük közül kit választ a kapitány, azon még a svájciak elleni, június 15-i csoportmeccsünkig ráér töprengeni (bár Gulácsi Péter nemrég azt mondta, várhatóan már a júniusi felkészülési meccsekre eldől a kérdés). A harmadik számú kapusok esetében azonban a keddi kerethirdetéssel szűkül a kör.

Arra lehet számítani, hogy Dibusz és Gulácsi mellett a tavaly stabilan harmadik számú kapusnak számító, de a tavaszi sérülése miatt a márciusi keretből kimaradó, a Paks egész éves menetelésében viszont fontos szerepet játszó Szappanos Péter és a Fehérváron parádés idényt produkáló Tóth Balázs kerül be a bő keretbe. Minden valószínűség szerint utóbbi két játékos közül kerülhet ki a harmadik számú kapusunk az Eb-n.

2. HOGYAN ÁLL ÖSSZE A VÉDELEM?


Múlt héten már elemeztük a válogatott védelmében tapasztalható nehézségeket. Akkor úgy állt a helyzet, hogy a legutóbb a keretben szereplő belső védők közül négynek összesen sem jött össze 90 játékperc a megelőző öt tétmeccsen. A jelenleg sérült Lang Ádámnak, valamint Szalai Attilának nem volt egyetlen játékperce sem a vizsgált időszakban, és ez a helyzet azóta sem változott, továbbá az olasz Parma játékosa, a múlt héten eltiltás miatt nem szerepelt Balogh Botond is mindössze húsz percet játszott az elmúlt egy hónapban. Mocsi Attila viszont vasárnap, február óta először ismét kezdett a török Rizesporban és 85 percet a pályán töltött. Ugyanakkor a bő keretben szinte biztosan mindannyian ott lesznek, ahogy a felsoroltaknál többet játszó Dárdai Márton, Willi Orbán, Szalai Gábor trió is. Marco Rossinak a védelemben az a problémája, hogy nincs sok választási lehetősége, nem tud megfelelő nemzetközi tapasztalattal bíró játékosokat behívni a kevesebbet játszók helyett.

A keddi kerethirdetés adhat választ arra a kérdésre, hogy a hónap elején vállsérülést szenvedő és azóta operáción is áteső Fiola Attilának maradt-e még reménye arra, hogy a nyáron, pályafutása során harmadszor is Európa-bajnokságon szerepeljen. Friss hír vele kapcsolatban, hogy információink szerint a sérülése nem annyira súlyos, hogy amiatt biztosan ki kellene hagynia a tornát, ezért van esély arra, hogy a bő keretbe bekerül. Ami még kérdés, de lehet rá számítani, az a 25-szörös válogatott Botka Endre visszatérése a bő keretbe. A Ferencváros játékosa márciusban kimaradt a névsorból, ám Marco Rossi már akkor is jelezte, nem zárult be előtte végleg az ajtó, azóta pedig több lehetőséget kap a klubjában 12 meccsen 705 percet játszott tavasszal, így valószínűleg megkapja az esélyt az Eb előtt, hogy bizonyítson.

3. LESZNEK-E VISSZATÉRŐK A KÖZÉPPÁLYÁN?


A középpályán, és idesorolhatjuk a szárnyvédőket is (ahogy azt a kapitány is szokta a kerethirdetéseknél), a legtöbb hely már elkelt a keretben. Bolla Bendegúz, Kerkez Milos, Nagy Ádám, Nagy Zsolt, Loic Nego, Schäfer András és Callum Styles helye nemcsak a bő, hanem a 26-os Eb-keretben is biztosra vehető és jó eséllyel idetartozik a keretbe márciusban visszatérő és csereként a törökök és a koszovóiak ellen is pályára lépő Kleinheisler László is.

A kérdés az, hogy a felsoroltak mellett kik jöhetnek még szóba, legalább a bő keretben. Az egyik opció a háromszoros válogatott Kata Mihály lehet az MTK-ból, aki márciusban kimaradt, viszont klubjában alapember. A másik visszatérő a 12-szeres válogatott Vécsei Bálint lehetne, aki tavaly márciusban a bolgárok elleni Eb-selejtezőn még gólt is szerzett, azóta viszont sérüléssel is bajlódott, illetve hosszabb ideig nem játszott. Áprilisban viszont Paksra szerződött, öt tétmeccsen már szerepelt, így van esélye a meghívóra.

4. A TÁMADÓSOR LEGNAGYOBB KÉRDÉSE, KAP-E MEGHÍVÓT IFJABB DÁRDAI PÁL?


A támadósorban is alapvetően arra számíthatunk, hogy a márciusban meghívott játékosok ott lesznek a keddi bő keretben, így Ádám Martin, Gazdag Dániel, Horváth Krisztofer, Sallai Roland, Szoboszlai Dominik, Vancsa Zalán és Varga Barnabás is. Hiszen mindegyikük játékban van és többségük gólt, gólokat is szerzett az elmúlt hetekben. Itt visszatérőként elsősorban Csoboth Kevinre számíthatunk, aki legutóbb nem kapott meghívót, de Rossi őt is kiemelte korábban, megemlítve, hogy nem zárult be előtte az ajtó, és az Újpestben tavasszal elért négy gólja és három gólpassza elegendő lehet az újabb meghívóhoz.

A támadósor talán legnagyobb kérdése, hogy az egyszeres válogatott, a korábban a keretbe is csak egyszer, 2022 novemberében meghívott ifjabb Dárdai Pál felkerül-e a listára. A német másodosztályú Herthában ugyanis az őszi sérülése után remek tavaszt produkált, az idényben 22 tétmeccsen hat gólt és négy gólpasszt ért el. Kedden kiderül, ez elég lesz-e ahhoz, hogy bekerüljön a bő keretbe…

A fenti, 32-es lista természetesen nem azt jelenti, hogy más játékosok nem jöhetnének szóba holnap, ám ismerve Marco Rossi válogatási elveit, a felsoroltak kerettagságára van a legnagyobb esély. Arra nem számítunk, hogy az Eb előtt újoncot avatna a kapitány, inkább a rutinos kerettagok, illetve a tavasszal jó formát mutató és a válogatottban már szereplő labdarúgók bízhatnak a meghívóban. Éppen ezért például a ferencvárosi közönségkedvenc, ifjabb Lisztes Krisztián vagy az idényben még gólképtelen hamburgi csatár, Németh András beválogatása kevésbé valószínű. Aztán kedden majd kiderül, lesz-e meglepetés a kapitány Eb-re készülő bő keretében…

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ
Kedd, 13.00: a magyar válogatott kerethirdetése, Telki (Tv: M4 Sport)

A VÁRHATÓ BŐ KERET
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Paksi FC), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Freiburg – Németország), Szalai Gábor (FC Lausanne – Svájc)
Kérdéses: Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Fehérvár FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Kérdéses: Kata Mihály (MTK), Vécsei Bálint (Paksi FC)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
Kérdéses: Csoboth Kevin (Újpest FC), ifj. Dárdai Pál (Hertha BSC – Németország)

A MAGYAR VÁLOGATOTT JÚNIUSI FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
Június 4. (kedd)
20.45: Írország–Magyarország (Dublin)

Június 8. (szombat)
18.00: Magyarország–Izrael (Debrecen)

EB 2024
A-CSOPORT
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik