Kiss László követőre vár, huszonhat éves gólcsendet kell megtörni Oslóban

Vágólapra másolva!
2007.06.05. 13:28
Bizonyára sokan emlékeznek még a Vasas-csatár, Kiss László parádés, átemelős góljára, amely sajnos mára több mint negyedszázados emlékké vált: a találatot egyben egyfajta „mérföldkőként” is értelmezhetjük, lévén a magyar labdarúgó-válogatott azóta nem szerzett gólt Oslóban a norvég nemzeti tizenegy ellen. Szerdán este Várhidi Péter szövetségi kapitány együttese törheti meg az „átkot”, az elődök két eredménytelen kísérletét követően.
Norvég gólöröm a Szusza Ferenc Stadionban
NS-archív (Meggyesi Bálint)
Norvég gólöröm a Szusza Ferenc Stadionban
Norvég gólöröm a Szusza Ferenc Stadionban
NS-archív (Meggyesi Bálint)
Norvég gólöröm a Szusza Ferenc Stadionban

Annak idején szinte az egész ország talpra ugrott Kiss László zseniális megoldása révén, amellyel a gárda 2-1-re nyert és tett nagy lépést a világbajnoki részvétel irányába. Később Budapesten duplázott az angyalföldi támadó a 4-1-es diadalt és spanyolországi repülőjegyet érő diadal alkalmával. Sajnos azóta nem is sikerült kétvállra fektetnünk a norvégokat, pedig hét alkalom is kínálkozott erre.

Pedig a régmúltban a magyarok rendre magabiztosan verték az északi riválist, nyitányként, 1912-ben egyből 6-0-s idegenbeli győzelmet jegyezhettek a krónikások a kristianiai meccs után. Ezt 5-0-s vendégsiker követte Oslóban, erre 1957-ben 2-1-es diadallal válaszoltak a norvégok.

Utána egy ötös magyar győzelmi sorozat következett, sorrendben 5-0, 3-1, 4-0-, 2-1 és 4-1 volt az eredmény, kétszer idegenben sikerült legyőzni a riválist.

Az elmúlt negyedszázadban azonban a honi futball folyamatosan veszített eredményességéből, már kevés ellenfél ellen mehetett biztosra. A korábban kissé lesajnált norvég labdarúgás is szinte beláthatatlan távolságra került tőlünk, ezt jól mutatja, hogy már keveseket lepett meg, amikor 1996-ban Oslóban a hazaiak, pontosabban a triplázó Kjetil Rekdal az utolsó tíz percben három gólt rámolt be Sáfár Szabolcs kapujába.

A világbajnoki selejtező budapesti „visszavágóján” már bravúrral ért fel az 1-1-es eredmény, lévén akkoriban a riválist a földrész középmezőnyének élére sorolták.

Legutóbb szintén a magyar fővárosban adott randevút egymásnak a két együttes, de mi ettől szívesen eltekintettünk volna. Az akkoriban még Bozsik Péter által dirigált hazai együttes nagy reményekkel várta a kezdő sípszót, de csakhamar kiderült, más az álom és más a valóság. A vendégek szinte átgázoltak csapatunkon, könnyedén rúgtak négy gólt, Gera Zoltán válasza még szépségtapasznak is soványka volt.

Szerdán sem mi leszünk az esélyesek, még akkor sem, ha a Szusza Ferenc Stadionban lejátszott találkozó norvég hőse, Ole Gunnar Solksjaer térdműtét miatt nem léphet pályára… ---- A ---- -
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik