Gera és Király biztos kezdő

Sinkovics Gábor, Vincze andrásSinkovics Gábor, Vincze andrás
Vágólapra másolva!
2005.02.06. 22:38
Címkék
A magyar labdarúgó-válogatott március 30-án Budapesten, a Megyeri úton sorsdöntő világbajnoki selejtezőt játszik Bulgáriával (a tét nagyságáról elég egy fél mondat: csak a győzelem tarthatja életben a vb-részvételről szőtt álmokat), és most szerdán Cardiffban már e találkozó jegyében küzdhetnek legjobbjaink Wales ellen. Lothar Matthäus szövetségi kapitány tegnap kora délutánra hívta össze a magyar válogatottat, hogy elkezdje a felkészülést a barátságos mérkőzésre, és az első futóedzés előtt a margitszigeti Thermal Hotelben sajtótájékoztatót tartott.
Igazán jól megértik egymást: Lothar Matthäus (balra) arra biztatja Gera Zoltánt, hogy szerda este is legyen bátorsága cselezni, lôni és fejelni (Fotók: M. Németh Péter)
Igazán jól megértik egymást: Lothar Matthäus (balra) arra biztatja Gera Zoltánt, hogy szerda este is legyen bátorsága cselezni, lôni és fejelni (Fotók: M. Németh Péter)
Igazán jól megértik egymást: Lothar Matthäus (balra) arra biztatja Gera Zoltánt, hogy szerda este is legyen bátorsága cselezni, lôni és fejelni (Fotók: M. Németh Péter)
Igazán jól megértik egymást: Lothar Matthäus (balra) arra biztatja Gera Zoltánt, hogy szerda este is legyen bátorsága cselezni, lôni és fejelni (Fotók: M. Németh Péter)
Igazán jól megértik egymást: Lothar Matthäus (balra) arra biztatja Gera Zoltánt, hogy szerda este is legyen bátorsága cselezni, lôni és fejelni (Fotók: M. Németh Péter)
Igazán jól megértik egymást: Lothar Matthäus (balra) arra biztatja Gera Zoltánt, hogy szerda este is legyen bátorsága cselezni, lôni és fejelni (Fotók: M. Németh Péter)


Kattintson ide és tekintse meg a tavalyi mérkőzés összefoglalóját! (videofájl)

Az NSO ajánlja:



2005 első mérkőzése:


A válogatott 2005-ös programja

A vb-selejtezők programja, a csoport állása

A magyar válogatott mérkőzései 2004-ben

A magyar válogatott összes mérkőzése

A tavalyi mérkőzés közvetítése (2004. március 31.):


Összefoglaló a mérkőzésről
Letölthető videofájl

A német szakember elárulta: neki a walesiek ellen csak a győzelem elfogadható, és hogy mennyire komolyan gondolja mindezt, alátámasztja az is, hogy a West Bromwich Albion légiósát, Gera Zoltánt annak ellenére is beveti Cardiffban, hogy a csapatkapitány a bolgárok elleni vb-selejtezőn eltiltása miatt nem léphet pályára.
Azonban - mint Lothar Matthäus a sajtótájékoztatón elmondta - a smirgliérdességű futballt játszó walesiek ellen valakinek pluszt kell vinnie a játékba; valakinek gólt kell szereznie; valakinek trükköznie kell; valakinek többet kell a pályán nyújtania, mint amit a címeres dresszben futballozók az elmúlt hónapokban előbb Thaiföldön a szlovákok, majd az észtek, az elmúlt szerdán pedig Isztambulban a szaúdiak ellen nyújtottak. Ez a valaki pedig Gera Zoltán, aki a kapitány tervei szerint egy félidőt, de az eredménytől függően akár hatvan percet is a pályán tölthet majd Cardiffban.

Matthäus a figyelem középpontjában

E helyütt nem untatnánk senkit a már megszokott sajtótájékoztatós rituálé pontról pontra történő felidézésével, hiszen - mint mindig - most is többször elhangzott a közhellyé kopott mondat: roppant fontos mérkőzés vár a válogatottra, amelyen a cél a győzelem.

Ellenben érdekesnek tűnt a főszereplők gesztusait, érzelmi reakcióit figyelni egy-egy téma, kérdés, felvetés kapcsán.

Természetesen fókuszba helyeztük Lothar Matthäus kapitányt, aki sohasem rest némi vitatkozásra az újságírókkal. Történetünkben szerepel még a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Bozóky Imre, valamint egy játékos, Korsós György, aki hosszú szünet után kapott meghívót a válogatottba, és ezen apropóból ő is helyet foglalt a főasztalnál a sajtótájékoztatón.

Összevont szemöldök, aztán hirtelen egy széles mosoly

– Melyik csapat edzésén vagy edzômérkôzésén járt az elmúlt héten? – szegeztük a kérdést Lothar Matthäusnak.

– Ezen a héten nem voltam edzômérkôzésen – felelte a kapitány. – A felkészülési meccsek nem jelentenek pontos mércét, ráadásul a kezeimet megköti, hogy majd minden találkozót egy idôpontban rendeztek. Azonban nagyon sok információ eljut hozzám így is, és mert tudom, mennyire nehéz ebben az idôszakban Magyarországon futballozni, nem is biztos, hogy hû képet kapnék egy-egy játékos valós teljesítményével kapcsolatban. Ami fontos: mire a Bulgária elleni vébéselejtezô elkezdôdik, addigra négy bajnoki fordulón láthatom, hogy a kiszemelt futballisták milyen formában vannak.
Szinte vezényszóra kattogni kezdenek a fotómasinák. A német világsztár, Lothar Matthäus pedig abszolút profi, tudja, neki a kimerevített képekhez az optimista arcát kell mutatnia. Ganczer Gábor, az MLSZ sajtófőnöke eközben belevág, és a nagy vakuvillogás közepette elmondja, örül, hogy az újságírók kíváncsiak a csapatra, elnézést kér a késésért (no igen, idekívánkozik a tüskés megjegyzés: kapitányunk a már-már legendás német pontosságot megcáfolva majd mindig késik - ez esetben éppenséggel húsz percet… ), majd egy megjegyzéssel vezeti fel a tájékoztatót, miszerint a válogatott szempontjából ideális a helyzet, hiszen a nemzeti csapatot rövid időn belül két meccsen is tesztelheti Lothar Matthäus. ---- "Nincs ideális helyzet - kontrázik rögvest a kapitány, majd megereszt egy mosolyt, kissé előredől, végignéz a székeken ülőkön, megigazít egy sárga papírfecnit, amire gyaníthatóan a legfontosabb adatokat írta, és csak eztán folytatja. - Ezek a mérkőzések ugyanis nem a magyar futball ritmusához igazodnak, és ez feltűnhetett a Szaúd-Arábia elleni mérkőzésünkön is. Az isztambuli találkozón bevetett játékosokon ugyanis látszott, csak hatvan-hetven százalékot tudtak teljesíteni. A csapatok a felkészülés közepén tartanak, és bár a válogatott szempontjából az az üdvözítő, ha a labdarúgók meccsterheléssel a lábukban futballoznak, ez az óhaj nem valósulhat meg.

Ettől függetlenül a múlt szerdán a játékkal, az eredménnyel elégedett voltam, de hangsúlyozom, hogy csak most, ugyanis március végén ugyanezt a futballt kőkeményen kritizálnám, sőt… A Wales elleni mérkőzésre változik is a keret, de mindez nem az elégedetlenségem jele, hanem pusztán annak szól, hogy most volt lehetőségem hazahívni a légiósokat."
E bevezető után rövidke szünet következik.

Lothar Matthäus balra néz: bólint egyet a témát felvezető sajtófőnök felé.
Persze lehet, hogy nem is a bólintásnak van jelentősége, hanem egy kacsintásnak, ami a Rapid Wien magyar légiósának, Korsós Györgynek szól.
Néhány mondattal később kiderül: ez utóbbi feltételezés volt a helyes.

"Szóval a változások… Három új játékost hívtam meg a Wales elleni meccsre. Egyikük Dragóner Attila, aki remekül teljesít Portugáliában, és aki ma már nyugodtan futballozhat, hiszen az őszi szerződtetése miatti hercehurcáknak vége. Korábban már játszott nálam, így tudom, mire képes. A másik futballista Korsós György. Nekem remek kapcsolataim vannak Bécsben, ugyebár edzősködtem is a Rapidnál, annál a csapatnál, amelyiknél most Korsós György is futballozik. Nos, rendkívül jó híreket kaptam a védekező középpályásról, eljött az ideje a visszatérésének, annak, hogy lássam, mire képes közöttünk. A harmadik játékos pediglen Pető Tamás…" ---- Azért nem ártana a hepciáskodó walesit ismét felbosszantani, ha másként nem, úgy, hogy a magyar válogatott meggyőző játékkal legyőzi a vendéglátót.
Kérdés: van-e erre esély?

"Jómagam a csapatom játékát egy felkészülési mérkőzésen nem pusztán az eredményesség oldaláról elemzem - riposztozott Lothar Matthäus. - De… Mindig győzelemre játszom, és ezért annak ellenére pályára küldöm Gera Zoltánt, hogy rá a bolgárok elleni vébé-selejtezőn az eltiltása miatt nem számíthatok. Azonban ő a csapat kapitánya, értelemszerűen nem a kispadra nevezem, továbbá ő az a futballista, aki rendkívüli pluszokat tud beleszőni a játékba. Bolond lennék ezt nem kihasználni. Bár március végéig meg kell találnom a helyettesét, úgy vélem, azzal, hogy ő most megmutatja, mire képes, még inkább inspirálja a többieket, akik a posztjáért küzdenek. A válogatott számára az az üdvözítő, ha több olyan egyénisége van, aki meghatározó. Ezért is megy a verseny…"




Szavazás

Mi a véleménye a szaúdi meccsről?



Szavazás

Kijutunk Matthäusszal a vb-re?

---- Némi szünet, egy szemöldökráncolás, egy köhintés - Lothar Matthäus csak némi "erőgyűjtés" után folytatja a monológját. Nem véletlen ez a kis pauza, hiszen már írtunk e fura sztoriról: a ballábas játékost - aki sokáig sérült volt, majd, mondjuk így, egy "enyhe" doppingvétség miatti eltiltását töltötte - holland csapata, a NAC Breda nem engedi pályára lépni Cardiffban. A Breda edzője, Ton Lokhoff személyesen tárgyalt a magyar kapitánnyal, és kérte, hogy a sérülése és a hoszszú pihenője miatt a pályára még épphogy csak visszatérő Pető Tamást ne játszassa.

Lothar Matthäus mondhatta volna, hogy miután FIFA-napon rendezik a Wales elleni meccset, ő ragaszkodik a középpályás szerepeltetéséhez, ám ehelyett diplomatikusan engedett, és most Budapesten csak edzéseken teszteli a játékost, hogy aztán visszaengedje Hollandiába.

"A Breda edzője, Ton Lokhoff kiválóan beszél németül, így könnyen szót értettünk az ügy kapcsán… - folytatja a szakember. - Nem szeretném túlragozni a sztorit: előbb úgy volt, hogy Pető Tamás elutazik velünk Walesbe, aztán a holland edzőkolléga kérésének eleget téve megelégedtem azzal, hogy a budapesti edzéseken teszteljem a játékost. És még mielőtt megkérdeznék: túl vagyok egy másik beszélgetésen is. Huszti Szabolcs hozzáállásával kapcsolatban voltak kifogásaim, jelesül azzal, hogy a fiatal játékos a téli szünetben kissé elengedte magát. Most örömmel jelenthetem, Isztambulban egy bővebb egyéni beszélgetés keretében sikerült hatnom Szabolcsra, és ami külön öröm, igazán pozitív jeleket láthattam a futballjában a Szaúd-Arábia elleni meccsen."

Ennyivel azonban nem ússza meg a kapitány, mert ha már az ügyeknél tartunk, érkezik kapásból a kérdés: vajon Lothar Matthäus miként várja a találkozást a walesi fenegyerekkel, Robbie Savage-dzsel, akivel tavaly tavasszal a Puskás Ferenc-stadion gyepén kis híján összepofozkodott a budapesti, 2-1-re elveszített meccs lefújása után?
"Sehogy - nevet nagyot a kapitány. - A futballban vannak érzelmek, ezt mi ketten tavaly már levezettük…" ---- Arról, hogy Lothar Matthäus magyar állampolgár lehet, már többször hallhattunk az elmúlt hónapokban, s egy újságírói kérdés kapcsán ismét szóba került e téma, amelyre a szövetségi kapitány a következőképp reagált:

"Szeretném kimutatni Magyarország iránti elkötelezettségemet, ezért vetettem fel a magyar állampolgárság megszerzésének a lehetőségét. Én ennél többet egyelőre nem tehetek, várom az állami döntéshozók reakcióját."

A magyar válogatott programja

Vasárnap:
16.00 Futóedzés (Margitsziget)

Hétfő
10.30 Edzés (Láng Vasas-pálya)
16.00 Edzés (Láng Vasas-pálya)

Kedd
11.00 Elutazás Cardiffba

Szerda
21.00 Magyarország-Wales (Tv: Sport 1) ---- A szerdai lesz a magyar labdarúgó-válogatott tizedik mérkőzése Wales legjobbjai ellen, az első mérkőzést 1958-ban játszották a csapatok (1-1 lett a vége), míg legutóbb tavaly márciusban a Puskás-stadionban mérkőztek a felek (itt 2-1-re kikaptunk).

Összességében 6 tétmérkőzés (2 vb-meccs és 4 Eb-selejtező) és 3 barátságos találkozó alapján negatív a mérlegünk, 4 walesi győzelem mellett 2 döntetlen és 3 magyar siker található. A gólkülönbség magyar szempontból pozitív, reméljük szerda este az eredménymérlegünk is egyensúlyba kerül.
A Wales elleni mérlegünk
MGyDVGk
932414-13
Az NSO ajánlja:
A tavalyi mérkőzés online közvetítése (2004. március 31.):



Összefoglaló a mérkőzésről
Letölthető videofájl


Szavazás

Mi a véleménye a szaúdi meccsről?



Szavazás

Kijutunk Matthäusszal a vb-re?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik