Novothny duplázott kieső csapatában; először lett lengyel bajnok a Jagiellonia

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2024.05.25. 20:17
Novothny Soma két gólt lőtt az idénybeli utolsó meccsén (Fotó: Imago Images)
A Jagiellonia Bialystok először nyerte meg a lengyel élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Ekstraklasa) küzdelmeit: az idény utolsó, 34. fordulójában 3–0-ra megverte a Warta Poznant – Eppel Márton csapata kiesett. Novothny Soma duplájával a következő kiírást szintén a másodosztályban kezdő Ruch Chorzów 2–0-ra nyert a Cracovia ellen.

 

Százhárom éves történelmének első élvonalbeli bajnoki címét nyerte meg a Jagiellonia Byalistok. Az északkelet-lengyelországi együttes az utolsó körben biztosította be elsőségét a Warta Poznan elleni könnyed győzelmével: már a 26. percben kialakult a mérkőzés 3–0-s végeredménye. A vendégeknél Eppel Márton a 62. percben állt be, de már ő sem tudott segíteni csapatán, amely elveszítette élvonalbeli tagságát.


Már a forduló előtt is biztos volt a Ruch Chorzów kiesése. A csapat keserű búcsúját Novothny Soma tette egy fokkal kellemesebbé: a csatár duplázott a Cracovia elleni bajnokin. Az első félidő végén egy balról érkező beadást fejelt be, aztán a rendes játékidő letelte előtt nem sokkal kiváló labdát kapva egyedül vihette a kapusra a labdát – a tizenhatoson belülre érve nem hibázott.


A Baráth Péterrel felálló Raków Czestochowa Slask Wroclaw elleni mérkőzése heves esőzés miatt később kezdődött. A sziléziai zarándokváros csapata – amely az előző idényben a Jagielloniához hasonlóan szintén történelme során először lett bajnok – hiába vezetett, végül 2–1-re kikapott az ezüstérmet elnyerő vendégeiktől. Az Ekstraklasa bronzérmese a Legia Warszawa lett. A korábban említett két csapat mellett sereghajtóként az LKS Lódz esett ki.

54-BŐL 50 BAJNOKI CÍM MÁR ELDŐLT EURÓPÁBAN

Oroszországban a Zenit legyőzte a Rosztovot, míg a Dinamo Moszkva kikapott az FK Krasznodartól, így a szentpéterváriak elnyerték 11. élvonalbeli elsőségüket (ebből a Szovjetunióban egyet, az Orosz Föderáció részeként tízet szereztek meg).

Örményországban a rekordbajnok Pjunik Jereván a Sirak vendégeként nyert, míg az őket üldöző Noah hiába győzött a West Armenia ellen, nem tudta megelőzni a fővárosiakat, akik 16. alkalommal lettek elsők.

A Bajnokok Ligájában a Jagiellonia Bialystok a második, a Pjunik az első selejtezőkörben indul – az orosz csapatokat országuk Ukrajna ellen indított háborúja miatt kizárták.

Cikkünk megjelenésekor az 54 európai élvonalbeli bajnokságból már csak 4-ben nem dőlt el az aranyérem sorsa – ezek mindegyike május 26-án, vasárnap zárul. (Tavaszi-őszi rendszer alkalmazása esetén a 2023-as kiírást vettük számításba, mivel az ezekben megszerzett eredmény számít a 2024–2025-ös nemzetközi kupaszereplés során.) A bajnokok és kupagyőztesek listáját ide kattintva olvashatja el!

LENGYEL EKSTRAKLASA
34. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Raków–Slask Wroclaw 1–2
Raków: Baráth Péter kezdőként 84 percet játszott, a 43. percben sárga lapot kapott.
Jagiellonia–Warta Poznan 3–0
Warta Poznan: Eppel Márton a 62. percben állt be.
Ruch Chorzów–Cracovia 2–0
Chorzów: Novothny Soma végig a pályán volt, a 45+4. és a 90. percben gólt szerzett.

OROSZ PREMJER-LIGA
30. (UTOLSÓ) FORDULÓ
FK Krasznodar–Dinamo Moszkva 1–0
Zenit–Rosztov 2–1

ÖRMÉNY BARDSZRAGUJN HUMB (I. osztály)
36. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Noah–West Armenia 3–1
Sirak–Pjunik Jereván 0–1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik