Címlapsztori: Rossi először vezeti magyarként a válogatottat

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.10.14. 06:39
null
Marco Rossi nagy tettre készül: egymás után a második Eb-re vezetheti ki a magyar válogatottat (Fotó: Szabó Miklós)<br /><strong><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/igy-hangol-telkiben-a-valogatott-a-szerbekre-fotok-torok-attila--7325" target="_blank">A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!</a></strong><br />
A szerbek elleni szombat esti, 20.45 órakor kezdődő Eb-selejtező előtt is a földön jár Marco Rossi, a szövetségi kapitány figyelmeztetett, senki se higgye, hogy fenoménok vagyunk – a sikeres és népszerű szakember immár magyar állampolgárként várja a találkozót.

 

Az őrület borítékolható. A szurkolók a virtuális pénztárnyitás után három és fél óra alatt felvásárolták a Szerbia elleni meccs összes belépőjét, a közel hetvenezer szerencsésen túl még legalább kétszer annyian szerettek volna ott lenni a Puskás Arénában. A keret tagjai sem győzték a baráti jegyigényléseket teljesíteni, semmi kétség, szombaton a megszokottnál is felfokozottabb hangulat várható a stadion környékén, és azon belül. Marco Rossi és segítői ugyan próbálták nyugodt körülmények között felkészíteni a futballistákat, miután a csapból is a szerbek elleni csatával kapocsolatos hírek, vélemények ömlöttek, ez a feladat meglehetősen nehéznek bizonyult.

A keret tagjai a mérkőzés előtti napon sem mozdultak ki Telkiből, ahogy az elmúlt időszakban a legtöbbször, a szakmai stáb ezúttal is az edzőközpontban tartotta meg az utolsó tréninget. Jobb, ha a játékosok a megszokott, nyugodt környezetben hangolódhatnak, ahol legfeljebb a madárcsicsergés zavarhatja meg őket.

Marco Rossi rutinos róka, pontosan tudja, mi a jó ilyenkor a futballistáknak.

„Semmi sem változott a korábbi mérkőzésekhez képest – felelte lapunk kérdésére Marco Rossi a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, amelyet a Magyar Labdarúgó-szövetség természetesen Telkiben tartott. – Ezen az összetartáson is ugyanazt csináltuk, mint korábban. Tudjuk, hogy fontos mérkőzés vár ránk, de ne feledjük, négy mérkőzés hátravan a csoportkörből. Ezeken hat pontot kell szereznünk, természetesen arra törekszünk, hogy ez minél hamarabb összejöjjön. Szeretnénk legyőzni a szerbeket, de ez nem lesz sétagalopp, sőt! Benne van a pakliban, hogy ki is kaphatunk. Még véletlenül sem szabad azt gondolni magunkról, hogy fenoménekből álló szupercsapat vagyunk. Nem! Jó játékosaink vannak, keményen dolgozunk, és megfelelően felkészültünk a mostani összecsapásra is.”

Kata Mihály (balra), Mocsi Attila és a gólerős Varga Barnabás is már a mérkőzésre fókuszál (Fotó: Török Attila)
Kata Mihály (balra), Mocsi Attila és a gólerős Varga Barnabás is már a mérkőzésre fókuszál (Fotó: Török Attila)

 

A szövetségi kapitány szokásával ellentétben már jóval a mérkőzés előtt, a keret kihirdetésekor elmondta, a kezdőcsapat gyakorlatilag összeállt a fejében. Nem árul zsákbamacskát, azokra számít, akik a legutóbbi két találkozón – Szerbia és Csehország ellen (is) helytálltak. A mögöttünk hagyott öt napban az egyedüli kérdés az volt, hogy a sérülése miatt hiányzó Willi Orbánt kivel pótolja a hátvédsor közepén. A három belső védős szisztémán nem változtat, Szalai Ádám és Lang Ádám helye biztosnak tűnik, a fennmaradó helyre a ferencvárosi Botka Endre és a fehérvári Fiola Attila pályázik.

Vajon egy nappal a találkozó előtt tudta-e már a szövetségi kapitány, ki lehet Willi Orbán „helyettese”, és a hátvédsorban ezúttal ki lehet a vezér?

„Próbáltuk megtalálni a lehető legjobb megoldást. Hogy ki lesz ott a kezdőben, az döntötte el, kinek milyen tapasztalata van ezen a magas nemzetközi szinten, na és persze az egyéni forma, képesség is döntő volt. Semmi kétség, szombati ellenfelünknek sokkal több a topligában futballozó játékosa, de ez nem ijeszt meg bennünket. A szurkolóink is tudják, mennyire motiváltak vagyunk, mindig, minden körülmények között küzdünk, és bizonyítottuk számtalanszor, senkitől sem félünk. A mérkőzés majd igazolja, mennyire sikerült jól a feladat megoldása, Willi Orbán pótlása. Fontos lesz, hogy mind labdával, mind labda nélkül megvalósítsuk a tervünket, mindenki mérget vehet rá, hogy nem leszünk elbizakodva. Sok jó formában lévő játékosunk van, a támadóharmadban ebből a szempontból kifejezetten jól állunk ezúttal. Sallai Roland is remek formában van, Szoboszlai Dominik pedig megérdemelten a leginkább kiemelt, legtöbb figyelmet kapó futballistánk. Liverpoolban mostanában hátrébb vonva játszik, de a válogatottban neki egész pályás játékosnak kell lennie. Vegyen részt a védekezésben, az akciók felépítésében, akár a befejezésekben is.”

Willi Orbán (6) sérülés miatt nem játszhat, így elképzelhető, hogy Lang Ádám (balra), Fiola Attila (balról a második) és Szalai Attila (jobbra) alkotja majd a védelmet (Fotó: Török Attila)
Willi Orbán (6) sérülés miatt nem játszhat, így elképzelhető, hogy Lang Ádám (balra), Fiola Attila (balról a második) és Szalai Attila (jobbra) alkotja majd a védelmet (Fotó: Török Attila)

 

A szerbeket irányító Dragan Sztojkovics dörzsölt szakvezető, játékosként és edzőként is megannyi csatát átélt, de Marco Rossit sem kell félteni, ebből a szempontból. A két szövetségi kapitány taktikai (külön)csatáját is hozhatja a magyar–szerb összecsapás.

„A mostani találkozón is a riválisaink a favoritok. A keretük tele van minőségi futballistákkal, erősek, egységesek, és szinte minden játékosuk európai topbajnokságokban futballozik. Egy biztos, nekünk ismét a legjobbunkat kell nyújtanunk ha jó eredményt szeretnénk elérni. Figyelni arra, hogy ne kövessük el azokat a hibákat, mint legutóbb. Nem szabad túlságosan mélyen védekeznünk, hiszen azzal magunkat hozzuk nehéz helyzetbe. A selejtezősorozatból négy mérkőzés van hátra, ha Szerbiát legyőznénk, az Eb-re kijutás felé nagyot lépnénk előre, de most nem számolgatni kell! Idehaza játszunk, természetes, hogy szeretnénk győzni!”

Marco Rossi – és segítője, Cosimo Inguscio – a múlt heti eskütétele után szombaton immár magyar állampolgárként (is) énekelheti a Himnuszt – vajon a szövetségi kapitány számára mennyiben lesz ez a mérkőzés így más, jelent-e extra motivációt a trénernek?

„A motivációmat képtelenség tovább fokozni, hiszen eddig is mindent megtettem ezért az országért, a válogatottért, a magyar szurkolókért, és ez ezután is ugyanígy lesz! Százas skálán száz egységnyi volt a motiváltságom, ennél magasabban ezután sem lehet.”

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

INTERJÚ DIBUSZ DÉNESSEL

– Izgatott, ideges, vagy épp ellenkezőleg, teljesen nyugodt még ilyenkor a mérkőzés előtt?
– Mi is érezzük, hogy felfokozott a várakozás. Persze, ez az elmúlt időszakban már nagyjából minden válogatott mérkőzés előtt így volt. A telt ház ígérete azt jelzi számunkra, hogy több mint hatvanezer embernek kell örömöt szereznünk. Négy meccs után tíz pontunk van, négy csoportmérkőzés van hátra, mindenki nagyon szeretne a szerbek ellen győzni. Szóval, ez a nyomás inkább motiváció, lehetőség a számomra is, hogy ilyen sokan bíznak bennünk.

Willi Orbán hiánya kapusként jelent nehézséget?
– Stabil összeállításban játszott a védelmünk eddig, ez most Willi Orbán sérülése miatt változik. Az edzéseken azt gyakoroltuk, miként oldjuk meg a pótlását, s hogy aki bekerül a helyére, minél jobban megszokja a többiek mozdulatait, mozgását, kialakuljanak az úgynevezett automatizmusok. A középső védőnk kiesése óriási érvágás, de vannak olyan játékosaink, akik megfelelően pótolják majd őt.

Mit vár a szerbektől?
– Dusan Vlahovics személyében a szerbeknek is van hiányzója, de a keret így is tele van jobbnál jobb játékosokkal. Kész a tervünk, sejtjük, hogyan állnak fel, és arra is felkészültünk, mi vezethet eredményre ellenük.

Más megközelítésből fogalmazhatunk úgy, hogy az esélyesek nyugalmával várhatják az összecsapást?
– A tíz ponttal jó helyzetben vagyunk féltávnál. Okkal bizakodhatunk az Eb-kijutásban. A szerbeket idegenben megvertük, de az erőviszonyok ettől nem változtak. Semmiképp sem mondanám esélyesebbnek magunkat, de a Puskás Arénában, telt ház előtt, hazai pályán nem lehet más célunk, mint a három pont megszerzése. Reméljük, hogy a terveink szerint alakul a találkozó.

EB-SELEJTEZŐ
G-CSOPORT

20.45: Magyarország–Szerbia, Budapest, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ OKTÓBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország),Demjén Patrik(MTK Budapest),Dibusz Dénes(Ferencvárosi TC),Szappanos Péter(Paksi FC)
VÉDŐK: Balogh Botond(Parma Calcio 1913 – Olaszország),Bolla Bendegúz(Servette FC – Svájc),Botka Endre(Ferencvárosi TC),Fiola Attila(Fehérvár FC),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Mocsi Attila(Caykur Rizespor – Törökország),Nagy Zsolt(Puskás Akadémia FC),Szalai Attila(TSG 1899 Hoffenheim – Németország),Szalai Gábor(Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt(Fehérvár FC),Kata Mihály(MTK Budapest),Kerkez Milos(AFC Bournemouth – Anglia),Nagy Ádám(Pisa Sporting Club – Olaszország),Loic Nego(Le Havre AC – Franciaország),Callum Styles(Barnsley FC – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin(Ulszan Hyundai – Dél-Korea),Csoboth Kevin(Újpest FC),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Horváth Krisztofer(Kecskeméti TE),Sallai Roland(SC Freiburg – Németország),Szoboszlai Dominik(Liverpool FC – Anglia),Varga Barnabás(Ferencvárosi TC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

A SZERB VÁLOGATOTT KERETE AZ OKTÓBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Vanja Milinkovics-Szavics
(Torino FC – Olaszország),Predrag Rajkovics(RCD Mallorca – Spanyolország),Djordje Petrovics(Chelsea FC – Anglia),Borisz Radunovics(Cagliari Calcio – Olaszország)
VÉDŐK: Nikola Milenkovics(ACF Fiorentina – Olaszország),Sztrahinja Erakovics(FK Zenit – Oroszország),Nemanja Gudelj(Sevilla FC – Spanyolország),Milos Veljkovics(Werder Bremen – Németország),Erhan Masovics(VfL Bochum – Németország),Sztrahinja Pavlovics(Red Bull Salzburg – Ausztria),Szrdjan Babics(Szpartak Moszkva – Oroszország),Aleksza Terzics(Red Bull Salzburg – Ausztria),Mihajlo Ilics*(FK Partizan)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Andrija Zsivkovics(PAOK – Görögország),Filip Mladenovics(Panathinaikosz – Görögország),Mijat Gacsinovics(AEK Athén – Görögország),Szasa Lukics(Fulham – Anglia),Nemanja Radonjics(Torino FC – Olaszország),Nemanja Makszimovics(Getafe CF – Spanyolország),Ivan Ilics(Torino FC – Olaszország),Filip Kosztics(Juventus – Olaszország),Dusan Tadics(Fenerbahce – Törökország),Lazar Szamardzsics(Udinese Calcio – Olaszország),Sztefan Mitrovics*(FK Crvena zvezda),Szergej Milinkovics-Szavics(Al-Hilal – Szaúd-Arábia),Filip Djuricsics(Panathinaikosz – Görögország)
TÁMADÓK:
Alekszandar Mitrovics(Al-Hilal – Szaúd-Arábia),Petar Ratkov(Red Bull Salzburg – Ausztria)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Dragan Sztojkovics
*Az U21-es kerettel készülnek.

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG4317–1+610
2. Szerbia53119–4+510
3. Montenegró52215–5 0 8
4. Bulgária5233–8–5 2
5. Litvánia5234–10–6 2

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik