Van ok az optimizmusra! – Smahulya Ádám jegyzete

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.02.09. 00:34

 


EASY – mára legendássá vált Marco Rossi megjegyzése, miután 2021 decemberében a Nemzetek Ligája sorsolásán Olaszországot, Németországot és Angliát kaptuk ellenfélnek. Akkori jegyzetünkben (óvatosan) azt írtuk, reális cél lehet, hogy ne essünk ki pont nélkül az A-ligából, a válogatott azonban jócskán túlszárnyalta a várakozást, Szalai Ádám felejthetetlen sarkazós góljával 1–0-ra nyert Németországban, az angolokat pedig oda-vissza megverte. A wolverhamptoni 4–0 az utóbbi évtizedek legnagyobb diadala volt, és a csapat úgy lett második, hogy az utolsó körben volt esélye az első hely megszerzésére. Sok más is történt azóta, ami optimizmusra ad okot. Szoboszlai Dominik a Liverpool meghatározó játékosa lett, Kerkez Milos a Milan utánpótláscsapatából a Premier League-ig jutott, a minap 10-es osztályzattal jutalmazott Varga Barnabás pedig Gyirmóttól a Ferencvárosig és a magyar válogatottig. Na meg, ugye, veretlenül jutott ki Magyarország a németországi Európa-bajnokságra, ahol kimondva-kimondatlanul a nyolcaddöntő az elvárás.

Mindennek tükrében a mostani sorsolásra mondhatjuk, hogy easy?

Ami biztos, most a csoportelsőség sokkal reálisabb cél, mint a kiesés elkerülése. Az első két hely valamelyike, és ezzel a negyeddöntő pedig még inkább. Nem szabad lebecsülni a bosnyákokat, de őket meg kell előzni, a németekkel vélhetően ismét két ki-ki meccset játszik a nemzeti csapat (és közben az Eb-n is találkozik a két válogatott), a hollandoknak pedig végre visszavághat a régebbi kudarc apropóján, hiszen legutóbb, a 2014-es vb-selejtezőben a hazai meccs 4–1-es, a kinti 8–1-es vereséggel zárult, mi több, 1984 októbere óta nem sikerült legyőzni az oranjét. Csaknem negyven éve. Van tehát miért törleszteni. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy bár kacifántos úton, a Nemzetek Ligáján keresztül is ki lehet jutni a 2026-os világbajnokságra.

Mindenesetre ha annyi szép emlékünk lesz ebből a sorozatból is, mint az előzőből, akkor nagy baj nem lehet. Mondjuk egy Sallai Roland-bombagól Németországban, egy sima idegenbeli siker Amszterdamban, és egy újabb ki-ki meccs a végén, amiből ezúttal a magyar válogatott jön ki jobban. Hogy aztán így vagy úgy, de Marco Rossi csapata ott lehessen a 2026-os világbajnokságon, mert immár igen is kell nagyot álmodni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik