Légiósok: magyar dupla Andorrában – Szilvásiék hátrányból nyertek

Vágólapra másolva!
2022.12.11. 19:06
null
Szilvási (balra) két gólt szerzett az Ordino elleni fordulatos bajnokin (Fotó: facebook.com/uesantjulia)
Noha javában zajlik a katari labdarúgó-világbajnokság végjátéka – bár vasárnap nem rendeznek mérkőzést – a futballélet a világ többi részén sem feltétlenül állt le: légiósaink közül Cipruson Lang Ádám bajnoki mérkőzésen lépett pályára – az Omonia izgalmasan alakuló egygólos meccsen gyűjtötte be a három bajnoki pontot. Az andorrai élvonalban a duplázó Szilvási Zsolt vezette diadalra nyolc vesztes meccs után a Sant Juliát az Ordino vendégeként.

Andorrában minden valószínűség szerint kis magyar futballtörténelem született a mai napon: Szilvási Zsolt kezdőként kapott helyet – csakúgy, mint Mari Zoltán – a korábbi kétszeres bajnok UE Sant Julia csapatában, és a 15. percben megszerezte csapatának a vezetést az FC Ordino vendégeként – igaz, a házigazdák a szünetre megfordították az állást. A 2–1-es félidő után aztán a második felvonásban a vendégek a 79. percben előbb egyenlítettek – megint Szilvási volt eredményes –, majd két perc múlva a győztes gólt is megszerezték, ezzel lezárva 9 vesztes bajnokiból álló sorozatukat.

A Dénes Tamás, Peterdi Pál, Rochy Zoltán, Selmeci József szerző négyes által 1999-ben összeállított Kalandozó magyar labdarúgók című könyvben – amely szerte a világ országaiban megforduló magyar labdarúgók eredményeit gyűjtötte össze – csupán egy magyar labdarúgót említ Andorrában. Az egykori magyar ifjúsági válogatott Csóka József az FC Andorra színeiben futballozott pályafutása végén az 1960-as évek második felében, ám egyrészt pontos statisztikai adatok nem maradtak fenn róla, másrészt, andorrai bajnokság híján a csapat ekkor a spanyol harmad- és negyedosztályban szerepelt.

Jelen tudásunk szerint magyar labdarúgó az elmúlt 23 évben sem fordult meg az andorrai élvonalban, így a 20 éves Szilvási Zsolt minden bizonnyal az andorrai élvonal első magyar gólszerzője.

ANDORRA, PRIMERA DIVISIÓ
13. FORDULÓ
FC Ordino–Sant Julia 2–3

Sant Julia: Szilvási Zsolt kezdőként lépett pályára, csapata első két gólját szerezte, Mari Zoltán szintén végigjátszotta a mérkőzést.

A ciprusi bajnokság 14. fordulójának vasárnap kora esti mérkőzésén Lang Ádám csapata, az Omonia az Onódi Ákost foglalkoztató Akritaszt fogadta. A két magyar közül Onódi a kispadon ült végig, az 55-szörös válogatott védő, Lang viszont végigjátszotta a találkozót. Lang a 61. percben egy szöglet utáni fejessel veszélyeztetett, Perntreu kapus védett, majd a 86. percben sárga lapot kapott a magyar védő.

Az Omonia aztán a 88. percben előbb szerzett egy lesgólt, majd a 95. percben egy büntetőből mégis megszerezte a győztes találatot Roman Bezusz révén. Ezzel az Omonia sorozatban harmadik mérkőzését is megnyerte, míg az Akritasz az utolsó, 14. helyen áll.

CIPRUSI ÉLVONAL
14. FORDULÓ
Omonia Nicosia–Akritasz 1–0
Omonia: Lang Ádám végigjátszotta a mérkőzést, a 86. percben sárga lapot kapott.
Akritasz: Onódi Ákos a kispadon kapott helyet.

BELGIUM
1B PRO LEAGUE
17. FORDULÓ
Lommel SK–Deinze 1–0
Lommel: Vancsa Zalán
a 64. percben állt be csereként.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik