Az új kapitányt javában keresik

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.12.08. 20:43
Címkék
Péntek óta tudjuk, a magyar futballszakma az MTK Hungária mesterét, Egervári Sándort javasolja a posztjáról lemondó Gellei Imre utódjának a szövetségi kapitányi posztra, azonban mindez még nem jelenti azt, hogy valóban a Hungária körúti egylettel legutóbb bajnoki címet nyerő, a tavaszi folytatást a második helyről váró szakember kezébe kerül a szakmai munka irányítása. Annál is inkább nem, mert röpködnek a nevek: hallottuk már Verebes József újbóli alkalmazását, Bölöni Lászlót esetleges szerződtetését, míg tegnap a Népszabadság egy brazil híresség, Carlos Alberto Torres idecsábításáról írt. Azonban mi egyetlen konkrétumról írhatunk: mégpedig Egervári Sándor jelöltségéről, hiszen az MLSZ alapszabálya szerint a szövetségi kapitányi posztra az edzőképzőközpont javasol szakembert, ő pedig az MTK jelenlegi mesteredzője.
A magyar futballszakma által szövetségi kapitánynak jelölt Egervári Sándor az MTK-ra koncentrál, és nyugalomra inti a találgatókat (fotó: Németh Ferenc)
A magyar futballszakma által szövetségi kapitánynak jelölt Egervári Sándor az MTK-ra koncentrál, és nyugalomra inti a találgatókat (fotó: Németh Ferenc)
A magyar futballszakma által szövetségi kapitánynak jelölt Egervári Sándor az MTK-ra koncentrál, és nyugalomra inti a találgatókat (fotó: Németh Ferenc)
A magyar futballszakma által szövetségi kapitánynak jelölt Egervári Sándor az MTK-ra koncentrál, és nyugalomra inti a találgatókat (fotó: Németh Ferenc)
A magyar futballszakma által szövetségi kapitánynak jelölt Egervári Sándor az MTK-ra koncentrál, és nyugalomra inti a találgatókat (fotó: Németh Ferenc)
A magyar futballszakma által szövetségi kapitánynak jelölt Egervári Sándor az MTK-ra koncentrál, és nyugalomra inti a találgatókat (fotó: Németh Ferenc)
"Tudom, ez csak javaslat, mégis komoly elismerés nekem…” – mondta érdeklődésünkre Egervári Sándor, aki azt is megjegyezte, hogy addig nem kíván véleményt formálni, amíg az MLSZ elnöksége véglegesen nem határoz ebben a kérdésben. A kék-fehérek trénerének elvileg igaza van abban, hogy a labdarúgó-szövetség irányítói nem kötelesek figyelembe venni az edzők ajánlását, és az elnökségi tagok akár olyan szakembert is jelölhetnek a nemzeti tizenegy élére, akinek a nevét eddig esetleg hallani sem lehetett a jelöltek között.
Mint például Carlos Alberto Torresét…
Hogy milyen futballista volt a brazil úriember, azt aligha kell ecsetelni, elég, ha annyit mondunk, az 1970-es világbajnok együttesben ő viselte a kapitányi szalagot. A Népszabadság hétfői számában arról írt, hogy a magyar-brazil kettős állampolgárságú Frank Györgynek – akinek a közvetítésével korábban többek között Szombathelyre érkeztek Brazíliából futballisták – olyan hitelesített nyilatkozata van, miszerint eljárhat az egykori legendás labdarúgó ügyében a magyar szövetségi kapitányi posztot illetően. Hogy a szakember javadalmazását az MLSZ miből állná, erősen kérdéses, ugyanakkor nem szabad kizárni, hogy az illetékesek benne, avagy éppen valaki másban látják a magyar futball felemelkedésének a lehetőségét.
Az MLSZ-ben december 19-én tartják a soros elnökségi ülést, és a tagok ekkor dönthetnek a kapitány személyéről.
"Pénteken volt az idei utolsó edzésünk, legközelebb január hetedikén, szerdán tíz órakor találkozunk – mondta Egervári Sándor, aki érthetően a klubcsapatára figyel leginkább. – Valamennyi futballistával közöltük, hogy milyen edzésprogramot kell a szünetben elvégeznie, hogy mikor látogathatja a Hungária körúti stadionban lévő konditermet, de azt is elmondtuk, milyen következménnyel jár, ha pénzdíjas teremtornán vesz részt, vagy ha két kilónál nagyobb súlyfelesleggel érkezik vissza. Elmondtam azt is, miszerint nem lehet kizárni, hogy változások lesznek a játékosállományban és a szakmai stábban, azonban nem szabad az események elé menni.”
Amint arról már beszámoltunk, a klub vezetői nem gördítenek akadályt Molnár Zoltán távozása elé, a jobb oldali emberfogó azonban még nem tudja, melyik egyletben kezdi meg a téli felkészülést. Kérdéses, hogy Zavadszky Gábor spanyol, valamint Végh Zoltán német szerződtetése realizálódik-e, az azonban bizonyosnak vehető, hogy Füzi Ákos nem lesz a lengyel Wisla Kraków profija.
"Az elmúlt héten többször is egyeztettem a Wisla vezetőivel, de nem leszek a krakkói csapat a labdarúgója – vázolta helyzetét az MTK 11-szeres válogatott futballistája. – Megtisztelő volt a klub megkeresése, azonban nekem sok mindent figyelembe kellett vennem a döntésem meghozatalakor. A futball mellett bejárok egy ügyvédi irodába, ott a gyakorlati időmet töltöm, vagyis nem csak a labdarúgás tölti ki az időmet. A lengyel klubnál hosszabb távra terveznek velem, azonban én abban bízom, hogy legkésőbb a nyáron sikerül egy nyugat-európai csapathoz szerződnöm.”

Fontos a pedagógia

Túlio után egy korábbi világbajnok érkezhet


Akik emlékeznek az 1970-es világbajnokságot nyerô brazil válogatottra, manapság is ódákat zengenek róla. A többek között Pelét, Jairzinhót, Rivelinót és Carlos Arbertót felvonultató együttes aranyérmes lett. Nos, utóbbi futballista, aki a brazil sztáralakulat csapatkapitánya volt – a döntôben az olaszok ellen 4–1-re megnyert mérkôzésen gólt is szerzett –, akár magyar szövetségi kapitány is lehet. Carlos Alberto Torres ugyanis hivatalosan is megbízta Frank György menedzsert, hogy járjon el az ügyében, mert ô bizony szeretne Magyarországon edzôsködni. Ezt nyomatékosítva egy közjegyzôvel aláíratott papírt is küldött, amelyben hivatalosan is megerôsítette a magyar ügynök megbízását, illetve mellékelte az önéletrajzát. A felhatalmazásról szóló levelet a menedzser eljutatta szerkesztôségünkbe is.
„Ebben a levélben az szerepel, hogy tárgyalhatok a Magyar Labdarúgó-szövetség illetékeseivel Carlos Alberto nevében – mondta az ügynök, akire sokan emlékezhetnek Újpesten, hiszen ô hozta a Megyeri útra a brazil válogatott Túliót is. – Egyelôre nem tudok semmi különösrôl beszámolni, mert még nem történt érdemi lépés az ügyben. Így aztán még pénzrôl nem eshetett szó, de azzal a brazil szakember is tisztában van, hogy nagy pénzt csak akkor kaphat, ha sikeres lesz vele a magyar válogatott. Egy elnökségi taggal már beszéltem, amikor átadtam neki a papírokat, de nem szeretném megnevezni az illetôt. Minden a magyar szövetségen múlik. Hogy Carlos Alberto komolyan veszi az ügyet, az is mutatja, hogy ô készítette az angol nyelvű iratokat. Én egy hónapja leadtam minden ezzel kapcsolódó anyagot a szövetségben, így most várom a visszajelzést.”
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke nem kívánta különösebben kommentálni a hírt. Annyit azért elmondott, jól hangzik, hogy egy brazil világbajnok szívesen lenne a magyar válogatott szövetségi kapitánya, de sokan pályáznak önjelöltként a posztra. Más kérdés, hogy egyikük sem volt ekkora sztár…
Dárdai Pál ugyan tőlünk hallotta először, hogy immár Carlos Alberto Torres neve is felvetődött mint lehetséges szövetségi kapitány, ám a Hertha BSC légiósa nem esett hasra a hír hallattán.
"Számomra teljesen mindegy, hogy ki lesz a válogatott kapitánya – mondta a középpályás. – A nemzeti csapatban úgyis mindig a legjobb teljesítményre kell törekedni, és ez tökéletesen független a szakvezető személyétől. Noha azt vallom, hogy talán szerencsésebb lenne, ha Egervári Sándorra esne a választás, hiszen ő már ismer mindenkit, tisztában van a magyar labdarúgás helyzetével, míg egy külföldi – főleg brazil – edzőről ugyanez már aligha mondható el.”
Lőw Zsolt a hét végén nyolchetes kihagyás után lépett pályára bajnoki mérkőzésen az Energie Cottbusban, s bizony, ő már jobban meglepődött Torres esetleges érkezésétől.
"A válogatott leendő kapitányáról mindig nehéz véleményt alkotni – kezdte diplomatikusan Lőw Zsolt. – Természetesen tudom, hogy a hetvenes években Carlos Alberto Torres parádés labdarúgó volt. Ám az is igaz, hogy edzői pályafutásáról vajmi keveset lehetett hallani, megmondom őszintén, bajban is lennék, ha fel kellene sorolnom eddigi eredményeit edzőként. Ami pedig Egervári Sándort illeti: nos, bár soha nem dolgoztam vele, szinte mindenkitől csak jót hallottam róla. Számomra is közvetlen, őszinte embernek tűnik, szakmai hozzáértését pedig egyértelműen bizonyítják eddigi sikerei, ezért azt gondolom, ideális kapitány lehet. Leginkább egyébként Gellei Imréhez tudnám hasonlítani, hiszen mindkettőjüknek remek pedagógiai érzéke van, és mindkettőjüknek fontos, hogy csapatuk körül ideális legyen a légkör, ami elengedhetetlen a jó szerepléshez. Egy biztos, hogy magyar edző bensőségesebb kapcsolatot tud kialakítani a játékosokkal, mint egy külfödi szakember.”
Még Lőw Zsoltnál is diplomatikusabb volt Szabics Imre, amikor arról kérdeztük, hogy mit szólna egyik, illetve másik választáshoz.
"Nem szívesen nyilatkozom ilyesmiről egészen addig, amíg nem dőlt el, ki lesz a magyar válogatott szövetségi kapitánya – mondta a német VfB Stuttgart ásza. – Most még feleslegesnek tartom ezeket a fejtegetéseket, hiszen az arra illetékesek nem kérték ki a véleményemet, hogy szerintem ki lenne alkalmas szövetségi kapitánynak. Ez nem az én feladatom. A játékosnak alkalmazkodnia kell, és ehhez tartom magam továbbra is.”
A Werder Bremenben játszó Lisztes Krisztián tulajdonképpen mindenben osztotta társai véleményét, azzal a kiegészítéssel, hogy…
"…bárki legyen is a szövetségi kapitány, egy a lényeg: a magyar válogatott végre sikeres legyen – mondta Lisztes Krisztián. – Egervári eredményei önmagukért beszélnek, ráadásul róla köztudott, hogy jól megérti magát a játákosaival. Torrest ugyan nem ismerem, de tényleg felvetődött a neve, akkor az csak nem véletlen. Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy a következő kapitány munkáját mindenki – a sajtót és a közönséget is beleértve – segítse majd, és elfogadja a döntéseit.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik