NL: ismét találkozhatunk a franciákkal és a németekkel – ma sorsolnak

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2021.12.16. 08:55
null
Az Eb-n Fiola Attila góljával ikszeltünk a világbajnok franciákkal (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtökön 18 órától a svájci Nyonban sorsolja ki a Nemzetek Ligája 2022–2023-as kiírásának csoportjait.

 

Mivel a magyar válogatott megnyerte csoportját az előző kiírásban a B-ligában, jövőre a legerősebb nemzeti csapatokkal mérheti össze tudását az A-ligában. Tizenhat csapat szerepel ott, Marco Rossi együttese a negyedik kalapból várja a sorsolást, vagyis Wales, Ausztria és Csehország csapatával biztosan nem játszik. Mindenképpen kap azonban egy-egy ellenfelet a Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Belgium (1. kalap), a Portugália, Hollandia, Dánia, Németország (2. kalap) és az Anglia, Lengyelország, Svájc, Horvátország (3. kalap) négyesből.

„Az A-liga sorsolása során először a 4. kalapban lévő csapatokat húzzák ki. Az első az 1. csoportba kerül, a másodikként kihúzott a 2-esbe, és így tovább, majd azonos módon kerülnek be a 3., a 2. és az 1. kalap csapatai is egy-egy csoportba. Az egy kvartettbe kerülő csapatok idegenben és hazai pályán is játszanak egymással, hat csoportmérkőzésből négyet 2022. június 2. és 14. között játszanak le, az utolsó kettőt pedig szeptember 22. és 27. között”      – olvasható az MLSZ oldalán.

Mint ismert: az Európa-bajnokság budapesti mérkőzésein az UEFA megfigyelői által tapasztalt nézőtéri diszkriminatív megnyilvánulások miatt előbb két mérkőzésre (és egy harmadikra felfüggesztve) zárt kaput rendelt el az európai szövetség a soron következő UEFA-sorozatban, vagyis éppen a Nemzetek Ligájában, de ezt a büntetést a közelmúltban kétmeccses eltiltásról egymeccsesre csökkentette, tehát a három hazaiból remélhetőleg két NL-találkozót is telt ház előtt lehet megtartani a Puskás Arénában.

A korábbi kiírásokhoz hasonlóan a csoportelsők feljutnak az eggyel felettük lévő ligába – kivétel az A-liga, ahonnan a csoportelsők a Nemzetek Ligája 2023 júniusában rendezendő döntőjébe jutnak be – a csoportutolsók pedig eggyel alacsonyabb ligában szerepelnek a következő NL-kiírásban. A Nemzetek Ligájából ezúttal is el lehet majd jutni a következő Európa-bajnokságra, ennek feltételei viszont még nem ismertek, mert a három év múlva esedékes kontinenstorna versenykiírását csak 2022 júniusára készíti el az UEFA.

NEMZETEK LIGÁJA 2022–2023

December 16., csütörtök:
18.00:
a Nemzetek Ligája csoportsorsolása, Montreux (Tv: M4 Sport)

A-LIGA
1. kalap: Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Belgium
2. kalap: Portugália, Hollandia, Dánia, Németország
3. kalap: Anglia, Lengyelország, Svájc, Horvátország
4. kalap: Wales, Ausztria, Csehország, MAGYARORSZÁG

B-LIGA
1. kalap:
Ukrajna, Svédország, Bosznia-Hercegovina, Izland
2. kalap: Finnország, Norvégia, Skócia, Oroszország
3. kalap: Izrael, Románia, Szerbia, Írország
4. kalap: Szlovénia, Montenegró, Albánia, Örményország

C-LIGA
1. kalap:
Törökország, Szlovákia, Bulgária, Észak-Írország
2. kalap: Görögország, Fehéroroszország, Luxemburg, Észak-Macedónia
3. kalap: Litvánia, Grúzia, Azerbajdzsán, Koszovó
4. kalap: Kazahsztán/Moldova*, Ciprus/Észtország*, Gibraltár, Feröer

D-LIGA
1. kalap:
Kazahsztán/Moldova*, Ciprus/Észtország*, Liechtenstein, Málta
2. kalap: Lettország, San Marino, Andorra

*Az előző kiírás C-ligájának négy utolsó helyezettje márciusban oda-visszavágós párharcot vív a C-ligában maradásért. Kazahsztán Moldovával, Ciprus Észtországgal játszik március 24-én és 29-én, a párharcok győztesei a C-, a vesztesek a D-ligába kerülnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik