Légiósok: Gulácsi Péter tudja, nehéz lesz visszakerülnie a válogatott kapujába

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.02.09. 13:22
Dibiusz Dénes és Gulácsi Péter a szerbek elleni tavaly októberi Eb-selejtező után (Fotó: Török Attila)
Gulácsi Péter exkluzív interjút adott a Bild című német lapnak. A Leipzig magyar labdarúgója részletezte felépülése fázisait, beszélt arról, miért nem igazolt a télen a Premier League-be, hogyan élte meg a másodhegedűs szerepét Lipcsében, és természetesen elhangzott a kérdés: klubja után a magyar válogatottban is vissza tud kerülni a kezdő tizenegybe?

„Szerintem nehéz lesz, különösen, ami az Európa-bajnokságot illeti – reagált a Bild utóbbi felvetésére Gulácsi Péter. – Dibusz Dénes nagyon jól védett a sérülésem idején, a válogatott egyenes ágon kijutott a tornára, én pedig írd és mondd három tétmeccsen védtem az idő alatt. Nagyon jó a kapcsolatom Marco Rossi szövetségi kapitánnyal, ősszel ott voltam a csapattal, ami nagyon sokat jelentett nekem, hiszen mindig kiválóan érzem magam a válogatottban, de hogy milyen szerepet szán nekem a nyáron, a jövő zenéje. Természetesen nagyon szeretnék a kapuban állni az Európa-bajnokságon, ám nincs értelme hangzatos kijelentéseket tenni. Ez esetben is érvényes: a saját teljesítményemre kell összpontosítanom, mert ez az egyetlen módja annak, hogy javítsak az esélyeimen.”

Ami a 2022 őszén történt térdszalagszakadást és a lábadozás hosszú hónapjait illeti, a kapus elmondta: a sérülés súlyossága rengeteg kétséget ébreszt az emberben a folytatást illetően. Az ő esetében sokat segített, hogy többet lehetett a családjával, és fontosak voltak azok az alkalmankénti tapasztalatcserék is, amiket a hasonló sérülést szenvedő kapusokkal (Manuel Neuer, Thibaut Courtois, Marc Flekken) folytatott.

„Természetesen borzasztóan elkeserítő, ha az embernek elszakad a keresztszalagja, de megpróbáltam megtalálni ebben is a pozitívumot. Például azt, hogy az egyévnyi kényszerszünet alatt eltávolodott tőlem a korábban átélt rengeteg stressz, és ezáltal tulajdonképpen meghosszabbodott a karrierem.”

Gulácsi elmondta: a felépülés ideje alatt négy és fél hónapot Budapesten töltött a szeretteivel, majd következett két hónap magányos rehabilitáció Ausztriában, ahol kizárólag a gyógyulásra kellett összpontosítania.

„Voltak kimagasló pillanatai a karrieremnek, például elődöntő a Bajnokok Ligájában, kupagyőzelem, aztán elérkezett a pillanat, amikor az is boldoggá tett, hogy újra tudok sprintelni. Az ember alázatosabbá válik egy ilyen sérülés után. Apró lépések sorozata kell ahhoz, hogy visszatalálj a régi önmagadhoz, aztán idővel már a közelből figyeled, ahogyan a csapat edz. Mielőbb a többiek között akarsz lenni, ám ezen az úton az utolsó lépések a legnehezebbek. De feldob, hogy érzed, még lobog benned a tűz. És lám, újra százszázalékos vagyok, készen állok, bármit hozzon is a jövő.”

Gulácsi szeptemberben állt edzésbe, azonban bajnoki mérkőzésen csak a múlt vasárnap kapta meg a lehetőséget a védésre.

„Janis (Blaswich) jól védett, nem volt ok a váltásra, ilyenkor a klub pillanatnyi érdeke számít, nem pedig az, mit tettem a csapatért a múltban, mennyi ideig voltam én az első számú kapus. Aztán instabillá vált a játékunk, és az edző úgy döntött, változtatásra van szükség.”

Mint megírtuk, a télen esély nyílt volna arra, hogy a magyar kapus más klubba igazoljon.

„Valóban volt konkrét érdeklődés a Premier League-ből, de világossá vált számomra, hogy előbb-utóbb megkapom újra a lehetőséget Lipcsében is. A klub pedig egyértelművé tette, hogy nem enged el. Ezen a ponton nem volt nehéz rendezni az ügyet.”

Gulácsi Péter lipcsei szerződése 2025. június 30-ig szól, nyáron új vetélytárs érkezik a fiatal belga Maarten Vandevoordt személyében; felvetődik a kérdés, milyen kilátásokkal várja egy 34 éves kapus a következő évad kínálta új kihívást.

„Nézzük a helyzetet a következőképpen: egy héttel ezelőttig második számú kapus voltam, és amit lehetett, mindent megtettem abban a szerepkörben. Néhány hete teljesen megváltozott a szituáció, ismét előtérbe kerültem. Arról, hogy mi lesz a következő idényben, egyelőre csak találgatni lehet, én pedig az ilyesmivel mindig nagyon óvatosan bántam. Ismétlem, az a legfontosabb, hogy a teljesítményem kifogástalan legyen.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik