Blatter-ígéret: kétszer 400 ezer dollár a GOAL-programokra az MLSZ-nek

Vágólapra másolva!
2007.04.24. 12:29
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kétszer 400 ezer dollárt biztosít az MLSZ-nek a GOAL II. és III. elnevezésű projektek megvalósítására, erre Joseph Blatter elnök tett ígéretet Kisteleki Istvánnak. A svájci sportvezető levélben tájékoztatta a magyar föderáció elnökét, miután hétfőn személyesen találkoztak.
Joseph Blatter és Kisteleki István találkozója a tavalyi budapesti UEFA-kongresszuson
NS-archív (Szabó Miklós)
Joseph Blatter és Kisteleki István találkozója a tavalyi budapesti UEFA-kongresszuson
Joseph Blatter és Kisteleki István találkozója a tavalyi budapesti UEFA-kongresszuson
NS-archív (Szabó Miklós)
Joseph Blatter és Kisteleki István találkozója a tavalyi budapesti UEFA-kongresszuson

EURO-2012: az MLSZ nem kér kompenzációt

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) cáfolja azokat a híreket, melyek szerint a 2012-es Európa-bajnoki pályázat elbukása miatt kártérítést vagy kompenzációt kérne az európai szövetségtől (UEFA).

Az MLSZ közleményében leszögezi, a hétfői, svájci tárgyalások során csak és kizárólag a jelenleg folyó fejlesztési programok támogatásáról volt szó.

A hivatalos reagálás szerint Kisteleki István MLSZ-elnök Joseph Blatterrel, a nemzetközi szövetség (FIFA) és Michel Platinivel, az UEFA elsőszámú irányítójával folytatott rendkívül sikeres megbeszéléseket, amelyeknek köszönhetően a FIFA az úgynevezett Goal 2 és Goal 3, míg az UEFA a HatTrick programja keretében nyújt hathatós segítséget az utánpótlás-nevelési, illetve az OLLÉ műfüves pályaépítési projekt megvalósításához, valamint a Telkiben épülő edzőcentrum kialakításához.

A Reuters kedd délutáni híre szerint Vlatko Markovic, a horvát szövetség elnöke kijelentette, hogy Horvátország két napon belül kompenzációt kér az UEFA-tól, miután múlt szerdán a lengyel-ukrán kandidálás nyerte el a 2012-es kontinensviadal rendezési jogát. (MTI)
A FIFA-elnök leveléről a www.mlsz.hu internetes portál számolt be, a fordítás és az eredeti levél is olvasható a honlapon.

A hétfőn keltezett levélben Blatter köszönetet mondott Kisteleki Istvánnak a látogatásért, s megemlíti, hogy számtalan emléke van a magyar futball múltjából.

…”Országuknak a világ labdarúgásában betöltött meghatározó és úttörő szerepét figyelembe véve a FIFA mindig készen áll arra, hogy segítse és bátorítsa Önöket kétségbevonhatatlan lehetőségeik és sikerre való törekvéseik kiaknázására illetve kibontakoztatására” – szerepel a levélben.

Joseph Blatter a folytatásban leszögezte: a 2. GOAL-programért járó 400 ezer dollárt az érvényes szerződés alapján a lehető leghamarabb átutalják.

…”Szövetségük azon kérését, mely szerint szeretnének az idei év őszén döntésre kerülő 3. GOAL Projektben részt venni, elsőbbséget élvezőként kezeljük. Mindkét fent említett projekt 400,000 USA dollár összeget jelent (összesen 800.000 USA dollár).” – írta Joseph Blatter.

A FIFA-elnök a levél második felében bátorítja a magyar labdarúgást, s támogatást is ígért a nehézségek leküzdésére.

…”Ne felejtsük el Magyarország bizonyított kiválóságát, és a történelem során tanúsított akaraterejét! Figyelmünket irányítsuk arra, hogy az elkövetkező évek során helyreállítsuk a labdarúgásukat egykor jellemző csillogást. Együtt képesek vagyunk rá! Szeretném kiemelni, hogy teljes mértékben támogatom a Magyar Labdarúgó Szövetség irányításában kifejtett tevékenységét, valamint az elmúlt hónapok során a FIFA elé terjesztett különböző ezdeményezéseiket/projektjeiket. Ezek következtében örömmel értesítem Önt arról, hogy a jelenlegi FIFA bizottságok ezév június elején történő átalakítása során jelölni fogom egyik fontos szereppel bíró bizottságunkba.” – írta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség első számú vezetője.

A nemzetközi szövetség honlapjának tanúsága szerint a GOAL-programot – Joseph Blatter ötletére - az 1999-2002-es időszakra indította a FIFA, akkor 100 millió svájci frankot szánt a projektre. A GOAL II-t a 2003-2006 közötti periódusra írták ki, szintén 100 millió frankos háttérrel. A 207 és 2010 közötti időszakra a GOAL III. már 120 millió dolláros költségvetéssel bír. A projekt révén a FIFA segítséget nyújt alszövetségeinek a megfelelő székházak létesítéséhez, természetes és műfüves pályák felépítéséhez, edző és nevelési központok felállításához.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik