Válogatott: nyári mérkőzés Kuvait legjobbjai ellen

Vágólapra másolva!
2013.04.23. 08:38
null
Szalaiék Kuvaittal csaphatnak össze júniusban (Fotó: Szabó Miklós)
A Nemzeti Sport információja szerint a magyar labdarúgó-válogatott nyáron felkészülési mérkőzést játszik Kuvait ellen. A hírt a délelőtt folyamán az MLSZ is megerősítette, és jelezte, a két szövetség megállapodása értelmében a júniusi meccsnek a közeljövőben Kuvaitban „visszavágója" is lesz.

Értesüléseink szerint június 6-án rendezik meg a mérkőzést, kijelölt helyszín még nincs, ám Győr és Diósgyőr „benne van a kalapban".

Hivatalos honlapján a Kuvaiti Labdarúgó-szövetség is beszámol arról, hogy a magyar szövetség meghívta válogatottjukat felkészülési mérkőzésre.

A június eleji FIFA-játéknapok egyikére Izland elleni felkészülési meccsel kalkulált az MLSZ, csakhogy az északiak által kívánatosnak tartott meccsidőpont nem felelt meg a magyar szövetségnek. Információnk szerint ekkor került napirendre Kuvait meghívásának lehetősége.

EGERVÁRI: ALAPOSAN FEL KELL KÉSZÜLNÜNK

A két válogatott még sohasem mérkőzött meg egymással, ez azt jelenti, hogy a magyar nemzeti csapat 1902 óta íródó történetében a 84. ország válogatottjával méri össze erejét hivatalos mérkőzésen – teszi hozzá az mlsz.hu.

„A hazai bajnokság elhúzódása miatt az Izland elleni június 3-ra tervezett mérkőzésünket már korábban le kellett mondani, de örömteli, hogy a vezetőinknek ilyen gyorsan sikerült nyélbe ütnie a Kuvait elleni mérkőzést – mondta Egervári Sándor az mlsz.hu-nak. – A találkozó plusz hozadéka, hogy a két szövetség megállapodása szerint később egy kora tavaszi időpontban az ázsiai országban is megmérkőzik a két együttes, amikor itthon még nem lenne garantált, hogy tökéletes időjárási körülmények között, megfelelő pályán játsszon a válogatott. A kuvaiti válogatott korábban meghatározó csapata volt a térségnek, és bár az utóbbi években némi visszaesés tapasztalható eredményeikben, azt tudjuk róla, hogy gyors, technikailag képzett játékosok alkotják a keretét, ezért alaposan fel kell készülnünk a mérkőzésre. Korábban három évig dolgoztam Kuvaitban, de 2007 óta kevésbé követtem az ország labdarúgását, ezért a következő hetekben a kint dolgozó kollégák, és kinti barátaim segítségével igyekszünk minél több információt begyűjteni ellenfelünkről."

Érdekesség – hívja fel a figyelmet az mlsz.hu –, hogy a kuvaiti válogatott legutóbb 2007-ben játszott hivatalos mérkőzést európai csapattal, akkor 1–1-es döntetlent ért el a portugálok ellen az el-Szalmijah klubcsapatának stadionavatóján. Ezen a meccsen a kuvaiti válogatottat – egy játékos kivételével – az el-Szalmijah labdarúgói alkották, akiknek klubedzője akkoriban történetesen Egervári Sándor volt.

KUVAIT VÁLOGATOTTJA DIÓHÉJBAN

A hetvenes-nyolcvanas években élte virágkorát, a 2014-es világbajnokság selejtezőiből már kiesett, a világranglistán jelenleg a 113. helyén áll (a legjobb helyezése 24. volt, még 1998-ban), Magyarországgal még sohasem vívott hivatalos mérkőzést – röviden ennyit illik tudni Kuvait labdarúgó-válogatottjáról, amely nyáron felkészülési mérkőzést vív a mieinkkel.

Kuvait egyszer nyerte meg az Ázsia-kupát (1980), egyszer volt ott második (1976), egyszer harmadik (1984), és ugyancsak erre az időszakra esett egyetlen világbajnoki szereplése is (1982). A Perzsa-öböl válogatottjait felvonultató Öböl-kupa ranglistáján Kuvait áll az első helyen tíz aranyéremmel. Három nyári olimpiai részvétel (1980, 1992, 2000) gazdagítja az ország futballistáinak mérlegét.

A spanyolországi világbajnokságon nem vallott szégyent az olajállam csapata, amelyet a brazil Carlos Alberto Parreira irányított. Csehszlovákiával 1–1-et játszott, Angliától csak 1–0-ra kapott ki, és nagy visszhangot váltott ki a Franciaország ellen 4–1-re elveszített mérkőzés is, mivel az egyik francia gól után Kuvait legjobbjai levonultak a pályáról, és csak hosszas győzködést követően voltak hajlandók folytatni a játékot – miután a játékvezető furcsa módon visszavonta a gólt. A kuvaitiak arra hivatkoztak, hogy hallani vélték a játékvezető sípját, megálltak, ezért lett gól a francia akcióból.

Kuvait válogatottját hagyományosan külföldi szövetségi kapitányok irányítják, 1986–87-ben Mezey György személyében magyar szakember ült a kispadon, egyik segítője Egervári Sándor volt.

A most zajló vb-selejtezőkön Kuvait az ázsiai negyedik fordulóig jutott, és bár onnan nem jutott be a zóna legjobb tíz csapata közé, a Dél-Korea ellen hazai pályán elért 1–1 figyelemre méltó eredmény. Jelenleg a szerb Goran Tufekdzsics tölti be a kapitányi posztot. A csapat egyetlen légiósa a kapus Kalid el-Rasidi, aki az angol másodosztályú Nottingham Forestben véd.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik