Bolgár–magyar: Szerencséje annak van, aki tesz érte – Juhász Roland

Vágólapra másolva!
2023.11.17. 11:28
null
Loic Nego (7) tudja, milyen érzés Eb-mérkőzésen játszani, de az élmény újdonság lehet majd Ádám Martinnak, Kerkez Milosnak és Csoboth Kevinnek is (Fotó: Szabó Miklós)
Olyan korábbi válogatott játékosok véleményére voltunk kíváncsiak a bolgárok elleni 2–2, egyben az Eb-kijutás kapcsán, akik részesei voltak hasonló sikernek.

A Szófiában, zárt kapuk mögött rendezett Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőt idehaza azok a korábbi válogatott játékosok is nézték, akik maguk is szereplői, részesei voltak a kontinenstornára kijutásnak – a lefújást és az ünneplést követően őket is kérdeztük. Németh Krisztián pályára lépett az előző két Európa-bajnoki selejtezősorozatban, a 2016-os kontinensviadalon játszott is.

„Elképesztő, nem mindennapi meccset játszott Szófiában a válogatott – mondta lapunknak az MTK Budapest 34 éves, 37-szeres válogatott csatára. – Biztos voltam benne, hogy ikszes meccset láthatunk, de a játékvezető olyan tizenegyest fújt be, amit nem éreztem jogosnak. A hosszabbításban, sőt az utolsó pillanatban sikerült az egyenlítés, ilyenkor, ilyen éles szituációban a kevésbé esélyes csapat olykor meginog, hibát követ el, mert nem bírja a nyomást, ezt láthattuk a bolgároktól. Igazságos döntetlen született, amely válogatottunknak a kijutást jelentette a jövő évi Eb-re – ráadásul nem pótselejtezőn, hanem egyenesen a csoportból, ami óriási teljesítmény, ennek nagyon kell örülni. Fejlődik a csapat, megérdemli a sikert. A keretből több játékos még nem járt Eb-n, így nekik biztosan nagy álmuk vált valóra azzal, hogy ott lehetnek Németországban.”

Juhász Roland 95-szörös válogatott labdarúgóként ott volt a franciaországi Eb-n 2016-ban, amelyre 44 év után jutott ki a nemzeti csapat.

„Bár nagyon kicentizte a válogatott a végét, így igazságos, nem lett volna korrekt, ha ezen a meccsen vereséget szenved. Lehet, hogy szerencsés góllal egyenlítettünk, de nem szabad elfelejteni, szerencséje annak van, aki tesz érte, ez a csapat pedig nagyon rászolgált a sikerre. Nagy büszkeség ez mindenkinek, aki a futballunkban dolgozik – és persze a szurkolóknak is! Az a hercehurca, ami a mérkőzés előtt volt, egyik félnek sem lehetett egyszerű, de az az igazság, különösebben akkor sem izgultam volna, ha esetleg Bulgária nyeri meg a meccset. Vasárnap hazai pályán legyőzzük Montenegrót, telt ház lesz, fantasztikus hangulat, a srácok olyan támogatással játszhatnak, amely egy pluszembernél is többet ér. Óriási boldogság, hogy egy mérkőzéssel a sorozat vége előtt ott vagyunk az Európa-bajnokságon!”

Nyolc gólt szerzett magyar címeres mezben, 43-szor játszott a válogatottban Nikolics Nemanja, aki pontosan tudja, milyen kevésen múlik olykor, hogy a csapat sikeres legyen, és a futballisták egy fogcsikorgatóan nehéz meccs után ünnepelhessenek.

„Ezúttal nem arról kell beszélni, hogy szép vagy nem szép játékkal jutottunk tovább, hanem hogy ott vagyunk az Európa-bajnokságon – mondta a korábbi gólkirály. – Nem azt játszotta a csapat, amit a vezetés megszerzése után kellett volna, és bár az utolsó pillanatban sikerült egyenlíteni, Bulgária nem érdemelt volna győzelmet. Tény, kis szerencse is kellett az egyenlítéshez, de mindennél többet mond, hogy egy körrel a vége előtt veretlen a csapatunk. Amikor a végén a bolgár kapuban kötött ki a labda, olyan érzelmek törtek ki belőlem, mintha én szereztem volna a gólt. Sosem könnyű, ha kispados valaki, a lelátón még nehezebb, amikor pedig otthon szurkolsz, pláne rossz, kiszolgáltatottnak érzed magad. Amikor Szoboszlai Dominik gyönyörűen betört a tizenhatoson belülre, de az a helyzet kimaradt, felugrottam, nem bírtam magammal, és üvöltöttem, nem lehet igaz, hogy nem játszunk legalább döntetlent. Nem mindennapi forgatókönyv volt ez, de így a legjobb. Vasárnap ott a helyem a Puskás Arénában, a válogatott pedig megkapja a tapsot, amelyre nagyon rászolgált.”

Priskin Tamás 63 válogatott mérkőzésén 17-szer is betalált, a legfontosabb gólját kétségtelenül 2015. november 15-én Norvégiának lőtte a Groupama Arénában – Magyarország az akkori 2–1-es győzelemmel jutott ki az Európa-bajnokságra.

„Szavakkal nehéz visszaadni, mennyire örülök a kijutásnak, ez volt a cél! Biztos voltam benne, nem lesz könnyű mérkőzés, ráadásul amit a bolgárok műveltek még a párharc előtt, az minden volt, csak nem fair. Mindig nehezen alszom el a mérkőzések után, s most annyit izgultam a kezdő sípszótól a lefújásig, hogy biztos vagyok benne, megint nehezen jön majd álom a szememre – de cseppet sem bánom. Vasárnap ott leszek a stadionban, fantasztikus, hogy sorozatban harmadszor is ott vagyunk az Európa-bajnokságon.”

Lovrencsics Gergő 44 alkalommal lépett pályára a válogatottban, s játszott az előző két Eb-selejtezősorozatban, valamint a 2016-os és a 2021-es tornán is lehetőséget kapott. A jelenleg a horvát második ligás NK Solin játékosa – mellette a klub U6-os és U7-es korosztályának edzője is –, természetesen nézte a Bulgária elleni mérkőzést.

„Drámai és nyögvenyelős volt… – mondta a 35 éves játékos.  –  A csapat is biztosan tisztában volt azzal, hogy Bulgáriában nagyobb a sansz legalább egy pontot szerezni, mint a Puskás Arénában Montenegró ellen. A meccs körüli hercehurca sajnos rányomta bélyegét a teljesítményre. Nyilván nem ideális, hogy néhány nappal a mérkőzés előtt nem lehetett tudni, megrendezik-e egyáltalán, ha igen, hol és mikor. Mindegy, hogy a végén egy öngóllal egyenlítettünk, ez senkit sem érdekel: a lényeg, hogy a csapat ott lesz a jövő évi Eb-n! Aki nem járt még Európa-bajnokságon, és az is, aki már a harmadikra készülhet sorozatban – például Lang Ádám –, ugyanúgy örülhetett. Bár már visszavonultam, még most is libabőrös vagyok, hogy erről beszélünk. A srácok büszkék lehetnek magukra!”

A MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN!

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
9. FORDULÓ

G-CSOPORT
Bulgária–Magyarország 2–2(1–1)
Szófia,Vaszil Levszki Nemzeti Stadion, zárt kapuk mögött.Vezette:Stefanski (lengyel)
BULGÁRIA:
Naumov – V. Popov, A. Petkov, Antov, Nedjalkov – F. Krasztev, Csocsev (Atanaszov, 43.), Gruev – Deszpodov (Ruszev, 83.), Mincsev (Kolev, 72.), Delev (Sz. Ivanov, 83.).Szövetségi kapitány:Ilian Iliev
MAGYARORSZÁG:Dibusz – Botka (Kalmár, 81.), Lang, Szalai A. – Nego (Gazdag, 81.), Nagy Á., Styles, Kerkez – Szoboszlai D., Csoboth K. (Nagy Zs., 59.) – Ádám M. (Németh A., 74.).Szövetségi kapitány:Marco Rossi
Gólszerző:Delev (24.), Deszpodov (79. – 11-esből), ill.Ádám M. (10.), A. Petkov (90+7. – öngól)
Kiállítva:
Antov (36.), ill. Kerkez (57.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Montenegró–Litvánia 2–0 (Kucs 3., Jovetics 48.)
Szabadnapos: Szerbia

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

November 19., vasárnap
15.00: MAGYARORSZÁG–Montenegró, Budapest, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
15.00:
Szerbia–Bulgária, Leskovac
Szabadnapos: Litvánia

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 7 4 3 13– 6 +7 15
2. Szerbia 7 4 1 2 13– 7 +6 13
3. Montenegró 7 3 2 2 8– 8 0 11
4. Litvánia 8 1 3 4 8–14 –6 6
5. Bulgária 7 3 4 5–12 –7 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik