MOB: több mint harminc pályázatból választották ki az olimpiai formaruhát

Vágólapra másolva!
2011.12.12. 13:18
null
Az elnökség az Innoé Design formaruháit találta a legjobbnak (Fotó: mob.hu)
Több mint harmincan pályáztak az olimpiai formaruha megtervezésére, a végül befutó Csergő Noémi és Mohari Kinga terveit nemcsak a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége, de az általuk felkért szakértők is a legjobbnak látták – mondta a Digi Sport Reggeli start című műsorában Molnár Zoltán, a MOB főtitkára.

„Az utolsó körbe hatan kerültek be. A szakértők egyértelműen kiálltak az egyik pályázat mellett, az elnökségben viszont heves vita volt két terv között, az első körben nem is tudtunk dönteni. A végül kiválasztott ruha egyébként megegyezik a szakértők által javasolttal. Nagyon szép kalotaszegi hímzés is lesz rajta” – jelentette ki a sportvezető.

A formaruha gyártására külön pályázatot ír ki a MOB. Molnár Zoltán közölte, a kiválasztás szempontjai között szerepelt, hogy a ruha legyen magyaros és fiatalos. Utóbbiról a felkért szakértők győzték meg az elnökség tagjait, „akik már benne vannak a korban”. „Fogták a kezünket és tereltek a helyes irányba, szerintem jó döntést hoztunk, nagyon szép felvonuló ruhát és formaruhát választottunk” – jelentette ki Molnár Zoltán.

Hétvégéig 14 sportág 80 versenyzője szerzett olimpiai kvótát, a magyar csapat körülbelül 120 versenyzővel vehet részt a nyári londoni játékokon.

„Megvan az esély arra, hogy bár létszámban valószínűleg kisebb lesz a csapat, mint 2008-ban Pekingben volt, de a nemzetek rangsorában megőrizzük helyünket az első húszban. A három aranyéremről szóló elvárás a realitás, feldolgoztuk az elmúlt évek világbajnoki, Európa-bajnoki szerepléseit, eredményeit. De optimisták vagyunk, és abban bízunk, hogy ennél is jobb eredménnyel jövünk haza Londonból – mondta a főtitkár.

A sporttörvény múlt heti módosításával januártól a Magyar Olimpiai Bizottság alá tartoznak majd az olimpiai sportágak mellett az eddig önálló nem olimpiai sportágak, a szabadidősport, a fogyatékkal élők sportja és a diáksport is. „Sok feladat vár az olimpiai mozgalomra, 116 éves történelmünkben még nem volt ilyen, hogy ránk bízzák a teljes magyar sport irányítását, az állami támogatásokról történő döntést. Jó lehetőségeket kaptunk, de nagy a felelősség is” – jelentette ki a sportvezető. A négy új tagozat egy-egy alelnököt is delegálhat a MOB vezetésébe. A majdani együttműködésről Molnár Zoltán azt mondta, ha megtalálják a közös hangot, és ha az olimpiai sportok, „mi, a nagyok, az erősek” sokat adnak és sokat nyújtanak a többieknek, „akkor szerintem ez fog működni”. Hozzátette: az új sportirányítási modellünk legjobban a némethez hasonlít.

A főtitkár szerint az öt látványsportnak – jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, vízilabda – a társasági adóból nyújtható kedvezmények a körből kimaradt sportágaknak is előnyösek lehetnek: „abba a sportágba, ahová milliárdok érkeznek, nem biztos, hogy egyéb forrásokból is kell támogatásokat adni. Reméljük, hogy az így felszabaduló állami támogatásból a húzósportágak, így a kajak-kenu és az úszás is többet kaphatnak – mondta Molnár Zoltán, aki szerint a társasági adókedvezményekből érkező pénzzel akkor is megduplázódhat a magyar sport eddigi támogatása, ha – mint azt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette – át kell tervezni a teljes jövő évi büdzsét.

A társasági adótámogatásból kimaradó, a Megyeri híd lábához tervezett Nemzeti Vízilabda Centrumról azt mondta, „valamit mindenképpen tenni kell, mert az mégsem elfogadható, hogy a világ legeredményesebb válogatottja, amelyik egymás után három olimpiát nyert, télen is nyitott medencében készüljön”. Szerinte a MOB-nak minden erejével arra kell törekednie, hogy a sportág megkapja a megérdemelt bánásmódot. „Tehát legyenek a Margitszigeten is rendes fedett uszodák, és ne nyitott medencékben kelljen edzeni” – fogalmazott a főtitkár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik