Értékes pontot szereztünk Montenegróban, továbbra is 2., továbbjutó helyen válogatottunk

Vágólapra másolva!
2023.06.17. 17:35
A magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott Montenegróban a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének 3. fordulójában.
Nagy csatában egy pontot szereztünk (Fotó: Szabó Miklós) – a képre kattintva galéria nyílik
Nagy csatában egy pontot szereztünk (Fotó: Szabó Miklós) – a képre kattintva galéria nyílik

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, G-CSOPORT
MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG 0–0
Podgorica,
Városi Stadion, 8000 néző. Vezette: Gil Manzano (spanyol)
MONTENEGRÓ:
M. Mijatovics – Vujacsics, Szavics, Tomasevics – Vesovics (M. Vukcsevics, 72.), Scsekics (Raicskovics, 61.), V. Szavicsevics (Sz. Loncsar, 82.), Jankovics, A. Vukcsevics – Krsztovics (Oszmajics, 72.), Jovetics (Haksabanovics, 82.). Szövetségi kapitány: Miodrag Radulovics
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Bolla (Botka, 88.), Nagy Á., Styles (Kalmár Zs., 72.), Kerkez – Szoboszlai, Ádám M. (Varga Barnabás, 59.), Sallai R. (Csoboth K., 58.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Nem lehet megmaradni a rekkenő júniusi hőségben, délután hatkor roppant nehéz játszani a melegben – mondta Miodrag Radulovics szövetségi kapitány még a meccs előtti napon, de az 55 éves tréner hozzátette: szerencsére nem a megszokott időjárás várható a meccsnapon. Nos, a rutinos szakember várakozása beigazolódott: szombaton borús volt az idő, az eső eleinte szemerkélt, aztán zuhogott, de az összecsapás előtti órákban azt lehetett mondani, ideális futballidő és a lehetőségekhez képest egészen jó állapotú gyepszőnyeg várja a csapatokat.

Bár a kapuit 1945-ben megnyitó podgoricai stadion a magyarországi, mi több, a regionális viszonyokhoz képest is elavultnak tekinthető, a nyugati főlelátóról egy zöldellő domboldal, mögötte pedig ezer méternél is magasabb hegyvonulatok tárulnak a néző szeme elé. S míg a hazai szurkolók az Eb-selejtező helyszínéül szolgáló létesítmény közvetlen környékén múlatták idejüket a kocsmákban, bisztrókban, addig a vendégdrukkerek a város szívében található Balsicsa téren és az azt övező vendéglátóegységekben gyülekeztek már a kora délutáni órákban, hogy fél ötkor meginduljanak az aréna felé.

Míg a jó hangulatú menet tartott, megérkeztek a hírek a két válogatott összeállításáról. Miodrag Radulovics gyaníthatóan meglepődött, az autóban stábunknak ugyanis azt mondta, szerinte a jókötésű, erős, ám a gyors átmenetekben stílusából adódóan kevésbé hasznos Ádám Martin nem lesz a kezdő tizenegy tagja, s úgy vélte, Kalmár Zsolt az első perctől fogva a pályán lehet. Ehhez képest olasz kollégája, Marco Rossi a lapunk által beharangozott módon állította össze együttesét: a Dél-Koreában kevés játéklehetősége ellenére a gólokat, gólpasszokat továbbra is szállító támadót betette, míg a DAC középpályását a cserék közé nevezte, Callum Styles játszott a 28. születésnapján hetvenedik válogatott mérkőzésén pályára lépő Nagy Ádám balján, ő helyettesítette Schäfer Andrást. A hazaiaknál a válogatott egyik legjobbját, a keretből sérülés miatt kimaradó Adam Marusicsot a Qarabag játékosa, Marko Vesovics pótolta, továbbá egy meglepő húzást feljegyezhettünk: a Celticet erősítő Szead Haksabanovics kimaradt a kezdőből.

„A hegyeink nem tűrik a szabályokat” – virított csupa nagybetűvel az egyik montenegrói szektort csaknem beborító drapérián, utalva arra, hogy az arénában a Szerbia elleni márciusi Eb-selejtezőn történt rendbontás miatt több szektort bezárt az UEFA a szombati meccs erejéig.

Az addig minden egyes magyar rigmust kifütyülő hazai szurkolótábor szimpatikus gesztust tett: megtapsolta a Himnuszt. Vukasin Polekszics szavai értelmet nyertek, amikor lapunknak úgy nyilatkozott, minden podgoricai meccsen pikáns a hangulat, mivel a hangorkánból valóban arra lehetett volna következtetni, több tízezren szurkolnak a helyszínen.

Minden egyes montenegrói támadásnál tombolt a kapu mögötti tábor, és még az oldallelátón helyet foglalók is eksztázisba kerültek. Sajnos, többször is mámoros volt a hangulatuk, hiszen a házigazda a mérkőzés elején többször is felért a magyar kapu elé. Szalai Attila saját tizenhatosa előterében eladott labdájából rögvest veszélyeztetett Montenegró, s noha ez jelzésértékű volt, többször is könnyelműen vesztett labdát a magyar csapat, sőt, áldanivaló centiken múlt, hogy nem került korán hátrányba, a felszabadítani igyekvő Nagy Ádám rosszul kivitelezett fejesét követően ugyanis a lécen csattant a labda.

Az első magyar helyzetet a 11. percben jegyezhettük fel Szalai Attila csúsztatása révén, ám egy perccel később Dibusz Dénes segítette ki hatalmas védéssel a társakat – nem festett jó képet az első negyedóra, bosszantó volt látni, hogy a magyar támadók csak elvétve találkoztak az ellenfél térfelén a labdával: Ádám Martin szinte reménytelen helyzetben birkózott két-három bekk szorításában, Szoboszlai Dominik pedig olykor a saját tizenhatosa környékéig visszalépett, hogy előremozdítsa a támadójátékot – hiába. Miodrag Radulovics taktikája működni látszott, együttese védelme stabil volt, s bár jóval kevesebbet birtokolta csapata a labdát, gördülékenyen ment át védekezésből támadásba (amihez kellett az is, hogy a magyar visszatámadások nem voltak hatékonyak).

A 27. percben Lang Ádám óriási hibájából vezetett támadást Montenegró, s amikor már úgy tűnt, az akcióból nem lesz semmi, Sztevan Jovetics villant, Bolla Bendegúzt hintába ültette, majd centikkel a bal felső sarok mellé lőtte a labdát. Tanácstalanság volt érezhető a magyar csapaton, amit szemléltetett a 38. perc jelenete: Szoboszlai Dominik végezhetett volna el bedobást a jobb oldalon, de húsz másodpercig nem tudta, mitévő legyen, így aztán Lang Ádámnak adta át a lehetőséget…

A második félidőben megváltozott a játék képe, Montenegró visszább húzódott, s ezáltal a magyar válogatottnak lehetősége nyílt járatni a labdát, helyzetet azonban továbbra sem tudott kialakítani. Mivel labdaszerzést követően távolabb volt ellenfele kapujától, Montenegró sem tudott gyors támadásokat vezetni, de így is, szinte a semmiből veszélyeztetett: Sztevan Jovetics az 54. percben a félpályáról tüzelt kapura, s jobb nem belegondolni abba, mi történik, ha Dibusz Dénes nincs résen és nem véd vetődve…

Marco Rossi is érezte, változtatás kell, a válogatott játéka ugyanis meddő volt. Amint azt a mérkőzést megelőzően elmondta, mindenkire számít, fontos szerepet szán a cseréknek is, és annak érdekében, hogy eredményesebb legyen csapata, pályára küldte Csoboth Kevint, valamint Varga Barnabást. A játékot ezután Magyarország irányította, és a 63. percben az első kaput eltaláló vendéglövést is feljegyezhettük, Szoboszlai Dominik azonban nem járt túl az egykori MTK-kapus Milan Mijatovics eszén. Noha csaknem hetven százalékban volt a mieinknél a labda, a mélyen betömörülő montenegrói védekezésre nem volt ellenszere – mindez azért is lehet fájó, mert összeszedettebb, dinamikusabb játékkal lehetett volna keresnivalója.

Az átok tehát tovább tart, Magyarország továbbra sem képes legyőzni a FIFA-világranglistán 69. Montenegrót, ami egyben azt is jelenti, hogy amióta Marco Rossi irányítja a magyar válogatottat, nem tud egymást követő négy mérkőzést nyerni. Ugyanakkor öröm az ürömben, hogy immár három mérkőzés óta nem kapott gólt, és sorsa továbbra is a saját kezében van az Eb-kvalifikációt illetően – igaz, ahhoz jócskán előre kell lépni támadásépítésben.

ÁDÁM MARTIN ÉS SALLAI ROLAND ÉRTÉKELÉSE

DIBUSZ DÉNES ÉRTÉKELÉSE

LANG: A TELJESÍTMÉNYÜNK ALAPJÁN LEHET A DÖNTETLENNEK ÖRÜLNI

NAGY ÁDÁM: AZÉRT KELL BOLDOGNAK LENNEM, HOGY NEM FEJELTEM ÖNGÓLT

Korábban
Litvánia–Bulgária 1–1 (Girdvainis 15., ill. M. Petkov 27.)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 2 2 4–0 +4 6
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–0 +3 4
3. Montenegró 3 1 1 1 1–2 –1 4
4. Bulgária 3 1 2 1–5 –4 1
5. Litvánia 2 1 1 1–3 –2 1

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
G-CSOPORT
Március 24., péntek
Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
MAGYARORSZÁG–BULGÁRIA 3–0 (3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia


Június 17., szombat

Litvánia–Bulgária 1–1
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
20.45: Magyarország–Litvánia – élőben az NSO-n!
20.45: Bulgária–Szerbia – élőben az NSO-n!
Szabadnapos: Montenegró

TOVÁBBI PROGRAM ÉS MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL!

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik